May 13

Senatorii consideră că au rezolvat din mapa de lucru principalele proiecte de legi necesare unei bune funcţionări a societăţii româneşti şi au trecut la dezbaterea unor legi de reglementare privind viaţa personală din gospodării individuale sau condominiu.
Spre exemplu, luni au dezbătut şi aprobat un proiect de lege prin care cetăţenii care aruncă gunoaie de la ferestrele apartamentelor sau din mersul maşinii vor putea fi amendaţi cu amenzi cuprinse între 1000 şi 2.500 lei. Amenzile sunt bine ascunse sub un titlu de lege care se referă la gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.
De obicei, curăţenia şi menţinerea ordinii într-o localitate este reglementată prin hotărâri ale consiliului local respectiv. Iată că un grup de senatori au trecut peste competenţele locale acordate primăriei şi consiliului local şi au ţinut să ne dea ei o lege.
Despre modul în care se stabilesc cuantumurile amenzilor am mai comentat. Amenda trebuie să fie educativă şi nu demolatoare familiei din care face parte cel amendat. Parlamentarii cred că toţi românii au lefuri lunare de mii de lei aşa cum au ei şi cum vor să şi le mai mărească, başca şi o pensie specială că ei din momentul în care au devenit parlamentari nu se mai consideră egalii noştri în faţa legii.
Să trecem în revistă cam cine vor fi potenţialii amendaţi ai legii. Nu intelectualii, nu cei bogaţi aruncă zoile sau gunoaiele pe geamul apartamentului pentru că aceştia locuiesc la vile sau gospodării împrejmuite cu gard înalt..
Aruncă zoile sau gunoaiele cei cu educaţie precară, cei asistaţi social, cei ajunşi şomeri, cei care sunt obişnuiţi să trăiască la cort dar valurile vieţii i-au obligat să se mute într-un apartament la bloc, în general sărăcimea oraşelor. A-i da o amendă de 1000 de lei unui asemenea nenorocit al vieţii deja este o măsură aberantă. El n-are ce pune pe masă la copii dar dacă din lehamite mama va arunca ligheanul cu zoi pe geamul apartamentului pentru că aşa a făcut şi la ţară de unde a venit, va fi amendată cu 1000 lei. O amendă care nu va fi încasată niciodată.
Prin lege cei care vor trebui să aplice amenzile sunt poliţiştii comunitari. Probabil că aceşti poliţişti vor sta sub geamurile blocurilor să-i prindă pe cei care aruncă gunoaiele sau zoile pe geam şi să le bată la uşă pentru a-i amenda. Şi probarea infracţiunii va greu de realizat pentru că cel vinovat va nega şi-l va lua la plefturit pe poliţist că el nu are mâncare la copii, nu are serviciu iar poliţistul îi caută nod în papură. Nu sunt excluse scandaluri în urma cărora poliţiştii să se aleagă cu lighene de zoi în cap.
Şi până acum au fost astfel de reglementări locale pe care nu le-a aplicat nimeni dar nici nu s-au adunat în faţa blocurilor munţi de gunoaie cum şi-au justificat senatorii necesitatea adoptării legii.
Mai dramatic va fi la ţară. Obişnuit să-şi arunce gunoiul din curte peste poartă în drum, acum legea îl va amenda. Cine-l va amenda, că la ţară nu sunt poliţişti comunitari şi dacă sunt oamenii se cunosc şi îşi respectă obiceiurile.
Dar şi mai hazliu este amendarea şoferilor care aruncă chiştocul de ţigară pe geamul maşinii. Ce va face poliţistul comunitar, va alerga după maşină să-l amendeze pe şofer? Cum îi va dovedi că este chiştocul lui şi nu aruncat de altul? Iată cum senatorii fac legi absurde şi deschid cutii ale Pandorei numai de dragul de a se făli că ei au iniţiat o lege care să le poarte numele, fără a se gândi şi asupra consecinţelor ei.
Aş vrea s-o aud pe coţofana noastră, senatorul nevastă de şofer, social-democrata Doina Federovici, cea care plânge tot timpul de mila săracilor ce spune acum că a votat o lege prin care cei mai supuşi amendării sunt tocmai aceşti săraci pe care-i compătimeşte. Tace coţofana, că-i vinovată!
Ordinea şi curăţenia, igiena localităţii, fie ea urbană sau rurală, trebuie respectate. Dar nu cu amenzi în cuantumuri aberante. O amendă de 20 – 50 de lei încasată pe loc are mai mult efect decât o amendă care nu va fi încasată niciodată. Apoi, până la amendă trebuie folosit avertismentul şi numai dacă cel avertizat recidivează se trece la amendă. Totul se face cu educaţie. Iar la noi educaţia ar trebui să înceapă de la senatori, că sunt prea fuduli de câtă prostie şi ignoranţă au în cap.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia