Apr
02
|
Vasile Ciurchea (foto), preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin apariţia sa publică ne-a anunţat cu emfază că începând de la 1 aprilie medicii din spitale nu ne vor mai putea cere să ne cumpărăm materiale sanitare sau medicamente, această practică fiind stric interzisă prin modificările aduse legislaţiei în domeniu.
Iar dacă, totuşi, vreun medic sau alt cadru medical ne va pune la cheltuială, preşedintele s-a arătat extrem de sever şi ferm în faţa unor astfel de abateri, aşa că din momentul în care vom informa conducerea CAS de care aparţine unitatea spitalicească, acel spital va fi sancţionat, pentru început, cu diminuarea a 1% din valoarea contractului. Dacă medicii de la unitatea spitalicească respectivă vor recidiva, adică vor continua să-i pună pe pacienţi la cheltuială prin a-şi cumpăra materiale sanitare sau medicamente, atunci procentul de penalizare va creşte semnificativ.
Tot domnul preşedinte, pus în funcţie de PSD, ne-a mai informat că nu trebuie să dăm nici un bănuţ cu titlu de co-plată, pentru a face un RNM sau pentru cel care citeşte rezultatul imagistic.
După modul în care preşedintele Vasile Ciurchea ne-a prezentat noile reglementări din domeniul medical, mai că-ţi vine să laşi baltă viaţa de acasă şi să te faci pacient în vreun spital.
Modul abil în care preşedintele a prezentat noile modificări legislative, adică cu sforăituri de tip comunist înfăşurate social-democratic, ascunde de fapt marea dramă prin care trece sistemul medical românesc.
Să începem cu sancţiunea de penalizare a unităţii spitaliceşti cu diminuarea sumei contractate cu CAS. În fond, fiind sancţionat spitalul, acesta rămâne fără finanţare cu suma diminuată. Şi aşa spitalele sunt subfinanţate, a le mai şi diminua din suma contractată înseamnă să le determini să presteze acte medicale superficiale, să nu prescrie medicul şi să aplice tratamente performante, să fie externaţi pacienţii în stare firav ameliorată şi nu recuperaţi medical.
Sancţiunea cu diminuarea sumei contractate cu CAS nu este o inepţie. Dimpotrivă, este bine gândită. Cam 90% dintre spitale au trecut în subordinea consiliului judeţean sau a primăriei pe raza cărora funcţionează. Prin această sancţiune, în fapt o soluţie de diminuare a plăţilor CAS către spitale, se urmăreşte de fapt determinarea consiliului judeţean sau a primăriei să contribuie financiar la finanţarea spitalului.
Dealtfel, când s-a luat decizia trecerii spitalelor în subordinea administraţiei locale s-a urmărit de fapt un transfer parţial al finanţării acestora din fondurile bugetului local. Acest scop, nedezvăluit public de la bun început, este acum extrem de vizibil.
În ce priveşte anularea co-plăţii, a plăţii unui RMN ori citirea examenului imagistic, sunt măsuri în care nici preşedintele Ciurchea nu crede. Orice bolnav va căuta să-l stimuleze financiar pe medicul de care depinde recuperarea sănătăţii sale. Dai bani şi tot nu ai deplină încredere că medicul s-a străduit cu toastă capacitatea sa profesională să-ţi descopere beteşugul şi să-ţi prescrie cel mai eficient tratament, dar când nu le dai te înscrii deja pe drumul către cimitir.
Cine nu are de unde da bani la medic sau să-şi plătească un RMN, va muri cu zile. Aceasta-i situaţia în momentul de faţă în sistemul sanitar românesc. Nu dai bani, nu eşti tratat cum se cuvine. Te vor trimite de la un spital la altul până când vei ajunge la morga unuia dintre ele. Avem cazul recent al unei bătrâne de 73 de ani trimisă de la spitalul de specialitate din Iaşi la cel de Recuperare din Botoşani şi care a stat 4 ore în salvare pentru că nici un medic nu devenise interesat de soarta ei, bătrâna fiind săracă. Cazul a ajuns în media naţională iar judeţul nostru s-a făcut de râs, ajungând să ne concurăm cu judeţul Vaslui pe locul de cenuşăreasă a României.
Pe un preşedinte ca Vasile Ciurchea, pe un director de CAS Botoşani precum Costel Lupaşcu, ambii interesaţi să dea cât mai puţini bani la spitale şi nu de calitatea actului medical prestat de spitale eu îi consider mai răi ca gestapoviştii lui Hitler.
Putreziciunea morală şi profesională în spitale şi instituţiile medicale este atât de avansată că mă întreb dacă voi mai apuca vremurile când şi într-un spital din România vei fi primit şi tratat precum în Italia, Franţa, Germania, Anglia etc.
April 3rd, 2015 at 09:11
[...] Sursa [...]