Feb 01

Managerul Spitalului de boli infecţioase „Cuvioasa Parascheva” Iaşi a fost arestat. Soţul acesteia, profesor univ. arestat şi el. Cu ceva timp înainte, tot la Iaşi, au fost arestaţi nişte medici chirurgi care au desfăşurat o anumită temă de cercetare medicală. Au mai fost operate arestări de profesori univ. Medici la Constanţa, prin Bucureşti şi nu mai ştiu pe unde.
Aceşti medici au ajuns la apogeul carierei lor profesionale după zeci de ani de studii şi practică medicală. Numărul vieţilor salvate de ei rămâne mai totdeauna necunoscut. Dar prestigoiul lor profesional este cel care dă încredere pacientului ce simte că are zilele numărate să i se adreseze în speranţa că-i va salva viaţa. De cele mai multe ori aceşti medici îi salvează de la o moaret sigură.
Ca să ajungi un medic performant, un profesor universitar, să faci cercetare ştiinţifică, să descoperi noi metode de salvare a vieţii omeneşti, trebuie să ai şi aparatura de ultima oră. Ministerul Sănătăţii nu alocă bani pentru aşa ceva decât foarte rar. În schimb, majoritatea acestor medici ajunşi în vârful ierarhiei profesionale îşi cumpără aparatura de care are nevoie. Nu din leafa de bugetar, care este o mizerie, o jignire a muncii lor, ci din banii pe care-i primesc de la pacienţi. Unii doar acceptă să primească ce li se oferă, alţii mai curajoşi impun tarife.
Nu cunosc medici renumiţi care să aibă averi de milioane de euro, vile luxoase şi maşini ultimul răcnet, nici proprietăţi funciare sau industriale, au doar cabinete, eventual clinici private şi aparatura medicală de specialitate.
Când aceşti procurori reţin astfel de medici, când judecătorii aprobă arestarea lor, se gândesc ei oare şi pe câţi pacienţi îi condamnă la moarte pentru că sunt privaţi de un tratament venit din partea unui specialist de performanţă?
Nu, procurorii şi judecătorii nu gândesc în spiritul umanităţii, a salvării de vieţi omeneşti, ei gândesc în spiritul carierismului, gândesc prin prisma egoismului social.
Ca să fie arestat un parlamentar escroc trebuie avizul întregului Parlament, ca să fie arestat un procuror sau judecător corupt trebuei avizul CSM, ca să fie arestat un medic salvator de vieţi omeneşti nu trebuie aprobarea nimănui.
Desigur, medicul care încalcă legea trebuie să răspundă pentru fapta sa, profesia nesituâdu-l deasupra legii. Dar se pot institui pedepse diferite. Nu bagi după gratii un profesor universitar cercetător într-un anumit domeniu medical pentru că ai stopat poate descoperirea unei soluţii medicale ce poate vindeca o anumită boală sau poate ameliora durerile unor pacienţi bolnavi cronic. Prin trimiterea după gratii a unui medic performant nu s-a reparat un prejudiciu adus societăpţii ci s-a creat o pagubă uriaşă a cărei dimensiuni nu poate fi cuantificată niciodată când vine vorba de salvarea de vieţi omeneşti.
Eu cred că astfel de arestări ar trebuie să se facă numai cu avizul Colegiului medicilor. Numai acest organism este în măsură să stabilească dacă arestarea acelui medic nu pune în pericol vieţi omeneşti, nu pune în perioc viaţa pacienţilor pe care-i are în tratament medical.
Ne putem lipsi de un parlamentar escroc, de un procuror sau judecător corupt dar nu ne putem permite să trimitem după gratii un medic ce salvează vieţi omeneşti.
De vreme ce avocatul poate lua bani fără să fie consideraţi mită, de vreme ce executorul judecătoresc, expertul contabil şi alte profesii liberale pot primi sume de bani fără să fie considerate mită, de ce la medici trebuie neapărat a păstrată această infracţiune şi de ce este chiar atât de necesară arestarea înainte de judecarea dosarului şi pronunţarea sentineţi?
Legat de etica medicală sunt multe lucruri de spus. Marile descoperiri ale medicinii din întreaga lume nu s-au făcut respectându-se o anumită etică medicală. Pur şi simplu medicii au cercetat ceea ce au crezut că poate salva vieţi omeneşti, uneori sacrificând altele. Cei doi chirurgi de la Iaşi care au extras lichid encefalorahidian fără ştirea pacienţilor, au procedat aşa în interes de cercetare medicală. Pot procuroii să dovedească, ştiinţific, că dacă acei pacienţi ştiau nu-şi modificau comportamentul şi astfel schimbau rigurozitatea cercetărilor? Nu pot, nimeni nu poate dovedi aşa ceva pentru că reacţiile umane sunt atât de diferite la anumiţi stimuli verbali încât nimeni nu poate stabili efectele asupra metabolismului intern.
Eu cred că dacă mai există o brumă de respect pentru cercetarea ştiinţifică din domeniul medicinii ce duce întotdeauna la salvare de vieţi omeneşti, atunci să se modifice legislaţia privitoare la statutul medicilor şi să se stabilească alte pedepse decât arestarea şi încarcerarea. Să se gândească cei care-i arestează şi încarcerează că viaţa lor, a părinţilor lor, a rudelor se află în mâna acestor medici.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia