Mar 22

Pe părintele Nicodim Nichita, slujitor credincios la biserica din Teioasaa, cartier al oraşului Darabani, am avut noi grijă să vi-l facem cunoscut.  Dealtfel între Preasfinţia Sa şi publicaţia noastră s-a cimentuit o strânsă colaborare, părintele având grijă să-i blagoslovească pe credincioşii din parohie, să-i târnosească când nu dau dovadă de supuşenie faţă de Preacucernica sa faţă bisericească iar noi să-i propovăduim public toată strădania sa de a-i menţine pe credincioşi aproape de Dumnezeu şi de nevoie tot mai crescânde ale familiei sale.
Sâmbătă 21 martie, părintele Nicodim a avut de pătimit de parcă el s-ar fi aflat pe cruce între cei doi tâlhari şi nu Mântuitorul. De dimineaţă a avut slujbă de pomenire la biserică iar la amiază avea de răspuns chemării protopopului de a participa la şfetania publică adresată femeilor predispuse la păcatul avortului.
Încă de dimineaţă a simţit părintele o înţepătură la inimă când a văzut că cei veniţi la biserică să-şi pomenească morţii aveau în mână lumânări aduse de acasă şi nu cumpărate de la feciorul său uns pe post de lumânărar. S-a stropşit părintele Nicodim la cei care-i sabotează veniturile societăţii sale familiale intitulată „Milogul” SRL, dar câţiva enoriaşi obraznici i-au răspuns cu tupeu.
Cică nu mai cumpără lumânări de la „Milogul” SRL pentru că părintele le ia de la protopopul Pânzaru la 0,50 lei/buc. şi lor le vinde la 1,50 – 2 leiu/buc. Apoi, părintele nu se lăcomeşte că pune suprapreţ pe lumânări dar îl înşeală şi pe protopop. Părintele aduce lumânări din Basarabia, pe care le cumpără pe nimic sau le primeşte cadou şi le dă feciorului lumânărar să le vândă credincioşilor la suprapreţ.
Vreo trei sau patru dintre cei aflaţi în biserică i-au reproşat părintelui toate aceste păcate ale sale că a rămas părintele fără grai. Nu se aştepta la reproşuri venite de la cei pe care-i păstoreşte de ani de zile şi mai ales să-l contrazică chiar în Casa Domnului, adică la locul său de muncă unde se luptă să-l convingă pe Dumnezeu să le ierte păcatele.
Se zice că sâmbăta sunt 3 ceasuri rele. Părintele Nicodim a petrecut vreo 4. Nici bine nu s-a stins ecoul certei cu lumânările că părintelui i-a rămas „Miluieşte-l Doamne” în gât. Pentru că cei de la Jurnalul l-au făcut zgârcit şi lacom că tot ce i se aduce la biserică ia acasă pentru hrană la porcii din ferma proprie, le-a spus celor care vin la biserică să mai ia înapoi din cele aduse. Numai că lacomi şi apucători, unii credincioşi au adus 3 colaci şi au luat înapoi 6. I-a zăpsit părintele şi n-a suportat un asemenea afront. I-a blagoslovit cu o cuvântare de mustrare, cuvintele „nesătui” şi „nesimţiţi” fiindu-i cele mei des venite la gură.
Nici măcar sfârşitul de slujbă nu i-a tihnit. În predica ţinută le-a amintit poporanilor că nu-i sănătos să cumpere prea multă carne pentru sărbătorile de Paşti şi să facă ceva economii pe care să le doneze la biserică pentru o nouă catapeteasmă. Şi din nou credio0ncioşii i-au răspuns obraznic. I s-a reproşat părintelui că de vreo trei ani tot strânge bani pentru catapeteasmă. Viorica Cute donat 50 milioane de lei. Dora Bostan a donat şi ea tot 50 milioane iar de la săteni s-a strâns până acum bani pentru trei catapetesme. Un poporan familiarizat cu nevoile părintelui a tras concluzia că iar vreo una din cele 4 maşini ale părintelui s-a stricat. De câte ori i se strică câte o maşină, părintele umblă prin sat şi adună bani pentru catapeteasmă.
A rămas ca oamenii să se decidă: ori îi cumpără părintelui alte 4 maşini noi sau continuă să dea bani la biserică pentru a-i întreţine cele 4 hârburi. Ce au hotărât credincioşii din Teioasa părintele va afla în această sâmbătă, când va oficia o nouă slujbă de pomenire a morţilor.    Nu vrem să se creadă că ne implicăm în treburile credincioşilor din parohia Teioasa sau că ţinem parte părintelui Nicodim dar un sfat tot îl oferim. Credincioşii trebuie să înţeleagă că părintele are familie grea. Băiatul pe care l-a pus la lumânări, de vreme ce sătenii vin cu lumânarea de acasă, nu câştigă mai nimic. Celălalt băiat, făcut dascăl. Trăieşte doar din ce-i dau credincioşii, iar credincioşii s-au făcut ai dracului şi-i dau tot mai puţin. Cucoana preoteasă, care are misia de a urmări în biserică ce aduce fiecare şi ce i-a înapoi, lucrează tot timpul sub stres. Nu-i uşor să vezi la sfârşit de slujbă cum câte un credincios încearcă s-o fure, negândindu-se la câte guri are ea de hrănit, în casă şi în coteţele de la ferma de porci.
Aşa că, iubiţi creştini din parohia Teioasa, veniţi la biserică să dăruiţi, nu să-l furaţi pe părinte, că nici în Iad n-o să scăpaţi de mânia familiei sale!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Drama consumată sâmbătă, în biserica Teioasa”

  1. 1. Manole Says:

    Ati plecat de la Teioasa si ati ajuns la Bajura. Hotarati- va!:):) Ca poate sambata viitoare, chiar se duce Nicodim la Bajura si gaseste ocupat!!!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia