Apr
29
|
Ieri, deputaţii au respins în şedinţa de plen cererea DNA-ului de ridicare a imunităţii pentru deputatul PSD de Braşov, Ion Ochi. Omul, în perioada cât a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a dedicat o lucrare de modernizare a unui drum şi a primit de la patronul firmei o mită de câteva miliarde de lei vechi. Cercetat iniţial de către procurorii DNA Braşov, Ion Ochi a fost achitat numai că dosarul i-a fost redeschis de către procurorii DNA Bucureşti.
Respingerea ridicării imunităţii deputatului vine după ce tot în această săptămână, în Senat, s-a aflat în dezbatere un proiect de lege prin care cei arestaţi să nu mai fie încătuşaţi decât în anumite condiţii bine delimitate.
Reacţia de adversitate faţă de procurorii DNA-ului a apărut de la faptul că aceştia îi scot pe arestaţi din sediul DNA încătuşaţi şi având grijă ca reporterii de televiziune şi presă scrisă să fie prezenţi pentru a filma şi fotografia. Acest mod care, trebuie să recunoaştem, devenise un fel de spectacol grotesc şi dezonorant în ochii lumii, a stârnit la început câteva reacţii timide de protest venite din partea unor politicieni cu statut de parlamentar. Văzând că protestele lor nu sunt criticate în media şi societate, parlamentarii în cauză, vocea cea mai puternică fiind cea a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au prins curaj şi chiar au iniţiat un proiect de lege prin care să modifice Codul de procedură penală.
Ciudat, vocala Koveşi, care depune jalbă la CSM ori de câte ori vreun politician face declaraţii ostile DNA-ului, cerând CSM-ului să-i apere reputaţia, la această reacţie a parlamentarilor a muiat tonul. Mai mult, însuşi un judecător de la CSM a recunoscut public că spectacolul cu cătuşe este unul grotesc.
Iată că de la stadiul unor proteste timide, parlamentarii au trecut la fapte mai îndrăzneţe şi ieri nu s-au mai simţit timoraţi şi au votat împotriva ridicării imunităţii colegului lor din PSD. Aseară, când scriam aceste rânduri, nu apăruse în spaţiul public vreo declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis prin care să-şi exprime dezamăgirea faţă de cum au votat deputaţii. Să fie acesta un semn că şi preşedintele se simte stânjenit de această „paradă a cătuşelor” regizată de către DNA? Poate că da!
Acest început precaut al parlamentarilor de a ridica tonul către procurorii DNA nu este deloc sănătos pentru lupta împotriva corupţiei. În afară de excesul cu încătuşarea şi arestarea chiar şi atunci când cel vizat nu prezintă vreun pericol dacă este lăsat în libertate, sunt de acord ca toţi cei descoperiţi ca fiind implicaţi în acte de corupţie să fie traşi la răspundere şi săî plătească cu averea.
Există riscul ca acest cor al vocilor protestatare să devină tot mai puternic şi să i se alăture voci guvernamentale şi din administraţia locală, ceea ce ar strecura îndoiala în rândul judecătorilor că DNA-ul este la fel de puternic şi-i poate apăra de răzbunarea politicienilor. Sămânţa îndoielii odată strecurată rodeşte repede şi devine molipsitoare. Doar o mână de judecători de la ÎCCJ este cea care susţine demersurile procurorilor DNA şi le dă finalitate, restul aşteptând să vadă cine va fi învingătorul. Iar dacă bor simţi că puterea se mută în tabăra politicului, praful se va alege din lupta împotriva corupţiei şi ar fi păcat de tot eforul depus până acum.
Deputaţii au punctat ieri, astăzi este rândul DNA-ului să răspundă provocărilor. Va fi interesant cum o va face, ce susţinere şi din partea cui mai are. Dacă replica procurorilor DNA nu va fi una puternică, mitul lor, care a început să se destrame, va fi repede demolat fără putinţă de refacere iar ţara se va îneca la mal, trasă la fund de corupţia care va recidiva într-o formă şi mai violentă.
Iată unde pot duce anumite excese de putere, mai ales când printre procurorii DNA-ului nu se află şi un bătrân înţelept care să le tempereze avântul tinereţii şi să-i facă să asculte de glasul raţiunii şi să nu se lase dominaţi de patimi profesionale..
Recent Comments