Sep 07

Despre angajamentul Bisericii Ortodoxe, mai exact al Patriarhiei Române în frunte cu patriarhul Daniel de a-l susţine pe Victor Ponta la preşedinţia României nu mai este un secret pentru nimeni. Secret este încă planul pe care Biserica îl va pune în aplicare pentru a-i determina pe creştini să-l voteze pe Ponta.
Până la declanşarea campaniei electorale mai avem câteva săptămâni dar deja preoţii de prin parohiile rurale au început să-l pomenească pe Ponta, pentru a cărui sănătate cere creştinilor să se roage. E drept că şi Ponta a sporit visteria Patriarhiei cu ceva zeci de milioane de lei transferate de la bugetul statului, alte milioane ajungând la bisericile rurale prin prefecturile judeţene, via ministerul lui Liviu Dragnea, minister care la ultima rectificare de buget a primit în plus câteva sute de milioane de lei tocmai pentru a se „cumpăra” voturi pentru Ponta.
Iată că sâmbătă ne-a fost dat să aflăm un alt puct din planul Bisericii de a-l susţine pe Ponta.  Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că nu se cunoaşte numărul românilor aflaţi peste graniţă. Aşa că, domnul ministru, a apelat la preoţii din parohii să facă un inventar al creştinilor plecaţi în lume şi să i-l comunice. Nici că se putea o acoperire mai bună pentru preoţi de a face un exerciţiu pentru apropiatul Ajun al Crăciunului, când vor vizita fiecare casă ca să vestească Naşterea Domnului.
Sub umbrela unui astfel de motiv preoţii vor discuta cu fiecare familie. Un excelent prilej de campanie electorală pentru Ponta, semn că milioanele mutate din bugetul public în visteria Bisericii n-a fost o „inginerie financiară” lipsită de sens.
Viclean şi fariseu la rândul său, Ponta a găsit cea mai eficientă cale de a conlucra cu slujbaşii Bisericii. Iar liantul îl constituie „arginţii lui Iuda”, patriarhul Daniel primindu-i cu dragă inimă, disculpându-se cu proverbul românesc „banii n-au miros”.
Jurnaliştii l-au întrebat pe ministrul Stanoevici dacă nu cumva cerinţa sa este de fapt un pretext pentru ca preoţii să facă campanie electorală pentru Ponta. Ministrul s-a lepădat pe loc de Satana, susţinând că are cugetul curat şi că îşi doreşte cu maximă sinceritate să ştie câţi români sunt peste graniţă ca să-i ajute să voteze.
Dacă ministrul ar fi dorit cu sinceritate să afle câţi români sunt plecaţi peste graniţă, cerea informaţiile de la instituţiile abilitate ale statului. Putea să ceară cifra de la Evidenţa Populaţiei sau de la Poliţia de Frontieră, ambele instituţii având în calculator date despre deplasările peste graniţă a persoanelor fizice. Apoi, ce convingere va avea ministrul că preoţii vor putea stabili cu exactitate numărul românilor plecaţi peste hotare şi cum pot deveni oficiale nişte cifre comunicate de surse neoficiale, căci preoţii nu sunt împuterniciţi de vreo lege să facă astfel de recensăminte publice.
Aşadar, Ponta îşi întregeşte efectul pomenilor publice făcute pe seama bugetului naţional şi cu o propagandă popească, eficientă şi ea. Duminică, a venit rândul medicilor de familie să solicite amnistie fiscală pentru că au fost puşi la plată de către Curtea de Conturi pentru că au risipit nejustificat banii din fondul Asigurărilor de Sănătate. Aceşti bani aparţinând unui buget separat decât cel de stat, respectiv de bugetul Asigurărilor de Sănătate gestionat de Casa Naţională a Asigurărilor din Sănătate, premierul Ponta nu poate dispune o amnistie fiscală. Dar Cutia Pandorei a amnistiilor fiscale fiind deschisă, va trebui să-i ierte şi pe medicii de familie, ca să nu-i transforme în duşmani ai săi, mai ales că ,medicii au contact direct cu alegătorii şi pot transmite mesaje nu tocmai ortodoxe, cum sunt ale preoţilor.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia