Mar 01

După ce am scris comentariul „Părinte protopop, pentru ce rudă-i menită?” întrebând retoric pentru cine vrea protopopul Lucian Leonte să ridice biserică în Parcul Tineretului pe locul unde a funcţionat Grădiniţa nr. 8, ştiind că şi-a ogoit pe la casele lor şi în funcţii bisericeşti toţi feciorii şi ginerii, un comentator a ţinut să-mi atragă atenţia că Biserica a cheltuit anul trecut 88 milioane lei pentru ajutorarea persoanelor nevoiaşe.
O fi cheltuit, dar nu din visteria proprie ci tot din banii adunaţi de la credincioşi. Că este aşa, ofer ca exemplu chiar modul în care protopopul Lucian Leonte gospodăreşte cantina socială cu care se tot laudă că el îi ajută pe săraci. Dacă faci greşeala să te duci la slujbă la biserica „Sf. ilie, unde slujeşte părintele protopop, şi duci colaci ori colivă, nu vei putea lua nimic înapoi să duci la copii de acasă ceva sfinţit la biserică sau chiar să oferi cu mâna ta celor săraci un colac sau un pahar cu colivă.
În biserică părintele protopop a pus afiş că nimic din ce se aduce la slujbă nu este voie să se ia înapoi, totul, susţine părintele, urmând a fi dat la bucătăria cantinei.
Şi mai are părintele un obicei care ar trebui să-i îngrijoreze pe cei de la Sanepid. Vinul care se aduce trebuie turnat într-o găleată, la hurtă, iar din găleată părintele îl depozitează pentru a fi împărţit la creştini în cadrul evenimentelor publice organizate la biserică. Este total contraindicat din punct de vedere al sănătăţii să aduni poşirca primită de la diferite persoane, amestecând-o, ca s-o împarţi apoi creştinilor s-o bea. Dacă unul din rea voinţă pune în vin o substanţă care să provoace diaree, numai aşa, de-al dracului, sau din greşeală pune vinul într-o sticlă în care a fost o substanţă toxică nenorocirea este gata.
Legat de vin, părintele vinde vin liturgic, cel puţin aşa susţine că ar fi, la preţul de 17 lei litrul. Cunoscătorii susţin că de fapt vinul este din via sa de la vila din Ipoteşti. La crama de lângă Mall, nu departe de biserică, litrul de vin soi costă doar 5 lei. Iată, dar, cum părintele adună un ban grămadă.
De două ori pe săptămână părintele ţine slujbă de Sfîntul Maslu, împreună cu un alt preot. Imediat ce se sfârşeşte slujba, prima grijă a părintelui este să preia şi să ducă în altar cutia milei pentru a număra încasările.  A devenit o practică să fie folosit Sfântul Maslu în scop financiar, adunându-se la biserici câte şapte preoţi care stau cu ochii pe pomelnice pentru a vedea cîţi bani s-au pus.
La poarta bisericii este un magazin de odoare bisericeşti despre care am mai scris. Aici sunt cele mai mari preţuri, inclusiv pentru cărţile sfinte, pe motiv că o parte din bani merg la cantina socială.  Iată, dar, că asistenţa socială cu care se laudă preoţii nu este suportată din câştigurile de pe urma slujbelor la biserică ci din „confiscarea” alimentelor, donaţii şi sponsorizări.
N-am habar ce săraci ajută părintele protopop dar am văzut în repetate rânduri cum nu sunt primiţi în curtea bisericii săracii străzii, aşa cum stau pe la uşa altor biserici, chiar peste drum, la capela militară.
Ca să nu mai fie atâtea discuţii legate de veniturile preoţilor, cortect ar fi ca şi la biserici să se introducă case de marcat şi să se elibereze bon pentru sumele încasate la botezuri, cununii, înmormântări şpi alte servicii religioase, banii din cutia milei, nu pentru a fi impozitaţi ci pentru a şti şi noi ce încasări au. Prea se plâng în ultima vreme preoţii de sărăcie, deşi au lefuri de la stat iar averea lor personală creşte ca din apă.
De vreme ce sunt plătiţi de la buget, din impozitele şi taxele plătite şi de românii atei sau de alte religii, ar fi corect să ştim şi ce venituri oficiale au lunar că dacă luăm de bune declaraţiile lor, mor de foame săracii.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Cum îşi chiverniseşte afacerile popeşti protopopul Leonte”

 1. 1. gabriel Says:

  Oricum suntem pe langa. Tara arde si baba se piaptana!!!! Nu stiu daca Leonte reprezinta veniturile sau strategia BOR, fata de care suntem cam incisivi. Noi ce am facut pt Biserica, in afara de a o critica???

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Credinţa în Dumnezeu nu se manifestă prin a-ţi căra la biserică banii şi bunurile din casă. Nu îmbogăţind preotul şi sărăcind tu înseamnă a fi credincios. Credinţa este un act de intimitate între tine şi Dumnezeu şi ţi-o poţi manifesta în orice loc te afli, fără să dai tribut cuiva.
  Prietene Gabriel, te situezi în rândul celor care confundă religia cu credinţa. Scopul omului este să fie credincios numai că între credinţa sa şi Dumnezeu s-a interpus religia ca mijloc. Din nefericire, un mijloc care se degradează accelerat, alunecând spre activităţi comerciale şi financiare de ordin mirean şi depărtându-se de credinţa adevărată, motiv pentru care biserica prezintă tot mai puţină încredere în rândul oamenilor.

 3. 3. Mihai Says:

  Orice religie are un. Dumnezeu sau un zeu. Si toate religiile au avut preoti sau preotese, fecioare vestale etc. doar ca nu aveau presa:):):) Ideea e ca nu prezenta unora dintre preoti deranjeaza. In mare parte la catedra sunt profesori civili. In multe parti Religia ca materie, completeaza catedre de muzica, desen chiar tehnologie, deci ca necalificati. Batalia e pe termen lung. Daca vicepresedintele american a decretat ca toate guvernele lumii trebuie sa faca lobby pt miscarea LGBT, e clar de ce Religia e atacata de Cernea, un simpatizant poate si practicant al respectivei directive. Biserica devine o falsa tinta atacata de mass-media, ca si Famila, Scoala s.a., in timp ce tintele adevarate lucreaza in ascuns si ne vom trezi cu surprize mari si neplacute. Copii care studiaza O ORA de Religie pe saptamana, nu vor accepta niciodata aberatiile imorale ale modernismului propagat cu buldozerele democratiei fade.
  O alta ideevar fi cacdaca faceau guvernantii si toti politicienii pt Tara ce a facut PF Daniel pt Biserica, eram un popor de nababi-cu un nivel de trai superb. Bisetica trieste impreuna cu Poporul. Politicul, nu, dupa cum se observa in ultimele asalturi ale DNA…… Veniturile Bisericii, sunt pui pe langa sutele de miliarde de euro furate de cei care trebuiau sa le cheltuiasca pt bunastarea Poporului.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia