Feb 04

Cu preotul Constantin Cezar Leonte de la Parohia din satul Buhăceni, comuna Truşeşti, n-am finalizat  ancheta începută cu reportajul televizat şi difuzat în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. N-am terminat investigaţiile la care m-au determinat să recurg semnatarii unui drept la replică redactat în interiorul Protopopiatului Botoşani sub directa îndrumare a părintelui protopop Lucian Leonte.
Am aflat ulterior că protopopul Lucian Leonte (nu este rudă cu preotul ci doar coincidenţă de nume) a încercat pe diverse căi să oprească difuzarea reportajului. A sunat chiar şi la un politician cu mare influenţă asupra postului tele’M şi l-a rugat să dea dispoziţie ca reportajul să nu fie difuzat.
Aflând de toate aceste demersuri ale protopopului Leonte m-am întrebat de ce atâta zarvă pentru un amărât de preot paroh de la o parohie rurală care n-a făcut altceva decât să deturneze nişte bani publici, guvernamentali, de la biserică către vila sa personală, faptă obişnuită în breasla sa.
Când am primit dreptul la replică remis de Protopopiatul Botoşani am descoperit că cel puţin două chitanţe de încasare de bani în numele parohiei Buhăceni, în valoare de 5000 lei erau false. Am demonstrat falsificarea acestora dar mai exista anexat la dreptul la replică şi o factură fiscală emisă de o cunoscută firmă de construcţii din Botoşani. Acea factură mi-a atras atenţia asupra datei de emitere, dată care nu se potrivea cu o anumită operaţiune bancară consemnată într-un extras de cont ce aparţine Parohiei Buhăceni.
Mi-am dat seama că sunt pe cale să descopăr cum sunt spălaţi de către preoţi banii guvernamentali sau de la primării alocaţi parohiilor şi folosiţi în interesul lor personal. Cu câţiva ani n urmă, pe vremea când nu mai era preşedintele Consiliului Judeţean botoşani, Constantin Conţac mi-a explicat cum se spală sume importante de bani prin bisericile aflate în construcţie. N-am prea înţeles eu atunci mecanismul, deşi Conţac mi-a explicat cu nume concret de firmă care spăla astfel de bani, firmă care pare că îşi păstrează obiceiul şi în prezent.
Acum ştiu şi de ce părintele Cezar Leonte a fugit din faţa camerei de filmat şi n-a dorit să stea de vorbă cu mine. I-am găsit constructorii care au lucrat la vila sa personală şi am date noi atât despre cum şi-a finanţat vila cât şi despre temelia turnată în curtea bisericii în toamna anului trecut.
Dar problema importantă rămâne modul în care preoţii care primesc bani guvernamentali şi de la primării reuşesc că-i folosească în interes personal fără a da socoteală asupra acestei deturnări de fonduri. În curând voi veni cu mult mai multe dovezi cu care să demonstrez această acuzaţie.
În general, la construcţia noilor biserici lucrează cam aceleaşi firme. Avem prin oraşul Botoşani dar şi prin judeţ mai multe biserici în construcţie. N-o să vedeţi în perimetrul acestora cunoscutul şi obligatoriul panou care să anunţe public cine lucrează la biserica respectivă, care este termenul de execuţie potrivit autorizaţiei eliberată de primărie şi nici care sunt sursele de finanţare. Nu întâmplător lipsesc aceste panouri publice.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Spălatul banilor cu ajutorul bisericilor”

  1. 1. Nastratin Says:

    Comenteza Valeria,nu mai ai glas?Si tu i-ai luat masina?,ca mai sant vre-o 4 care i-au luat-o.Ce darnici sante-ti……

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia