Feb 23

Duminică, la evenimentul de comemorare la Hudeşti, la care au participat invitaţi din Ucraina şi din judeţul Botoşani, rugămintea de a filma un reportaj a venit din partea profesorului dărăbănean Constantin Moroşanu în calitatea sa de partener organizator ca preşedinte al Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”.
Desigur, un astfel de eveniment se cere filmat într-o anumită manieră, fiind vorba de un reportaj cu temă cultural-patriotică iar persoanele intervievate trebuie menţinute într-un dialog la temă, adică pe eveniment.
Construcţia unui astfel de reportaj nu permite floricele de gen ironie sau atacuri la persoană şi nici intervievatul nu trebuie pus în situaţii jenante. Apoi, trebuie ca reportajul să surprindă şi exprime starea de solemnitate a evenimentului.
În cadrul activităţilor desfăşurate fiind inclus un Te Deum la monumentul eroilor din localitate dar şi un moment artistic, i-am explicat primarului Viorel Atomei şi profesorului Constantin Moroşanu că nu pot filma slujba de pomenire de la monument pentru că am filmat momentul artistic. Nu este permis ca într-un final de reportaj să ai imagini de pomenire urmate apoi de cântece şi dansuri sau invers.
La eveniment, primarul Viorel Atomei, ca organizator, a invitat mai mulţi colegi. Au apărut în sală primarii comunelor Văculeşti, Vlăsâneşti, Conceşti, George Enescu dar şi social-democratul Budăi, directorul Casei de Pensii Botoşani.
Concentrat asupra filmărilor, n-am acordat prea multă atenţie acestora. Aveam să aflu la sfârşit că primarul de Văculeşti, Sorin Gânga, Lucian Trufin de la Vlăsâneşti, Costel Nazare de la Conceşti şi directorul Budăi, văzându-mă că filmez, au preferat să dispară de teama că am să-i intervievez şi am să le pun întrebări incomode.
S-au înşelat amarnic fugind de Lumea lu’ Rotundu pentru că de voi avea de filmat vreun reportaj prin comuna păstorită de ei îi găsesc eu, pentru că nu am prostul obicei de a-mi anunţa prezenţa cu ceva timp înainte ca să poată cei acuzaţi să măsluiască adevărul.
Nu era locul să-l întreb pe cel de la Văculeşti de ce a prevăzut în buget cheltuieli cu dedicaţie unor anumite firme de construcţii, pe cel de la Vlăsâneşti dacă a reuşit să intre în legalitate cu concesionarea imaşului public sau pe cel de la Conceşti cum mai stă cu evaziunea fiscală cu alcoolul la propria societate.
Puteau să se simtă în largul lor că nu ei erau în centrul atenţiei. De apreciat comportamentul primăriei de la George Enescu, Maria Grădinaru, care, emoţionată de cele auzite de la supravieţuitorii gulagului rusesc şi de la rudele celor împuşcaţi în masacrul comemorat, a simţit nevoie să ia cuvântul şi, printre lacrimi, să-şi exprime compasiunea. Nu am filmat-o pentru că nu era locul ei în acest reportaj dar am apreciat, aşa cum a apreciat întreaga asistenţă, sinceritatea cuvântului său şi trăirile emoţionale ale momentului.
Oricum, cei care au fugit de Lumea lu’ Rotundu n-ar fi luat cuvântul pentru că nu i-am cunoscut niciodată în postura de buni oratori ci doar de buni şi pricepuţi comisionari pe seama banilor din bugetul public.
Faptul că emisiunea Lumea lu’ Rotundu a devenit un fel de bau-bau pentru cei care se simt cu musca pe căciulă îmi dă garanţia că reportajele sunt pline de conţinut, adică lovesc în punctele esenţiale ale corupţiei şi abuzurilor la care se dedau cei aflaţi la putere, ceea ce mă motivează să ţin făclia aprinsă.
Iar dacă vreun organizator de evenimente doreşte ca la masa de protocol să aibă mai puţini pretendenţi, să invite Lumea lu’ Rotundu. Aglomeraţia de la masa de protocol se va subţia vizibil. Ca la Hudeşti!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia