Jan 26

Ieri, adică luni 26 ianuarie, având treburi prin oraş, foarte mulţi botoşăneni care au urmărit reportajul „A fost sau n-a fost mită?” m-au oprit să mă felicite pentru realizarea lui şi pentru curajul de a face publice nedreptăţile pe care le comit funcţionarii statului de prin primării dar şi cei puşi să împartă dreptatea în instituţiile Justiţiei.
Le mulţumesc şi pe această cale pentru felicitările şi încurajările care mi le-au adresat. Printre cetăţenii care m-au abordat doi au ţinut să-şi expună şi păsul lor. Un cetăţean a cărui bunică nevastă de veteran de război, locuitoare în satul Sadoveni, comuna Manoleasa,  a decedat, mi s-a plâns că de la Primăria Manoleasa, pentru că este moştenitorul bunicii,  îi cere să plătească impozitul pe teren din urmă cu şase ani.
Ori, potrivit legii, veteranii de război şi nevestele acestora sunt scutiţi de la plata oricăror impozite şi taxe. Necazul omului mi s-a părut într-adevăr unul generat de vreo birocraţie a unui funcţionar, aşa că am dialogat cu primarul comunei Mircea Mihai.
Numai că necazul cetăţeanului nu era generat de funcţionarii primăriei ci chiar de cei pe care noi îi votăm să facă legi. Prin modificările aduse Codului fiscal s-a introdus obligativitatea ca veteranii de război, dacă vor să beneficieze de scutirile prevăzute de lege, trebuie să se prezinte la primărie şi să depună o cerere însoţită de copia certificatului de veteran de război. Cum  bătrâna n-a depus o astfel de cerere, în fiecare an s-au tot adăugat la plată sumele din impozitele şi taxele anului curent. Primarul Mircea Mihai s-a arătat dispus să-i rezolve problema cu condiţia ca cetăţeanul să se prezinte la primărie.
Ilie Vărvăruc, din Botoşani, s-a arătat extrem de revoltat pe primarul Ovidiu Portariuc şi viceprimarul Cosmin A ndrei. Omul susţine că cei doi au declanşat o întreagă ofensivă de ciuntire a pomilor ornamentali din oraş, cărora le taie crengile verzi, practic le decupează coroana şi lasă numai câteva cioturi din care să dea noi ramuri la primăvară, dacă nu se vor usca în urma masacrului.
Vărvăruc avea o geantă de hârtii prin care îl informase pe viceprimarul Cosmin Andrei despre masacrul pomilor din oraş iar acesta l-a contrazis spunându-i că nu este adevărat. Aşa că Vărvăruc a adunat o geantă de documente prin care să-i probeze viceprimarului că are dreptate, numai că viceprimarul fuge să mai dea ochii cu el.
Din păcate sunt foarte mulţi şi cei care nu înţeleg că nu toate problemele lor pot fi preluate într-un reportaj la Lumea lu’ Rotundu. Cele mai multe probleme sunt de natura relaţiilor cetăţean – funcţionar şi nu prezinte interes public ci doar de ordin personal. În general preiau problemele care vizează grave nedreptăţi făcute de reprezentanţi ai instituţiilor statului, conflicte sociale sau probleme legate de comportamentul şi morala persoanelor cu statut public.
N-am cum să realizeze un reportaj de o oră filmând poiata din care s-au furat trei găini, furtul fiind unul izolat şi nu un fenomen de amploare neglijat sau tratat cu superficialitate de către autorităţile locale. Am dar un exemplu ca să fiu mai uşor de înţeles de ce refuz să accept unele subiecte care mi se propun.
Închei cu satisfacţia că emisiunea Lumea lu’ Rotundu a devenit o oază de speranţă pentru cei nedreptăţiţi şi voi continua să le fiu alături, atât cât îmi permit posibilităţile financiare şi tehnice.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Lumea lu’ Rotundu, lumea speranţei nedreptăţiţilor”

  1. 1. Crestin Ortodox Says:

    Domnule Rotundu, cu tot respectul fata de munca pe care o depuneti, si a diferitelor reportaje cu preotii (unii adevarati, iar altii lupi in piei de oaie) va rog sa faceti o ancheta si la manastirea Gorovei, se pare ca acolo staretul locuieste cu o femeie din varful campului. Am mai fost pe la slujbe iar ce-am vazut m-a dezgustat. Apoi m-am interesat cine este, toti credinciosii o cunosc. Ceea ce m-a socat a fost insa faptul ca dorm impreuna, pot fi vazuti de asemenea in ficare zi plimbandu-se cu masina manastirii. Luati atitudine, daca nu i-a cine trebuie. Va multumesc.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia