Dec 11

Ieri, la Curtea de Apel Suceava, s-a dat pronunţarea în dosarul în care Florin Ţurcanu s-a judecat în recurs pentru infracţiunea de fals intelectual. Decizia judecătorilor, definitivă de această dată, a fost condamnarea lui Ţurcanu la şase luni închisoare cu suspendare şi doi ani şi jumătate termen de încercare. Dacă în interiorul termenului de încercare Ţurcanu ajunge să mai fie judecat şi condamnat pentru orice altă infracţiune, atunci la pedeapsa aplicată i se va adăuga şi cele şase luni închisoare cu suspendare.
Condamnarea îl pune cu funcţia la dispoziţia, ca să nu spun cheremul, prefectului PSD Costică Macaleţ. Potrivit Legii alegerilor locale condamnarea nu-i afectează funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani pentru că nu i s-a aplicat şi pedeapsa complementară de interzicere a exercitării drepturilor civile, respectiv dreptul de a alege şi a fi ales. Conform Statutului aleşilor locali, prefectul poate invoca pierderea respectului şi moralităţii de ales local şi poate dispune eliberarea sa din funcţie şi provocarea de noi alegeri.  Numai că potrivit  Legii alegerilor electorale locale Ţurcanu va putea candida şi el pentru un nou mandat de preşedinte al CJ, întrunind condiţiile stabilite prin legea invocată.
E drept, nu-i va fi uşor să-şi facă campanie pentru că va fi puternic atacat pe tema infracţionalităţii şi a condamnării sale. Cred că nici PNL Botoşani nu-i va susţine o eventuală candidatură, fiind opriţi de la Bucureşti pentru că ar suna prost susţinerea unui candidat condamnat cu „lucrul bine făcut” al lui Klaus, chiar dacă acesta nu va fi şi preşedintele PNL dar vor fi urmaşii săi.
Efectul condamnării este, aşadar, mai mult în plan moral, dar cum Ţurcanu  nu este tipul de caracter care să fie dominat de remuşcări şi să recurgă la gestul necugetat de a-şi curma viaţa de ruşinea şi oprobiul public, ori de pierderea funcţiei şi odată cu ea a privilegiilor, nu este cazul de a ne face griji despre funie şi săpun.
Cândva fruntaş în satul său natal Dracşani, Florin Ţurcanu a fost cuprins de dorinţa de mărire, de a avea putere, de a fi cineva, încălcând cel mai elementar sfat izvorât din înţelepciunea populară: Nu te ridica cizmare mai sus decât calapodul! Pentru Ţurcanu, mirajul politic al ascensiunii pe scara socială s-a dovedit a fi doar o Fata Morgana. A avut o tresărire de succes când a ajuns în fruntea PBL şi parlamentar în Camera Deputaţilor dar n-a ştiut cum să gestioneze aceste victorii şi să-şi consolideze poziţia prin a demonstra echilibru în acţiunile de viitor.
Acest duş rece cu condamnarea la închisoare cu suspendare vine cam târziu pentru el dar nu este şi demolatorul carierei sale. Botoşănenii, ca majoritatea românilor, au tendinţa de a pactiza cu cel ajuns la necaz, oricât de mult rău le-ar fi făcut. Mai mult, chiar sunt în stare să manifeste sentimente de compasiune şi din milă să-i întindă o mână de ajutor. Aceste manifestări colective le am în vedere când afirm că este posibil ca Ţurcanu să obţină un mandat de preşedinte dacă va găsi o cale de a candida iarăşi. Ţurcanu nu se aşteaptă să fie hulit şi exclus din societate, motiv şi pentru prefectul Macaleţ de a medita dacă îl demite sau nu din funcţia de preşedinte al CJ.
În ce priveşte eticheta de infractor care i se va lipi de acum înainte, va trebui să se obişnuiască cu ea. O astfel de etichetă nu mai este demult timp o ruşine, mai ales de când însuşi fostul premier Năstase a intrat oficial în rândul categoriei infractorilor. Aş putea spune că în ziua de astăzi a fi infractor înseamnă a fi în rând cu lumea bună.
În ce-i priveşte pe duşmanii lui Ţurcanu de la PSD, aceştia ar face bine să se abţină de la orice fel de comentarii şi calificative pentru că infractorii cei mai mulţi sunt în partidul lor.
Dacă Florin Ţurcanu a fost condamnat pentru nişte jocuri politice pentru care alţii au fost promovaţi chiar miniştri de rang înalt, cum este Liviu Dragnea baron de Teleorman, nici la nivel de Botoşani lucrurile nu stau altfel. Derbedeul politic social-democratul Răzvan Rotaru, pupila prefectului Costică Macaleţ, este mult mai destrăbălat moral şi infracţional numai că este, cel puţin deocamdată, nepedepsit. Asta nu înseamnă că nu va şi fi! Ieri a fost pedepsit Florin Ţurcanu, răul cel mic, mâine va veni rândul lui Răzvan Rotaru, răul cel mare.
Aş încheia cu un mesaj pentru Florin Ţurcanu. Decât să accepte ca prefectul să-l tolereze în continuare preşedintele CJ ca să-l poată şantaja cum vor fi interesele sale şi ale PSD-ului, mai bine să demisioneze demonstrând că odată cu condamnarea nu şi-a pierdut şi onoarea. Demisionând, ar lăsa loc de bună ziua către botoşăneni!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia