May 10

În urmă ce ceva timp izbucnise un întreg scandal cum că la Unitatea de Primirea Urgenţelor persoanele vârstnice sunt neglijate şi că medicii de aici le tratează în sictir. Totul pornise de la nişte pensionari, membri ai PSD, care s-au simţit ofensaţi că odată ce s-au prezentat la UPU n-au fost preluaţi imediat pentru consultare şi trataţi domneşte, aşa cum probabil erau ei obişnuiţi în tinereţile petrecute sub comunism.
Mai întâi a reacţionat public şi extrem de supărat prefectul Costică Macaleţi. Ca lider al PSD, prefectul s-o fi simţit deranjat de faptul că membrii partidului său aflat la putere nu sunt trataţi cu cinstea cuvenită. Ca inginer nu cred că Macaleţi a pus mâna pe Constituţia României dar ca prefect şi fost deputat sunt convins că a trebuit s-o facă. Iar în Constituţie scrie că toată lumea este egală în faţa legii, chiar dacă unii susţin puterea şi ceilalţi se află în opoziţie.
Ciudat, la reacţia de protest şi ameninţare a prefectului că va trimite control la UZPU, s-a raliat cu multă şi necuvenită umilinţă Gheorghe Sorescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Botoşani şi totodată proprietarul Sdpitalului judeţean. Nici prefectul şi nici Ssorescu nu s-au informat mai întâi care este regimul de lucru într-o Unitate de Primire a Urgenţelor. Chiar şi directorul spitalului, liberalul Corneliu Mihai, s-a pripit să declare că va dispune o anchetă internă.
De atunci a trecut ceva timp şi prin presă n-au mai apărut declaraţii tăioase ale prefectului şi preşedintelui interimar CJ. N-au apărut pentru că verificările efectuate au dus la concluzia că la UPU consultările medicale se fac în raport de gradele de urgenţă medicală şi nu în raport de apartenenţa politică a pacientului.
Nici Macaleţi şi nici Sdorescu nu s-au dus la UPU să stea măcar două ore şi să vadă cum se lucrează într-o astfel de unitate şi să constate şi singuri cum pensionari care n-au ce face acasă inventează dureri prin diferite zone ale corpului ca să fie primite în ambulatoriu şi să stea câteva ore pe pat.
Ştiu pensionari care abia aşteaptă începutul de lună ca să se ducă la medicul de familie să ridice reţeta pentru medicamentele gratuite şi compensate. N-au nici pe dracul şi i-am întrebat de ce ridică medicamentele dacă nu sunt bolnavi. Răspunsul a fost năucitor. Cică este dreptul lor şi de ce să nu le ia dacă statul i le dă. Apoi, susţin ei, iau medicamentele preventiv. Alţii, de când cu cardul de sănătate, mi s-au plâns că farmaciştii nu le mai primesc medicamentele înapoi să le dea o parte din bani. Aceşti pensionari sunt şi cei care supraîncarcă activitatea la UPU.
Mi-a plăcut fermitatea cu care directorul medical al Spitalului judeţean, medicul Angela Ţurcanu, a declarat că la UPU tratamentul medical se aplică în raport de gravitatea stării de sănătate a pacientului, de urgenţele medicale ale momentului şi că nici un bătrân nu a fost respins de la consultaţii dar că a fost consultat numai când i-a venit rândul şi nu cum ar fi dorit cel în cauză.
Şi eu am fost revoltat de ce s-a întâmplat cu introducerea cardului de sănătate, de bâlbâielile care au avut loc, de pacienţii refuzaţi la consultare dar mi-am schimbat radical impresia. Toţi cei aflaţi la rând sau care au reclamat că li s-au refuzat consultaţiile sunt de fapt aceşti pensionari care s-au abonat la ridicat lunar sacoşa cu medicamente pentru că le dă statul gratuit. Cardul de sănătate pune oprelişte şi medicilor de familie şi bolnavilor închipuiţi de a mai risipi fondurile de sănătate pe medicamente şi consultaţii nejustificate.
Trebuie să curmăm odată hoţiile care se practică de ani de zile pe seama fondurilor din sănătate. În aceste zile, cei care ţipă sunt hoţii şi pacienţii părtaşi la astfel de hoţii.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia