Nov 04

Golanul politic este o specie umană apărută în epoca postdecembristă. El nu este o fiinţă educată în spiritul eticii şi moralei sociale pentru că valorile după care se călăuzeşte sunt de cu totul de altă natură. Golanul este un autodidact care şi-a însuşit temeinic educaţia ce domină locurile rău famate de prin ţările Europei. Aflat pe post de „peşte”, de şmenar, de tâlhar în gaşcă, golanul, cu educaţia astfel desăvârşită, s-a întors în ţară şi s-a băgat în politică.
A ales ca partid PSD-ul, pentru că este formaţiunea în care nivelul educaţiei sale se poate pune cel mai bine în valoare.
Surprinşi plăcut de educaţia occidentală tânărului dornic să facă politică, mai marii din PSD l-au uns şef de organizaţia de tineret, ca şi tinerii rămaşi acasă să se inspire din experienţa europeană a şefului lor.
În cazul golanului nostru, tânărul se mai bucură şi de un statut privilegiat. A descoperit în partid, printre şefii de frunte, pe unul cu rang de prefect care l-a adoptat drept pupilă. Se zice că tatăl adoptiv politic ar fi chiar tatăl natural, la mijloc fiind vorba de o tărăşenie din vremurile când şi tatăl adoptiv se lăsa pradă zburdălniciilor vieţii, râvnind la fructul de sub fustele fetişcanelor, fruct din care se zice că s-a înfruptat pe îndelete. Aşa o fi fost, că prea n-a sărit aşchia de golan politic departe de trunchiul tatălui adoptiv.
Ajuns mai mare peste tineretul din partid, golanul a prins gustul apariţiilor în public. Aşa a ieşit la iveală educaţia sa de cartier, de dătător cu bâta-n baltă, uimind lumea bunului simţ care a început să se întrebe dacă o fi golanul politic reprezentantul de reper moral al generaţiei de mâine care se pregăteşte să preia frâiele puterii.
L-am privit şi eu într-o seară pe golanul politic care, aflat într-un studio de televiziune, se lăuda cum a mituit el cu câteva mii de euro pe un înalt funcţionar din Finanţe pentru a aranja o licitaţie a unui imobil. Golanului i se părea că prin relatarea situaţiei de mituire a unei persoane publice el va fi apreciat ca un erou, se va bucura de autoritate asupra celor din jur. Sărac cu duhul, golanul n-a realizat că de fapt recunoştea în direct comiterea unei infracţiuni şi că ar putea fi umflat de vreun procuror incoruptibil şi băgat după gratii.
Cu tupeu, golanul politic uzând de influenţa tatălui adoptiv s-a rostuit cu o funcţie de şef într-o instituţie publică a statului. Nu ştie ce are de făcut ca şef şi nici n-ar avea rost să ştie de vreme ce el a adus în fruntea instituţiei educaţia şi obiceiurile sale de golan politic pus pe căpătuială pe seama banului public.
Dar golanul politic nu se mulţumeşte cu funcţia de şef într-o instituţie publică. El vrea mărire, vrea statut de baron local. Aşa că hălăduieşte prin judeţ şi ameninţă primarii care nu sunt ai PSD-ului că dacă nu fac ce le spune el va fi vai şi amar de primăria lor.
Poate că într-o zi se va găsi prin judeţ un golan şi mai educat prin Europa, şi-l va felicita pe golanul nostru per limba lui. Că nu degeaba se spune că pasărea pe limba ei piere. Până una alta, pentru că golanul nostru politic are şi un nume, să i-l facem public: Răzvan Rotaru, lider al organizaţiei de tineret PSD Botoşani, şef la Garda de Mediu. Să trăiască şi la mai mare!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Golanul politic”

  1. 1. Badea Cartan Says:

    Pe cand un articol despre golanul din mass media?Si despre cel de stanga si despre cel de dreapta.Astept cu interes.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia