Jan 20

În vremurile de glorie socialisto-comuniste primul secretar de judeţ al PCR, la zilele de sărbătoare naţională, ordona activului de partid să mobilizeze toată suflarea de prin instituţiile, fabricile şi uzinele ţării să participe la demonstraţii publice, forme de manifestare a ataşamentului poporului faţă de Partidul Comunist Român.
În ajunul unor astfel de zile precum 23 August sau 1 Mai, secretarii PSC din unităţi deveneau persoane importante care făceau prezenţa iar dacă vreun şef mai puţin trăitor de sentimente patriotice şi ataşament faţă de PCR lipsea de la demonstraţie, secretarul de partid raporta „actul criminal” la judeţeană.
Mai nou, acele zile de glorie când întreaga clasă muncitoare înfrăţită cu ţărănimea prăşitoare fluturau în vânt steagurile tricolore şi cele roşii ale PCR, au început să revină în viaţa noastră cotidiană, spre satisfacţia nostalgicilor acelor vremuri care după ce s-au îmbuibat din căuşul PCR acum se hrănesc din cel al PSD.
Prefectul Costică Macaleţi, pe care-l putem numi fără tăgadă primul secretar al PSD, aa anunţat că la sărbătoarea de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, va face prezenţa şefilor de instituţii şi va fi vai şi amar de cel care-şi va permite să lipsească de la festivităţile ce se vor desfăşura la statuia lui Alexandru Ioan Cuza amplasată în faţa clădirii sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.
Ziua de 24 ianuarie cade într-o zi de sâmbătă, zti liberă pentru toată lumea, fie slujbaş la stat, fie pe ogorul patronilor. Este drept că ziua, începând din acest an, este declarată zi nelucrătoare dar pentru bugetari. Dacă 24 ianuarie ar fi căzut într-o zi de lucru, somaţia ameninţătoare a prefectului către şefii de instituţii ar fi avut oarecare justificare în sensul că Guvernul PSD v-a dat liber ca să vă manifestaţi ataşamentul faţă de partid prin prezenţa la manifestaţii şi nu să staţi acasă lenevind.
Evenimentul căzând în zi de sâmbătă, zi liberă prin Codul muncii, este dreptul fiecăruia să-şi folosească ziua cum crede de cuviinţă şi nu să stea la fundul prefectului ca să-i ridice lui potenţa în faţa şefului său plagiator Victor Ponta şi a PSD-ului. N-asre decât să-şi convoace pupila Răzvan Rotaru, interlopul, pe senatorul nevastă de şofer, pe crescătorul de vaci ajuns primar şi alte loaze de partid.
Cică, declara tovarăşul  prim secretar al PSD presei, şefii de instituţii trebuie să-şi manifeste patriotismul faţă de tricolor, imnul ţării  şi sărbătoarea Unirii.  Ce talmeş-balmeş are în cap tovarăşul! Respectul pentru tricolor se manifestă de către instituţiile publice în ziua de 26 iunie, declarată Ziua drapelului naţional al României, respectul pentru imn se manifestă în 29 iulie de Ziua Imnului Naţional iar la 24 ianuarie, fiind vorba de un eveniment istoric, fiecare îl marchează după cât de semnificativ i se pare. Iar după cifra din acest an. 156 de ani trecuţi de la Mica Unire, sărbătoarea trebuie marcată prin simpozioane şi manifestări culturale restrânse, cifra nefiind una rotundă ca să necesite o marcare de amploare.
Pun pariu că dacă la manifestarea de la statuia lui Cuza vreun nepoftit îi va cere tovarăşului prim secretar al PSD Costică Macaleţi să facă o sinteză a evenimentelor din judeţul Botoşani premergătoare Unirii şi ce rol a jucat Pisoschi, a cărui casă se află vecină cu sediul Poliţiei, nu va putea îngăima două vorbe.
O invitaţie publică a prefectului către şefii de instituţii de a participa la eveniment, fără ameninţarea cu prezenţa, l-ar fi înscris pe Macaleţi în galeria personalităţilor judeţului demne de a fi păstrate în memoria colectivă. Aşa îl aşează în galeria parveniţilor cu apucături dictatoriale, zbir cu colaboratorii şi subalternii şi umil supus cu şefii săi, în faţa cărora se aşează preş.
Ploştinaru, olteanul trimis de Ceauşescu pe post de prim secretar PCR  peste moldovenii din Botoşani era mai atent cu organizarea manifestaţiilor publice şi nu era atât de preş în faţa lui Ceauşescu cum este Macaleţi în faţa lui Ponta. Parafrazându-l pe scriitorul Zaharia Stancu cu fraza din romanul Desculţ, îi tranzit primului secretar PSD următorul mesaj „Să nu uiţi Costică, nimic să nu uiţi!” din ce faci acum, că nici noi nu vom uita când va sosi Ziua dreptăţii şi a libertăţii.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia