Jun
23
|
Ieri, am filmat în Dorohoi un reportaj pentru emisiunea Dinamica economiei, în vizor fiind luate problemele de organizare şi funcţionare a activităţii din piaţa centrală a municipiului.
În primul rând am rămas surprins de câtă lume m-a înconjurat să stea de vorbă cu mine, spunându-mi că mă cunosc de la televizor şi le place cum pun problema. O doamnă mai îndrăzneaţă a ţinut să mă sărute pe obraji, bucuroasă că m-a întâlnit în carne şi oase.
Dacă cei cu statut de cumpărători nu s-au simţit lezaţi că sunt filmaţi cumpărând legume, fructe, ciuperci sau mărfuri industriale, unii vânzători de la tarabe s-au cam oţărât la noi că-i filmăm. N-au dorit să polemizez cu ei, ştiind din experienţă că aceştia sunt samsarii, adică cei care cumpără marfa de la producători pentru a o revinde la un preţ mai mare.
Chiar şi filmările de ieri au fost realizate pornind de la un conflict care s-a consumat în piaţa din Dorohoi în urmă cu o lună de zile când un tânăr a fost bătut crunt de alţi vânzători pentru că lăsase la căpşuni un preţ mai mic decât ceilalţi vânzători aflaţi la mesele vecine.
Discreţi, linguşitori şi dornici să mă tragă de limbă s-au dovedit a fi vânzătorii de articole industriale, ei ocupând un important segment al pieţei. Toţi mi s-au plâns că nu le merge vânzarea, că oamenii n-au locuri de muncă, fabricile s-au închis şi cei mai mulţi trăiesc din auitorul dat de „domnul primar”. Le-am explicat acestor negustori de mărunţişuri că locuri de muncă există dar că dorinţa de muncă s-a pierdut. M-au privit suspicioşi şi mi-au cerut să le spun unde se poate munci în Dorohoi.
Le-am explicat că jumătate din populaţie au casă pe pământ, au grădină pe care o pot cultiva cu zarzavaturi şi vinde la piaţă, scoţând un ban cinstit. Înainte de 1989 aceşti locuitori de la case munceau cu ziua la fostul IAS Dorohoi, acum pot munci la fermierii agricoli care au arendat mari suprafeţe de teren. Ştiţi care le-a fost replica?
- Păi, asta ar însemna să-i îmbogăţească pe alţii prin munca lor!
Oamenii aceştia nu-şi dau seama că astăzi nu mai poţi munci decât la un întreprinzător privat şi că muncind îţi asiguri existenţa ta şi a familiei tale. Tot ei mi-au motivat că majoritatea celor care nu au loc de muncă sunt bolnavi dar că medicii nu vor să-i pensioneze. În schimb, au adus laude peste laude primarului Dorin Alexandrescu că îi mai ajută pe cei săraci cu ajutoare băneşti de la Primărie.
M-am despărţit de ei spunându-le că atunci când vor munci, vor avea şi bani de cumpărături. Şi bunicii noştri erau bolnavi dar se sculau cu noaptea în cap, luau sapa şi se duceau la câmp, nici în vis negândindu-se la pensie pe caz de boală.
Dorohoienii care muncesc au şi spor în gospodărie, cei care pierd vremea prin piaţă, făcând politică şi aşteptând majorarea ajutorului social sunt cancerul societăţii. Faţă de ei trebuie să luăm noi atitudine şi să-i determinăm să redescopere munca.
Recent Comments