Jan 12

Ieri, în Jurnalul, a fost prezentat cazul unei bătrâne venită din localitatea Păltiniş la rude în cartierul Teioasa – Darabani, loc în care a decedat. Decesul a survenit marţi seară, adică de Bobotează, iar preotul paroh din Teioasa, părintele Nicodim Nichita, a refuzat înmormântarea pe motiv că cei din familie nu i.-au achitat suma de 1300 lei cât a stabilit părintele că ar costa serviciile religioase de înmormântare, părintele având ca dascăl pe feciorul său Titi, căruia îi face poarte financiară la toate serviciile prestate de biserică.
Duminică, când noi am finalizat articolul apărut în ediţia de ieri, moarta încă se afla în casa familiei Burduja, depusă în tinda casei pe nişte scânduri sprijinite pe două scaune, fără cruce şi sfetnic la cap pentru că părintele Nicodim nu a acceptat să le dea din biserică.
Duminică seară însă, cei din familia Burduja s-au trezit acasă cu nişte poliţişti care au venit să ridice mortul şi să-l ducă în localitatea Păltiniş. Concubina lui Burduja, nimeni alta decît nepoata decedatei, a refuzat să dea mortul pe motiv că este mortul ei şi nu al altora. În realitate refuzul era dictat de interesul de a obţine certificatul de deces în baza căruia să poată încasa ajutorul de înmormântare în sumă de 2300 lei, bătrâna fiind pensionară CAP.
În ce temei legal au intrat poliţiştii de la Poliţia Darabani în casa lui Burduja nu se cunoaşte. Ce treabă aveau ei cu mortul familiei Buruja în condiţiile în care preotul era cel care blocase înmormântarea, iarăşi nu se cunoaşte. Ce se ştie, este că refuzul nepoatei de a elibera mătuşa moartă a costat-o câteva bastoane pe spinare aplicate de către unul dintre poliţişti. Şi acest act de barbarie şi violenţă a poliţistului s-a comis în preajma unui mort, loc în care se cere cucernicie şi respect pentru memoria celui decedat.
Despre lipsa de educaţie a poliţiştilor de la Poliţia oraş Darabani, despre violenţa manifestată de către aceştia şi de abuzurile pe care le comit,  noi am mai scris. Şeful Poliţiei, un fost miliţian devenit poliţist peste noapte, pe nume Mihai Rizac, are mâinile murdare de sânge, în sediul Poliţiei Darabani fiind bătut şi lăsat să moară Lionel Ciobanu, cetăţean din Viişoara, Rizac neacceptând să fie chemată salvarea deşi Lionel se afla deja în comă profundă de la loviturile aplicate la cap.
Dacă poliţiştii ar fi avut cât de cât respect pentru omul de rând, omul contribuabil, iar fi explicat nepoatei că bătrâna moartă nu poate primi certificat de deces de la Primăria Darabani ci numai de la Primăria Păltiniş unde îşi are domiciliul şi că speranţa sa de a încasa ajutorul de înmormântare nu se va împlini decât dacă duce mortul la Păltiniş .
Dar ei au preferat bâta, pentru că au doar educaţia bâtei şi nu a unui comportament civilizat şi respectuos faţă de cetăţeanul în slujba căruia se află. Interesant a fost şi faptul că la Păltiniş moarta a fost dusă la casa unei rude ale sale, o femeie bătrână, ajunsă la 90 de ani, care s-a trezit că poliţiştii îi aduc un mort în casă.
Suntem, o ţară europeană doar cu8 numele pentru că după modul în care se manifestă autorităţile noaste, după modul în care acţionează cei ce pretind că ne îndrumă spiritual, adică preoţii, trăim încă în Evul Mediu.
13.01.2015

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia