Mar 16

Ieri, Vasile Blaga, co-preşedintele PNL, a anunţat că toate organizaţiile judeţene ale partidului vor trebui să contribuie lunar la sediul central cu suma de 9.000 lei. Blaga n-a precizat din ce surse financiare judeţene vor achita organizaţiile această sumă care la nivel de an se ridică la peste un miliard de lei vechi.
Să încercăm să creionăm cam din ce surse ar putea liberalii aduna aceşti bani pe care să-i trimită la Bucureşti cu titlu de tribut bănesc. Mai întâi să avem în vedere că o organizaţie judeţeană are un sediu care necesită cheltuieli de întreţinere şi de plata chiriei. La Botoşani este un caz fericit că PNL are sediu propriu. În schimb PDL are sediu închiriat. Ambele sedii însă consumă energie electrică, au nevoie de încălzire pe timp de iarnă, are telefoane, trebuie făcută curăţenie.
La aceste sedii sunt cel puţin o secretară şi o femeie de serviciu care au calitate de angajat. Partidul are 5 parlamentari dar aceştia contribuie financiar la nivel de centru şi foarte puţin sau deloc la organizaţia judeţeană. Media cheltuielilor lunare la sediul de partid PNL cu cel al PDL se ridică la cel puţin 5.000 lei, adică 60.000 anual. De unde provin aceşti bani? Sub nicio formă nu din cotizaţie de partid pentru că n-o plăteşte nimeni, nici un membru. Banii provin din adunătură de la primari, consilieri locali şi judeţeni. Însă nici aceştia nu contribuie toţi şi lună de lună.
Se mai adună bani de la oamenii de afaceri care ţin aproape de conducerea partidului cu speranţa că atunci când partidul va fi la putere se vor învârti şi ei de vreun contract două cu finanţare din banii publici, Când partidul este la putere, banii vin mult mai uşor. În momentul de faţă este extrem de greu pentru PNL să se descurce financiar.  Tributul lunar de 9.000 de lei este foarte mare şi nu cred că va fi onorat integral.
Prin acest tribut, sau bir, oricum i-am spune este de fapt o povară financiară, liderii judeţeni sunt împinşi spre acte de corupţie. Ei vor încerca să le promită oamenilor de afaceri marea cu sarea pe când PNL-ul va prelua puterea, ca ei să contribuie acum financiar la partid. Ştiu din practica şi a celorlalte partide mari, cum este PSD-ul, că atunci când partidul este considerat favorit la putere oamenii de afaceri îşi dezleagă uşor punga. Apoi sunt cei care râvnesc la un post de conducere. Şi ei contribuie financiar.
Cert este că PNL de la centru n-a fost deloc inspirat când a impus acest bir financiar. Îi împinge pe liderii judeţeni să facă compromisuri, îi împinge spre acte de corupţie. Nici momentul n-a fost bune ales. Când zilnic sunt arestări spectaculoase ale DNA, nu viii tu, lider naţional de partid, să impui taxe lunare organizaţiilor judeţene.
N-a spus Blaga pentru ce are nevoie de aceşti bani de vreme ce PNL fiind partid parlamentar primeşte bani de la guvern.  Am impresia că Vasile Blaga umblă cu lumânarea aprinsă în amiaza mare ca să-l vadă mai bine cei de la DNA. Îl vor vedea ei şi fără lumânare când îi va suna ceasul!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia