Mar 23

Preot aşa cum este cel de la parohia din Teioasa – Darabani, mai rar de găsit pe meleagurile româneşti. Părintele Nicodim Nichita are darul divin de a şti cum să-i fericească pe enoriaşi. Despre darurile sale, ale celor doi fii ai săi şi ale cucoanei preotese am scris. Mi-e teamă că tot mediatizându-i calităţile cu care ursitoarele l-au blagoslovit la naştere şi alţi confraţi ai săi de sutană îi vor copia îndeletnicirile şi, astfel, vom avea pe la parohiile patriei numai Nicodimi aşa cum şi pe la mănăstirile din Decameronul lui Boccaccio apăruseră de sub fustele măicuţelor puişori de călugări rod al dragostei de aproapele său atât de bine consfinţită în Noul Testament.
Dar să dăm glas bisericesc de bună vestire a noii realizări ale unei dintre cele două beizadele popeşti. Flăcăul Titi, investit de tăticul preot dascăl la biserică, este la rându-i un viitor preot. Bietul copil a reuşit să învingă forţele malefice ale diavolului şi după mai mulţi ani de repetenţie a absolvit Seminarul. După care tata preot l-a înscris la facultatea de teologie din Constanţa. Facultatea o urmează prin corespondenţă graţie Internetului, această fostă unealtă a diavolului salvată de un sobor de preoţi care au făcut o sfeştanie cutremurătoare de exorcizare şi au transformat-o într-un sfânt mijloc de propovăduire a credinţei şi ştiinţei teologice.
La Constanţa învăţătura beizadelei este direct proporţională cu bănuţii trimişi de tăticu în contul facultăţii cu titlu de taxe. Cum tăticu n-a sărit nici o plată, beizadeaua va fi în curând licenţiată şi hirotonită preot cu odăjdii cât se poate de oficiale.
Până când acest mult aşteptat moment se va consuma, beizadeaua Titi a dat o raită prin Germania. Probabil să vadă dacă pe la catolici îi rost de ceva mai mulţi euroi decât jumuleşte taică-su de pe la enoriaşii care lucrează prin străinătate şi vin vara în concediu, făcând evlavioase danii părintelui în speranţa că poate va termina odată şi odată biserica cea nouă la care trudeşte de peste zece ani, adunând ban cu ban care apoi dispar în buzunarul preotului cu atâta iuţeală că şi diavolul a început să-l pizmuiască văzându-l cât este de abil.
Prin Germania Titişor n-a făcut nici euroi şi nici pureci că nemţii nu-s duşi de multe ori la biserică, ei mergând mai întâi la muncă iar la distracţie doar în concediu. Dezamăgit de atmosfera care domină credinţa catolică, fiul rătăcitor s-a întors la parohia lui taică-su să-şi însuşească de la părintele arta de a-i ferici pe credincioşi.
Pentru început dascălul Titişor a cumpărat 15 purceluşi şi a pus de-o porcărie bisericească în curtea casei parohiale. Mult s-au minunat creştinii aflând că unul dintre feciorii preotului, cel dascăl la biserică, s-a decis să înfiinţeze o porcărie. Dar cel mai mult se minunează de ce a putut gândi şi întreprinde chiar Titişor. Pe la zece dimineaţa iese frecându-şi puchii de la ochi şi priveşte cu mândrie la godacii care protestează guiţând că ei nu se aşteptau ca devenind membri ai unei porcării popeşti să fie nevoiţi să facă greva foamei.
Enervat de protestele godacilor, într-una din dimineţi Titişor i-a cădelniţat cu o jordie dar râmătorii tot n-au renunţat la proteste. Acum Titi caută un îngrijitor. Vrea să facă un barter. Îngrijitorul să fie un păcătos care să îngrijească porcii iar părintele Nicodim să se roage la Dumnezeu să-i ierte din păcate.
În privinţa protestelor godacilor legate de hrană, Titişor i-a cerut bunului părinte să anunţe în biserică noile condiţii de organizare a praznicelor şi a pomenirilor. Colacii să fie mai mari şi  mai mulţi că a hrăni 15 purceluşi, nu-i deloc o treabă uşoară. Fiind şi minori, purceluşii trebuie să se bucure de protecţia enoriaşilor. Când vor ajunge la Ignat, adică la majorat, părintele îi va însura pe la vreun abator iar enoriaşii vor scăpa de griji.
Creştinii din parohie cred că toate aceste lucruri le-au fost orânduite de Domnul aşa că se roagă Domnului să-l ajute pe Titişor să termine mai repede facultatea, să fie hirotonit şi să i se dea o parohie să-i mai fericească şi pe alţi creştini, că ei fac rând la cimitir de atâta fericire din partea familiei preotului Nicodim Nichita.
Dumnezeu să le asculte ruga. Amin!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia