Oct 28

N-au trecut încă alegerile prezidenţiale şi nu se cunoaşte cine va fi alesul naţiunii pentru funcţia supremă în stat dar cu toate acestea, atât prin PNL Bucureşti cât şi cel din Botoşani, se fac jocuri pentru viitorul preşedinte al partidului.
La nivel de Botoşani, un liberal care râvneşte la funcţia lui Florin Ţurcanu este chiar mâna sa dreaptă din Consiliul Judeţean Botoşani, vicepreşedintele Gheorghe Sorescu. Cel puţin aşa se vehiculează prin presa locală.
Două aspecte am în vedere în comentariul de faţă. Primul este legat de tradiţia care s-a format în întreaga perioadă postdecembristă despre modul în care liberalii îşi aleg preşedintele. Am să trec în revistă, succint, cum s-a creat această tradiţie.
Primul preşedinte liberal postdecembrist a fost învăţătorul Gheorghe Bostan din Bucecea, acum ajuns la frumoasa vârstă de 83 de ani. Învăţătorul, o fire rebelă şi tot timpul nemulţumită de câte ceva, a fost un revoltat şi în perioada comunistă. Nici bine învăţătorul nu s-a instalat în funcţia de preşedinte al partidului că Dinu Secrieru l-a şi văduvit de ea. Marginalizat şi furat de funcţia de preşedinte, învăţătorul a dispărut repede din centrul atenţiei şi a intrat în uitare.
Pe Dinu Secrieru l-au trădat cei mai apropiaţi şi credincioşi prieteni ai săi. Mă refer la suliţanii Cornel Popescu şi Gheorghe Ciubotaru care l-au trădat în favoarea lui Mihai Ţâbuleac, duşmanul nedeclarat dar cel mai înverşunat al lui Dinu Secrieru.
Mihai Ţâbuleac n-a rezistat prea mult la conducerea partidului pentru că i-a suflat funcţia dărăbăneanul Liviu Câmpanu. Bun prieten de pahar şi de afaceri cu suliţanul Florin Ţurcanu, senatorul Câmpanu avea să piardă conducerea partidului în favoarea lui Ţurcanu.
Dacă actualul preşedinte liberal Florin Ţurcanu îşi va pierde funcţia în favoarea altui liberal ce acum îi ridică osanale, să nu ne mirăm. Nu se va întâmpla nimic altceva decât că se va respecta tradiţia.
Al doilea aspect este legat de Gheorghe Sorescu, cel care râvneşte acum la conducerea PNL Botoşani. Pe această temă am mai scris câteva comentarii. Sorescu este un personaj interesant. Orgolios peste măsură, bun profesionist în domeniul economic, fost prefect de Botoşani, actual vicepreşedinte al CJ, el îşi doreşte conducerea partidului.
Numai că are de învins două piedici majore: lipsa de susţinere în partid şi noua formă în care este organizat în prezent PNL-ul. Sorescu nu este agreat de către liberalii din judeţ iar liberalii veniţi din PDL nici atât nu-l vor susţine la preşedinţia partidului. Apoi, prin înţelegerile de fuziune dintre PNL şi PDL s-a stabilit că la conducerea noului PNL vor fi doi co-preşedinţi, urmând ca alegerile pentru funcţia de preşedinte să se desfăşoare la începutul anului 2017, adică după alegerile locale şi parlamentare din anul 2016.
Aşa stând lucrurile, pofta ce-o pofteşte Gheorghe Sorescu nu i se va împlini după alegerile prezidenţiale şi nici în c ursul anilor 2015 – 2016.  Am informaţii că, în calitatea sa de vicepreşedinte al CJ, Sorescu cochetează şi cu liderii PSD, colaborând cu aceştia pe la spatele preşedintelui Florin Ţurcanu.
Dealtfel, din interiorul PSD s-a anunţat că după alegerile prezidenţiale, când vor forma o nouă majoritate în CJ, va fi schimbat din funcţie doar vicepreşedintele Cristian Achiţei nu şi Sorescu. Dragă Ghiorghiţă, cine fuge după doi iepuri nu prinde niciunul. Ia aminte şi nu uita!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia