Jun 03

De când premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu au luat masa de Paşti la Patriarhia Română împreună cu patriarhul Daniel, Biserica Ortodoxă Română a devenit rot mai insolentă cu creştinii, tot mai incisivă asupra buzunarelor acestora şi tot mai represivă cu adepţii celorlalte culte, folosind fel de fel de mijloace pentru a le îngrădi libertăţile religioase.
Să trecem în revistă doar câteva dintre măsurile financiare luate de conducerea BOR asupra creştinilor şi mai ales asupra celor care nu prea se înghesuie prin biserici. La Bacău, arhiepiscopul de Roman a impus preoţilor parohi vânzarea obligatorie a unor cantităţi de lumânări la un preţ de zece ori mai ridicat decât cel de cost.
Prin alte parohii, precum în judeţul Vaslui, arhiepiscopul a introdus taxă anuală obligatorie pentru fiecare locuinţă de creştin şi aceasta pe lângă deja cunoscuta taxă anuală pentru parohie şi cimitir. Când presa s-a scandalizat, Patriarhia a anunţat că taxa nu este obligatorie, ci benevolă. Curată atitudine de milă creştină?!
Toate parohiile au de achitat o taxă anuală către Mitropolii şi Patriarhie, indiferent dacă preotul are resursa financiară necesară din partea credincioşilor. Iar preoţii sunt nevoişi să aplice şi ei fel de fel de taxe, să majoreze la nesuportat taxele pentru servicii de botez, cununii, înmormântări etc.
Preoţii au devenit un fel de oameni de afaceri, Vând lumânări la suprapreţ, vând sicrie şi şi-au deschis magazine de servicii şi pompe funebre, obligându-i pe creştini să facă cumpărăturile necesare numai de la magazinele lor şi la preţuri mult superioare celor ale pieţei obişnuite.
Mai nou, aşa cum presa a dezvăluit, BOR a declanşat o ofensivă puternică asupra adepţilor celorlalte culte. La Gorj, prin Inspectoratul Şcolar, Biserica adună informaţii despre elevii şi părinţii acestora care aparţin altor culte. De ce are nevoie Biserica de astfel de informaţii? Astfel de date sunt interzise le lege să fie colectate. Der ce Ministerul Educaţiei n-a declanşat o anchetă şi să-l demită pe inspectorul şcolar general de la Gorj? Ştiţi de ce? Pentru că totul s-a făcut cu acceptul ministerului, al ministrului în special.
Un Protocol semnat între Ministerul Educaţiei şi BOIR dă dreptul preoţilor de a dispune după cum le este vrerea şi interesul de profesorii de religie. Dacă profesorul nu are binecuvântarea preotului nu poate preda orele de Religie. Nici că se putea umilinţă mai mare pentru profesorii de filozofie sau istorie care au capacitatea de a preda o astfel de disciplină. Dacă preotul îi retrage binecuvântarea profesorul îşi pierde locul de muncă.
Prin Constituţie suntem un stat laic. Ce caută Biserica în actul de educaţie a copiilor noştri? A devenit Religia în şcoală una Ortodoxă sau se predă noţiuni despre toate formele de credinţă religioasă, pentru a nu îngrădi libertăţile adepţilor celorlalte culte? Iată că învăţământul a fost subjugat Bisericii. Ne întoarcem în Veacul Întunecat al Eeuropei când Inchiziţia a ars pe rug sute de mii de cetăţeni numai pentru simplul fapt că erau bănuiţi de necredinţă sau că ar gândi şi altfel decât le impun preoţii.
Pretindem că suntem un stat european care respectă statul de drept şi libertăţile fundamentale ale cetăţen8ilor dar faptele Guvernului Ponta sunt cu totul invers. Şi faptele lui Ponta nu vor rămâne nesancţionate de către organismele internaţionale. Numai că de suferit vom suferi tot noi.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Se întoarce Inchiziţia?”

  1. 1. dumitru Says:

    Linistiti-va. DAtele sociale si confesionale se cunosc de la Recesamant si sunt publice. Orice institutie din lumea aceasta are si o latura economica. In orice curte exista niste reguli. Cine nu le respecta e liber sa plece, lasan loc altuia. Si un ultim amanunt – Inchizitia a functionat in Biserica Romano CAtolica- cu efectele de rigoare nedorite si regretate de cei de astazi.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia