Apr 19

Primarul Ovidiu Portariuc a chemat presa de curte şi i-a poruncit precum Putin presei ruseşti: „запись!” Iar conţopistul a scris servil cum că primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc, este beneficiarul unei burse în cadrul derulării Programului „Marshall Memorial Fellowship” şi va pleca în SUA vreme de 24 de zile să se specializeze în probleme de administraţie.
Când să răsuflu uşurat că în sfârşit se va face linişte şi în Botoşani, am observat că plecarea ar fi programată pentru luna octombrie acest an. Sunt obişnuit cu promisiunile primarului făcute la prezent pentru a fi îndeplinite în viitorul îndepărtat, adică deloc. Mai e mult până la vară, dar până la toamnă?! Până în octombrie se pot schimba multe.  De exemplu, Guvernul Ponta să nu mai fie la putere, fie căzut în urma unei moţiuni de cenzură, fie mai degrabă decimat de către DNA prin a fi lăsat fără miniştri.
Dar să nu-i purtăm de grijă lui Ponta, că-i la Bucureşti, ci lui Portariuc că-i beleaua pe capul nostru. Imediat ce a fost ales primar ne-a împuiat capul că va transforma oraşul într-unul de tip german. Voia chiar să-şi angajeze şi consilier neamţ pe probleme de urbanism. Apoi a declarat că pleacă în Germania la un curs de instruire ca să înţeleagă mai bine mecanismul urbanistic nemţesc. Frumos „cuc” ne-a tras!  Nici bine n-a ajuns în Germania şi la Botoşani s-a aflat că adevăratul său motiv de deplasare era de fapt participarea la o dezbatere pe teme de sănătatea copiilor. Măcar dacă era un simpozion pe teme psihiatrice, că orice informaţia nouă este binevenită mai ales când se simte nevoia ei.
S-a întors din Germania şi a tăiat toţi arbuştii de pe spaţiul verde al Căii Naţionale, a scos toţi trandafirii şi florile plantare şi a pus în loc nisip presărat cu bucăţi de stâncă. Cu adevărat a fost la un simpozion pe teme sănătate a copiilor, dovadă şi opera sa peisagistică de pe Calea Naţională.
Acum, prin metode specifice şi bine secretizate, ne-a anunţat că a obţinut o bursă în cadrul Programului Marshall Memorial Fellowship şi va pleca în SUA să se specializeze pe probleme de administraţie. Cheltuiala fiind suportată de americani, le mulţumim frumos că vreme de o lună de zile, dacă nu-şi bagă dracul coada, vom avea şi noi tihnă şi nu vom mai fi nevoiţi să citim ştiri sau să vedem la televizor imagini cu scandalurile generate de primar.
Problema este însă alta şi cu toată deşteptăciunea afişată cu aroganţă lor, americanii iar au dat cu bâta în baltă. Dacă depuneau un minim efort de informare aflau că Ovidiu Portariuc este cel mai hulit primar postdecembrist de către botoşăneni şi că cel târziu la anul va dispărea definitiv din viaţa publică.  Avem noi o vorbă cum că injecţia la mort nu mai are rost. Administraţia americană, una de tip federal, este uriaşă şi complexă, asemenea bizonului de prerie.
Dar nici nu contează toate aceste aspecte că Portariuc va veni şi din SUA aşa cum a venit şi din Germania, adică neschimbat la trup şi minte, adică la fel ca fii necuvântătoarelor din ferma lui taică-său de la Vlăsâneşti. După cum putem observa, Portariuc ne-a oferit un „cuc” nemţesc, se laudă că va învinge „bizonul administraţiei americane” la el acasă dar, în final,  îi va cânta la vara cealaltă cucuveaua românească aşa cum i-a cântat la Popăuţi şi lui Ceauşescu în vara anului 1989 şi iarna a mierlit-o de tot.
Dar ştiţi ce cred eu? Plecarea lui Portariuc în SUA va fi tot atât de adevărată pe cât a fost şi declaraţia sa de acum doi ani că ne va înfrăţi cu un mare oraş american. Ştiţi cumva cu cine ne-a înfrăţit? Că de oraşul canadian Laval, unde activează botoşăneanul Vanea Atudorei, o somitate internaţională în biologie, ne-a desfrăţit.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia