Mar 13

Profesorul dr. Cornel Furtună, persoană publică cunoscută botoşănenilor, a simţit pe propria piele ce înseamnă politizarea sistemului de învăţământ. Membru al PNŢ-CD din 1990, în prezent preşedinte al partidului Filiala Botoşani, Furtună a fost vreme de 10 ani şpi directorul Liceului „Grigore Antipa” Botoşani, fost Sanitar, fost Ştiinţe Naturale. A fost înlocuit din funcţie pe motive politice, aşa cum au fost înlocuiţi mulţi alţi directori de şcoli şi licee din Botoşani şi din judeţ imediat ce PSD-ul a preluat guvernarea.
La alegerile locale din iunie 2012 a candidat la funcţia de consilier municipal pe listele alianţei politice numită Mişcarea pentru Botoşani ca membri al PNŢ-CD. Mult timp s-a ţinut de capul său primarul Ovidiu Portariuc să-l determine să voteze alături de PSD. I-a oferit chiar şi funcţia de viceprimar.
Numai că profesorul Furtună nu s-a lăsat pradă tentaţiei de a primi onoruri şi a respins orice propunere pe motiv că el este politician de dreapta şi nu poate susţine o politică de stânga, mai ales politica unui partid descendent din Partidul Comunist Român, partid care i-a măcelărit pe înaintaţii ţărănişti în perioada 1945 – 1962.
Recent, ministerul Educaţiei a scos la concurs funcţia de inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, funcţie deţinută de către unul din importanţii lideri ai PSD Botoşani, profesoara Mihaela Huncă. Profesorul Cornel Furtună s-a înscris la concurs, alături de Huncă.
Cunoscând competenţa profesională şi experienţa în domeniul învăţământului pe care le posedă Cornel Furtună, Huncă a simţit că-i scapă funcţia din mână, aşa că a apelat la ajutorul celor din minister.
Furtună a depus dosarul de concurs la IŞJ Botoşani, care l-a considerat complet şi l-a informat pe profesor că se va putea prezenta la concurs luni, 16 martie, la Bucureşti, la sediul ministerului Educaţiei. Numai că, după un anumit interval de timp, adică în această săptămână, Furtună a primit o adresă de la minister cum că la dosar având depusă adeverinţă care atestă starea de sănătate şi nu certificat, se consideră că dosarul este incomplet şi că el nu poate participa la examen.
Culmea este că medicii de familie, pentru participarea la concursuri profesionale, eliberează adeverinţe de sănătate, certificate eliberând numai dacă este vorba de angajare într-o funcţie. Furtună, care este şi jurist pe lângă a fi prof. dr. în fizică, a căutat să vadă ce lege reglementează cerinţa certificatului şi de ce nu ar fi bună şi o adeverinţă, ambele documente fiind eliberate de acelaşi medic de familie.
N-a găsit o interdicţie legală care să-i anuleze dreptul de participare la concurs. Ieri, profesorul a contactat un avocat cu experienţă în domeniul cercetării penale (fost procuror) şi s-a consultat în vederea depunerii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a unei plângeri penale de abuz de putere faţă de ministrul Educaţiei şi de abuz în serviciu pentru funcţionarul din minister care a constatat că dosarul său de înscriere la examen nu ar fi fost complet.
Iată, dar, cun factorii decizionali ai PSD, aflaţi la toate nivelele, pun piedici celor competenţi în a promova în funcţii de conducere, apărându-şi propriile nulităţi profesionale care au accentuat de doi ani de zile încoace dezastrul din învăţământul românesc. Voi urmări dacă plângerea penală a prof. va avea sorţi de izbândă iar cei din minister care au comis abuzuri vor fi pedepsiţi.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia