Sep 26

Se întâmplă ceva ciudat cu alegerile Prezidenţiale din România. Cel puţin în ultima săptămână s-au derulat o serie de evenimente care ridică multe semne de întrebare şi în acelaşi timp încurcă mult anumite socoteli electorale.
Să le luăm pe rând. Evenimentele s-au precipitat brusc odată cu declaraţia şocantă a jurnalistului Robert Turcescu cum că el a fost sau mai este ofiţer de informaţii acoperit al Armatei Române. Declaraţia, aparent hodoronc-tronc, a dat naştere la fel de fel de speculaţii şi s-au creat fel de fel de scenarii. Cert este doar faptul că declaraţia lui Turcescu nu este întâmplătoare şi a premerge ceva ce nu-l anticipăm încă.
Când toată lumea politică credea că apele în care se scaldă candidaţii la Preşedinţia României s-au liniştit, aflăm pe ultima sută de metri că şi-a depus candidatura şi Teodor Meleşcanu, şeful Serviciului de Informaţii Externe. Strângerea semnăturilor s-a făcut cu multă discreţie şi de către oameni apropiaţi PSD-ului şi lui Victor Ponta. Până şi Liviu Dragnea, premierul din umbra lui Ponta, s-a arătat iritat de candidatura lui Meleşcanu şi a declarat că habar nu are ale cui jocuri le face acesta.
Premierul Ponta pleacă la adunarea ONU şi preşedintele Obama acceptă o întâlnire cu el şi chiar să se fotografieze. Cunoscut în SUA ca duplicitar în declaraţii, ca pro-chinez, ca apărător al corupţiei, ca duşman al statului de drept şi a nerespectării separaţiei puterilor în stat, ştiind că în România sunt alegeri prezidenţiale şi că Ponta este unul dintre candidaţi, Obama acceptă să se întâlnească cu el. Ce-o fi vrând să semnifice gestul său nu cunoaştem încă.
Vineri aflăm de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că dosarul de cercetare penală împotriva lui Iohannes Klaus a fost închis. Este surprinzătoare decizia procurorilor ştiut fiind faptul că o continuare a cercetărilor până după alegerile prezidenţiale ar fi fost în favoarea candidatului Victor Ponta. Şi mai surprinzătoare este această decizie dacă avem în vedere că cercetările le efectuau procurori aflaţi în subordinea procurorului general Tiberiu Niţă, rudă cu premierul Ponta.
Surprinzătoare a fost şi decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au amânat o soluţie în recursul înaintat de ANI în dosarul în care Iohanees nKlaus este judecat pentru aceeaşi stare de incompatibilitate.
Acceptarea sau respingerea recursului ANI s-ar fi putut decide la termenul de marţi, 23 septembrie, dar procesul s-a amânat pentru 30 septembrie.
Din toată această tevatură lipseşte amestecul preşedintelui Traian Băsescu. De când Turcescu s-a deconspirat ca ofiţer militar acoperit, preşedintele Băsescu şi-a pus lacăt pe gură şi n-a mai avut nicio declaraţie publică. Suspecxtă este şi tăcerea lui Băsescu referitor la deplasarea lui Ponta în SUA.
În toate aceste ape tulburi, Elena Udrea a ales să-şi lanseze candidatura la Preşedinţia României printr-un marş contra premierului-candidat Ponta şi a PSD-ului. Nu ştiu câţi susţinători va aduna Udrea în spatele său pentru a defila pe străzile Bucureştiului dar ştiu că vor fi mai mulţi cei care vor privi de pe trotuar sau de la geam întreg alaiul. Udrea riscă să se aleagă cu huiduieli dar poate să trezească şi sentimente de simpatie. Vom vedea!
Avem în faţă mai multe piese de puzzle. Cine va reuşi să le lege logic îşi va netezi drumul spre Cotroceni iar noi vom afla cine trage acum sforile. Dacă firul logic îl va descoperi electoratul, atunci vom vota în interesul nostru şi nu al lor.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia