Nov 26

Aurel Melniciuc este pe cale de a reuşi performanţa ca din lipitor de cioburi pe la subsolul Muzeului Judeţean Botoşani să fie uns directorul acestei instituţii.
De când USL-ul a câştigat cele două rânduri de alegeri din anul 2012, Melniciuc a simţit că este momentul să iasă de la subsolul muzeului la lumină. A ieşit în faţa instituţiei, pe Pietonalul Unirii, acolo unde se află şi o fântână arteziană. A adunat în podul palmei câţiva stropi de apă iar cu cantul celeilalte a plesnit apa să vadă încotro va sări mai multă: spre sediul PSD sau spre cel al PNL.
Norocul i-a surâs spre sediul PNL, aşa că s-a dus glonţ la proaspătul preşedinte al Consiliului judeţean Botoşani, şeful liberalilor Florin Ţurcanu dar şi şef peste Muzeu şi i-a spus deschis, ca la un părinte:
- M-am hotărât să mă fac liberal, ce-mi iese din afacerea asta?
L-a cântărit Ţurcanu cu ochii întredeschişi, aşa cum reţinuse el din cartea de citire că făcea unul Dinu Păturică, slugă la boier după, dar care s-a rostuit cu isteţime din averea boierului de la lăsat mofluz. . Măsurându-l printre gene, Ţurcanu şi-a dat seama că ar fi un puişor bun de jumulit din mai multe puncte de vedere. Aşa că l-a uns mai întâi director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Tradiţiilor Culturale, dându-i un şut în cur social-democratului Ion Ilie care în campania alegerilor locale din vara lui 2012 striga din toţi bojogii „Votaţi-l pe Ţurcanu preşedinte!”. Pentru efortul depus, Ţurcanu l-a răsplătit pe Ilie aşa cum îi este obiceiul: un şut în cur şi fără altă promovare.
Ca director la CJCPTC, Aurel Melniciuc s-a dovedit un bun supus al lui Ţurcanu, participând la toate acţiunile politice ale PNL-ului şi promovând cu mult zel imaginea acestuia, că şi Stalin ar fi devenit gelos văzându-l.
Ţurcanu l-a privit cu drag şi şi-a propus să-l promoveze într-o funcţie mai bănoasă. Îi stăteau în gât două domniţe fără fundiţe în cosiţe, una director la Muzeul de unde ieşise la lumină Melniciuc şi cealaltă director la Biblioteca judeţeană. Aceste două rezistaseră tăvălugului schimbărilor politice ani la rând şi lui Ţurcanu nu-i picau bine, mai ales că ambele evitau să se angajeze în activităţi de partid.
Pentru început a trimis-o la pensie pe Lucica Pârvan, eliberând postul de director al Muzeului Judeţean, după care l-a chemat la el pe Melniciuc, aşa cum face câteodată Scaraoţchi când cheamă la sânul său pe câte un drăcuşor care şi-a băgat coada şi a încurcat socotelile oamenilor, făcându-i să se încaiere şi să dea cu bâta sau cuţitul, şi i-a spus:
- Pentru că eşti băiat de gaşcă şi mă asculţi cu sfinţenie, te fac director peste Muzeu.
- Săru’ mâna, împărate! Îţi voi fi recunoscător pe viaţă. După care, singur cu gândurile sale „recunoscător până ce te-or da ăştia jos, cioban liberal ce eşti”.
- Ai mai spus ceva?
- Nu, împărate, sunt prea fericit să mai pot spune ceva! Apoi pentru sine „doar n-o fi cititor de gânduri ,ciobanul!”.
Afacerea fiind perfectată, de restul formalităţilor s-au ocupat acriturile de la Resurse Umane ale Consiliului judeţean gen Zamfirache. Din comisia de  examinare au făcut parte veşnicii Dănuţ Huţu, liberalul devenit social-democrat ca să nu-şi piardă funcţia de director la Direcţia Judeţeană de Cultură şi un sucevean, filolog şi fost propagandist comunist.
Când s-a descoperit că Melniciuc nu putea fi admis în concurs pentru că nu are vechimea minimă de doi ani în funcţii de conducere, au apărut cârcoteli din partea lucrătorilor de la Muzeu. Acritura de Zamfirache de la Resurse Umane, foarte severă în alte împrejurări şi concursuri similare, n-a reacţionat în nici un fel.
Aşa că în aceste zile, după ce a luat concursul concurând de unul singur, Aurel Melniciuc va fi instalat director. Să-i fie într-un cea bun şi cu noroc!
De azi înainte Împăratul mai are de rezolvat o singură problemă din Cultura botoşăneană, ca s-o pună definitiv la pământ. S-o schimbe şi pe Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii judeţene, singura elefănţică care mai trudeşte pe ogorul culturii botoşănene promovând valorile personalităţilor locului. O îndeletnicire care nu este pe placul politicienilor şi mai ales a Împăratului, el fiind obişnuit cu cultura mare pentru a avea furaje la oi pe timp de iarnă.
Domnule preşedinte, Împărate, dacă tot i-ai dat afară din PNL pe cei care ţi-au stat în cale falsificând procesele verbale de şedinţă şi te-ai pricopsit cu o condamnare nedefinitivă, modifică şi Regulamentul de concurs în aşa fel ca şi Melniciuc să se încadreze cu vechimea dobândită ca director la CJCPTC, să nai mai aibă ce cârcoti cei de prin Muzeu. . Nu de alta, dar abuzul de putere poate fi mai periculos ca un fals în înscrisuri.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Schimbaţi Regulamentul, domnule preşedinte!”

  1. 1. cetatean Says:

    pamfletul dvs.,bine scris si la obiect,nu inlatura din nefericire ilegalitatea pe care cei din cj si eterna comisie buna la tot ce misca in cultura sunt pe cale sa o infaptuiasca.Credeti ca daca ai facut parte, de-a lungul anilor,cateva ore pe zi, dintr-o echipa care a implementat niscai proiecte culturale asta tine loc de vechime in functie de conducere?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia