Apr 05

Tradiţia de a mânca miei trufanda, adică de la primele fătări care încet prin luna ianuarie, în numele Uniunii Europene, a fost desfiinţată. Să ne amintim că acum vreo 4 ani, tot în numele Uniunii Europene, urmau a fi închise stânele şi a se interzice obţinerea caşului la o stână care nu era conectată la curent electric, apă curentă iar spaţiul de închegare faianţat.
S-au mirat mult atunci ciobanii cu stâne de mii de ani în vârf de munte cum să aducă ei curentul, apa şi să pună faianţă pe pereţi de lemn. I-au ascultat de birocraţii din ministerul Agriculturii, unii poate că nu văzuseră o stână în viaţa lor, au clătinat din cap şi şi-au făcut cruce de tâmpenia care li se cerea s-o aplice în numele a ceva total necunoscut lor.
Până la urmă ciobanii au câştigat duelul şi au rămas să închege laptele după aceleaşi metode pe care pe aplicau şi dacii acum 2000 de ani. De ce-o fi vrând birocraţii din minister să mâncăm o brânză cu gust de iască sau băloasă, închegată cu cheag chimic adus de la mama dracului, n-avem o explicaţie logică. Dar ce mai este logic în ziua de astăzi prin ministere?
Dacă n-au reuşit să facă din stână campus de odihnă pentru oi, în schimb aceiaşi birocraţi din ministerul Agriculturii, Departamentul Sanitar – Veterinar au interzis ciobanilor să mai vândă leşurile de miel pe piaţă. Pur şi simplu cel care era prins i se confiscau leşurile care dispăreau nu se ştie pe unde. N-au avut încotro bieţii ciobani şi s-au lăsat păgubaşi de a mai vine leşuri de mieri înainte de Paşti. În schimb, noi am fost cei care nu ne-am mai putut lăuda că am mâncat stufat de miel, miel la cuptor sau drob de miel. Iar vânzarea meilor numai la Paşti a dus la dublarea preţurilor, aşa că nici la sărbătoarea Paştelui nu mai sunt mulţi acei români care-şi permit să cumpere o bucată de miel că de un leş întreg nu mai poate fi vorba.
Cretinii ăştia din ministere, în loc să ne apere tradiţiile în faţa celor de la Uniunea Europeană, ei sunt bucuroşi că pot să ia măsuri punitive împotriva celor care mai au darul muncii prin ţara asta şi cresc un animal sau cultivă pământul cu cereale ori legume.
Sâmbătă, înaintea sărbătorii Floriilor, când în postul Paştelui este dezlegare la peşte, hăitaşii din Poliţie au năvălit în piaţa din Botoşani şi i-a luat la purecat pe cei care vindeau peşte. Mai spre amiază nu mai era nimeni cu peşte la vânzare pentru că-i fugăriseră poliţiştii. Înjurau bieţii oameni în plin post al Paştelui dar tot fără peşte au rămas.
Dacă vor poliţiştii să combată evaziunea fiscală cu peşte să se ducă la patronii de iazuri şi să verifice cât peşte scot din baltă, cât vând vu acte şi cît fără. Să se ducă la cei de la Hăneşti, Suliţa, lanţul de iazuri de pe Başeu începând de la Hudeşti şi până la Negreni, să verifice cum este valorificat peştele din Prut şi dacă este fiscalizat la vânzare. Au tot timpul să facă astfel de controale şi să nu-şi mai bată joc de noi în ajun de mari sărbători creştine, fugărindu-i pe comercianţi din piaţă.
Săptămâna aceasta mă aştept să fie hăituiţi şi cei care vând ouă. Deocamdată comercianţii care vând aşa ceva au rămas cu ouăle nenumărate. Începând de astăzi şi până-n Joia mare, când se vopsesc ouăle, să facă bine poliţiştii să-i ia pe comercianţi la rând şi să ne numere ouăle, stabilind dacă sunt fiscalizate sau nu.Să aibă grijă că sunt ouă cu două gălbenuşuri iar „bandiţii” de comercianţi fiscalizează numai unul.  Dacă tot ne-au lăsat de Florii fătă peşte, măcar să ne lase şi fără ouă. Poate reuşesc să repede un decembrie 1989 în plină primăvară, că tot este luna curăţeniei şi ne-ar prinde bine ceva mişcare fugărindu-i de prin instituţiile statului pentru a le aerisi de cretini ca ei.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Comercianţi cu ouăle încă nenumărate”

  1. 1. maxim Says:

    Poate il cauta pe NAstase sa i le numere dupa inchisoare, daca le mai are pe toate. CA sunt tantalai psd pusi acum in functii. Asdtia au ordine clare de la mama lor americana si europeana- o hemafrodita probabil, sa falimenteze tot ce mai misca in ROMANIA noastra. CA a lor nu a fost niciodata. Niste MERCENARI!!! A se vedea si faza cu LAPTELE!!!! Spunea saltinbancul de ministru Constantin DAniel ca nu sunt motive de ingrijorare pentru fermierii romani. A doua zi au dat navala polonezii- fara nici o contracarare…. CE sa mai crezi??? Cine ne guverneaza pana la urma???

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia