Mar 23

Ieri, comisarii veniţi de la DNA pentru a ridica o serie de documente legate probabil de o anchetă referitoare la acte de corupţie şi aflată în fază incipientă, pe lângă documentele oficiale ridicate de la ale instituţiile şi firmele percheziţionate, au ridicat şi orice altă corespondenţă privată precum scrisorele şi bileţele de mână. Cei percheziţionaţi s-au cam mirat de ridicarea şi a înscrisurilor private dar metoda nu este una nou intrată în strategia de derulare a unei anchete.
Pe vremuri, când eram la Cooperaţia de consum adjunctul şefului CFI, făceam frecvent control de prevenire împreună cu Constantin Roman, la acea vreme procuror şef la Procuratura Locală Botoşani. Învăţasem de la el că înscrisurile private îţi pot oferi, de cele mai multe ori, informaţii extrem de preţioase despre comiterea unei infracţiuni faţă de documentele oficiale.
Am avut prilejul de a trăi şi fi direct implicat în astfel de metode de anchetă. De exemplu, în urma unui control efectuat la bufetul Brehuieşti, nu mai reţin numele gestionarului, în buzunarul unui halat pus într-un cui am găsit bileţele din care rezulta cât a dat şpagă la şeful de depozit de la băuturi alcoolice ca să primească băutură, fiind criză de aşa ceva. Omul era atât de minuţios în banii cheltuiţi încât era notat şi cât a dat la un cerşetor, respectiv 0,50 lei. Mult am mai râs cu procurorul de zgârcenia gestionarului.
La restaurantul Botoşani, unitate a comerţului de stat, în biroul responsabilei Griig am găsit un aviz fals emis de la secţia de îmbuteliat bere. Când ne-am deplasat la secţia de îmbuteliat bere, undeva pe str. Mioriţa, şeful secţiei avea să leşine de frică.
La cooperativa George Enescu, contabilul şef Gheorghe Dobache comisese cu gestionarul Pânzaru o pagubă de vreo 60 mii lei. La percheziţia de acasă, pe perete s-a găsit o vedere trimisă lui Dobache de Pânzaru de la mare şi prin care în care îl întreba cum vor acoperi lipsa dacă vine controlul Şi pot enumera multe alte cazuri.
Iată de ce la percheziţii procurorii pun mare accent pe înscrisurile private, pentru că de pe urma lor pot obţine informaţii extrem de importante pentru mersul anchetei. Cei mai predispuşi la a-şi nota aranjamentele sau afacerile mai puţin legale sunt în general cei instruiţi, cu liceu sau facultate. Oamenii simpli sunt cei mai greu de anchetat pentru că ei nu notează ce fac şi nici nu sunt vorbăreţi, nu se avântă în a da explicaţii ca să se dezvinovăţească, explicaţii care în realitate îi acuză, ei nefăcând altceva decât să furnizeze detalii procurorului.
O altă metodă de anchetă era arestarea. Acum se practică reţinerea preventivă şi apoi arestarea. Ridicarea presupusului infractor cu cătuşe la mâini îi provoacă un şoc psihic care-l dărâmă moral şi cei mai mulţi încep a recunoaşte ce au făcut. Cei mai slabi de înger sunt iarăşi intelectualii, cei instruiţi. Cei cu carete puţină sunt şi care neagă orice, cu vorbe scurte şi seci.
În general suspectul este ridicat pentru o anume presupusă infracţiune. Dacă nu se confirmă infracţiunea de care este acuzat, atunci se caută o alta şi tot aşa. Odată întrat în ancheta procurorului este foarte greu să mai scapi pentru că te reţin până ce îţoi găsesc ceva.
Din acest punct de vedere procedurile de anchetă nu s-au democratizat cu nimic şi abuzurile au lor unul după altul, de cele mai multe ori şi cu acceptul tacit al avocatului care nu vrrea să se strice cu procurorii pentru un client care oricum nu va scăpa fără o condamnare.
Aşa că, cei care ieri s-au mirat că trimişii de la DNA Suceava au ridicat şi înscrisuri private să nu se mai mire. Mai degrabă să mediteze la ce era consemnat în acele foi sau bileţele şi dacă nu cumva tocmai au furnizat anchetatorilor probe  împotriva lor.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia