Feb 02

Există în Darabani un asistent medical, felcer cum i se spune în mod obişnuit pe la ţară, angajat al Spitalului orăşenesc din localitate. Omul, pe lângă activitatea din spital, mai scoate un ban prestând diverse servicii medicale pe la bolnavii din zonă. De obicei este chemat să facă o injecţie sau să pună o perfuzie dar o face şi pe medicul diagnostician în sensul că stabileşte cu de la sine cunoştinţe cam de ce boală ar suferi cel care l-a solicitat şi-i prescrie medicaţie.
Chiar dacă Ioan Bordeianu, zis Nelu, prestează aceste servicii medicale contra cost, nu ar fi singurul asistent medical din judeţul care procedează aşa. Numai că oamenii au observat că pacienţii trataţi de Bordeianu, în urma leacurilor farmaceutice prescrise, ajung pe mâna preoţilor din parohii.
La un moment dat oamenii chiar l-au sfătuit să se lase lecuiască de ceea ce am putea numi pseudomedicină, că s-ar putea să-şi găsească naşul de la vreo familie care s-a pricopsit de pe urma sa cu o rudă decedată. O perioadă de timp Bordeianu se liniştise şi nu mai practica tratamente medicale la domiciliu.
Din acest an omul a început din nou să revină la vechea îndeletnicire şi din nou preoţii au de câştigat de pe urma activităţii sale medicale. Bordeianu nici nu este un asistent medical de top. Mulţi pacienţi s-au ales de pe urma actului său medical cu câte o boalfă la mână pentru că i se montase greşit perfuzia, alţii au simţit cum inima le-o ia la galop pentru că debitul perfuziei era supradimensionat.
Cineva, cu ceva cultură generală la activ, care cunoaşte rolul jucat de medicul lui Hitler, Josef Mengele, i-a lipit lui Bordeianu eticheta de „doctorul Mengele”. Dacă este să asculţi cam ce-au pătimit unii dintre cei trataţi de Bordeianu ţi se face părul măciucă. Atenţionat din nou să se liniştească şi să-şi vadă de activitatea sa din spital, Bordeianu nu pare a fi dispus să asculte de sfatul binevoitorilor şi continuă să-şi trateze pacienţii după priceperea sa.
Să sperăm că se va găsi cineva să-l lecuiască de boala de a practica pseudomedicina, că ziua Sabatului, sărbătoarea vrăjitoarelor tocmai a trecut, trecută fiind şi epoca când se practica medicina după ureche.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia