Feb 20

Vineri, funcţionarii din primării au organizat timp de jumătate de oră o grevă cerând majorare de salarii. Cică majoritatea dintre ei au lefuri la nivelul minim pe economie.
În primul rând că lefurile lor sunt substanţial majorate prin adăugarea a fel de fel de sporuri, de la cel de stres că lucrează cu cetăţenii la cel de ecran al calculatorului, xerox sau pentru antena amplasată pe acoperişul clădirii instituţiei.
Dar admiţând că au leafa la nivelul celei minime pe economie înseamnă că n-au vechime în muncă, în profesie, să fi primit majorări şi sport de vechime. Dacă aceşti funcţionari, care stau toată ziua cu fundul pe scaun şi ne fac nouă viaţa un iad, chinuindu-ne în fel şi chip când ajungem la ghişeul lor, se plâng că primesc salarul minim pe economie ce să mai zică acel muncitor la patron care are 20 – 30 de ani de muncă, lucrează de-i sar ochii în schimburi şi primeşte acelaşi salariu ca funcţionarul care îşi începe ziua de lucru bând cafeaua şi bârfind cu colegii de birou, ori făcând politică?
Am mai spus-o, dacă acestor funcţionari nu le place leafa cu care sunt plătiţi, nu i-a legat nimeni de scaun. Să se ridice şi să plece să lucreze în mediul privat şi atunci vor înţelege acere este adevărata muncă. Dacă leafa lor este atât de mizeră, atunci de ce dau şpagă mii de euro ca să se vadă angajaţi pe un astfel de post şi nu se duc de la bun început să lucreze la patron?
Majorarea lefurilor pentru funcţionarii din primării, care în ultimii ani s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, deşi se spune că toate operaţiunile de evidenţă sunt introduse pe calculator şi nu se mai fac manual, se poate realiza prin alocare de bani de la buget. În loc ca aceşti bani să fie investiţi pentru a se asigura o creştere economică, în caz de satisfacere a revendicărilor, ei se vor cheltui în scop neproductiv., Să fie majorate salariile lor chiar şi cu 50% dar în cadrul aceluiaşi fond de salarii. Se poate realiza acest lucru prin reducere de personal. Numai că ei nu vor să fie operate reduceri, că este sigur şi călduţ un post la stat.
Cu tupeu sunt şi liderii de sindicat care îi reprezintă. Ei cer majorări de salarii dar nu spun că banii trebuie luaţi de la cei care muncesc în producţie şi servicii şi daţi celor care atunci când îi prind prin primărie îi chinui în fel şi chip să le arate cât de puternici sunt ei.  Când un funcţionar incompetent sau beţiv, cazul juristului de la Primăria Botoşani, trebuie dat afară din serviciu, liderii de sindicat sunt primii care-i sar în apărare.
Când s-a pus problema modificării legii şi statutului funcţionarului public pentru a se permite şefilor de instituţii să-i elimine mai uşor pe incompetenţi şi indisciplinaţi din schemă, pentru a îmbunătăţi serviciile faţă de cetăţeanul de rând, liderii de sindicat s-au opus cu înverşunare la orice astfel de modificare legislative.
Dar dacă şi noi, contribuabilii de impozite şi taxe, am face grevă să nu mai plătim nimic la stat sau să nu-i mai plătim pe aceşti funcţionari care ne birocratizează viaţa, ce atitudine ar adopta aceştia? Nu le place cum sunt plătiţi, să plece unde cred ei că vor putea găsi o recompensă pe măsura competenţei şi muncii prestate.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Ne fac viaţa un iad, şi pentru asta vor bani mai mulţi”

  1. 1. Alexandru Says:

    Daca economia judetului este la pamant , populatia de dupa 1989 in scadere, de ce a fost nevoie de cresterea numarului bugetarilor sub masca infiintarii a fel de fel de compartimente care sa faca viata contribuabililor din ce in ce mai grea si mai usoara a bugetarilor care , uneori , nici nu stiu pentru ce sunt angajati, activitatile din fisa postului suprapunandu-se cu a celorlalti angajati ? Grav este ca acest surplus de locuri de munca s-a infiintat doar pentru rubedeniile clasei politice, asa zisa elita a judetului, care s-a dovedit a fi o clasa infractoare de inalt nivel, folosindu-se de acesti angajati pentru prosperitatea numai si numai a lor, pe baza contributiei noastre din taxe si impozite, marite de la an la an . Daca o primarie avea 8 – 9 angajati in 1989, acum , la unele depaseste 40. De ce ? Ce produc , ce activitati economice au aceste comune pentru a plati atatea sinecuri ? Administratia judetului chiar nu vede acest lucru pentru a veni cu propuneri de modificare a legii privind administratia locala si a reduce cu peste 50 la suta numarul bugetarilor pe care nu-i mai poate plati decat din taxe-impozite si nu din activitati economice ? Cui foloseste aproape doua milioane de bugetari la nivelul acestei natiuni care nu produce mai nimic iar contribuabilul este jumulit, hartuit si ironizat mai rau ca un pui din galantar ?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia