Oct 26

 

Preotul Virgil Buhăianu este un personaj pitoresc în zona de nord a judeţului nostru. Părintele slujeşte în parohia satului Bajura, cartier al oraşului Darabani iar noi, cei de la Jurnalul, i-m devenit prieteni de nădejde la bucurie şi suferinţă.
Om răzbătător în viaţă, părintele îşi împarte viaţa între slujbele la biserică, cazanul de ţuică, barul feciorului dar cea mai mare parte a timpului rezervând-o dragostei faţă de creaţia lui Dumnezeu din coasta lui Adam.
Pe prima nevastă, părintele a blagoslovit-o cu vrednică corecţie fizică, încercând astfel s-o ferească de păcatele lumeşti. Bea părintele, bea şi cucoana preoteasă, iar după ce părintelui i se înfierbânta sângele, îi trăgea preotesei o chelfăneală pe cinste pe motiv că avea păcatul băuturii.
Îi mai zicea câte un creştin:
- Părinte, dacă îţi vine a bate pe cineva, n-o mai ciomăgi pe preoteasă, dă cu pumnul în perete!
- Ioane, aş da, da’ peretele nu icneşte!
A tot dat părintele a icnit cucoana preoteasă până şi-a dat ortul… altui preot de prin Vama, unde i s-au retras la părinţi să-şi petreacă ultimele clipe din viaţă.
Rămas vădăoi, părintele n-a disperat. A descoperi pe la Movileni, comuna Conceşti, o educatoare, fostă nevastă de colonel.
Hâţ în sus, hâţ în jos şi părintele a convins-o pe coloneleasă să-i ţină de urât în casa parohială. Pentru că nu era căsătorit legitim şi trăia în păcat, oamenii l-au reclamat la protopopul de Darabani, părintele Constantin Pânzaru. L-a chemat protopopul la dojană bisericească. Părintele Buhăianu a oftat, a scos pitacul şi a plătit dojana cumpărând astfel clemenţa protopopului, după care şi-a văzut de amor cu doamna coloneleasă. Dar coloneleasa avea darul păcatului, aşa că părintele i-a tras şi ei câteva chelfănele aşa cum obişnuia s-o spovedească şi pe prima nevstă, răposată întru Domnul.
Cucoana coloneleasă n-a răbdat să icnească. A pus ochii pe bijuteriile din casa părintelui, le-a dosit cum s-a priceput mai bine în propriile bagaje şi… dusă a fost. Când a descoperit părintele că doamna coloneleasă n-a plecat cum mâna-n cur, cum a venit, era deja prea târziu. Bijuteriile sau dus cu coloneleasa aşa cum sau dus şi slăninile românului cu pravoslavnicul, după cum se relatează într-o snoavă a lui Petre Ispirescu.
Rămas din nou cu patul gol, părintele nu putea suporta viaţa de lup singuratic, mai ales că îi era dor de un icnit de femeie. Norocul i-a surâs şi părintelui i-a ieşit în faţă o moldoveancă plinuţă drăguţă, pricepută în a spăla, scărpina şi curăţa pe boşorogii italieni plini de euroi. Ce s-a gândit părintele? Este tocmai ce-mi lipseşte. Din nou, hâţ în sus, hâţ în jos, părintele a convins-o pe durdulia noastră să-i viziteze casa parohială pentru o verificare la faţa locului a potenţei părintelui.
Constatând că se potrivesc, la masă, pat şi alte cele, cei doi au decis să petreacă o lună de miere. Aşa că s-au dus prin România largă să vadă frumuseţile patriei. Drăgălaşi, cei doi porumbei s-au lăsat fotografiaţi, sus la munte, două fotografii ajungând şi la redacţia noastră. Acum, moldoveanca s-a dus din nou în Italia, că mai are de în îngrijire un boşorog. Cu noii euroi câştigaţi se va întoarce la părintele care acum tânjeşte de dorul său.
Sperăm că moldoveanca nu va zăbovi prea mult pe meleagurile italiene pentru că şi părintele are răbdarea limitată. S-ar putea să-i găsească o înlocuitoare care să se simtă bine în casa parohială şi să nu mai plece.
În ce ne priveşte, îi aducem aminte părintelui protopop de Darabani, Constantin Pânzaru, că potrivit rânduielilor Bisericii Ortodoxe preotul trebuie să fie căsătorit şi nu are voie să trăiască în desfrâu. Aşa că, să-l cheme din nou pe părintele Buhăianu la spovedanie, după care să-i ia preţ dublu pentru iertarea păcatelor. Va ofta din nou părintele Buhăianu, ca şi rândul trecut, dar va plăti până la ultimul bănuţ. Ştiind că are din nou libertatea de a curvi fără ca Sf. Petru să-l încondeieze la catastif.
Binecuvântat fie părintele Virgil Buhăianu, duhovnicul credincioşilor din parohia Bajura – Darabani. Cu aşa un preot, creştinii din Bajura să-i solicite părintelui inspector Chirilă de la Mitropolia Iaşi să-l decoreze şi să-i cânte „Vrednic este”, aşa cum au procedat şi cu Dragnea.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia