May 25

Recent, media naţională a promovat faptul că IPS Calinic, arhiepiscopul Agreşului şi Muscelului are puterea de a simţi cutremurele înaintea producerii lor. Am auzit şi chiar mi-am dat seama privind căţeluşa pe care o am de peste 10 ani că animalele presimt cutremurul cu ceva timp înaintea producerii lui numai că ele n-au cum să-şi înştiinţeze stăpânii despre iminentul pericol neştiind graiul omenesc.
Ciudată declaraţia prelatului ortodox. El a afirmat că în timp ce vorbea despre cutremure s-a produs şi cutremurul din 1977, 1986 şi 1990.  Părintele n-a afirmat că a simţit cutremurele înaintea producerii lor ci acestea s-au declanşat în timp ce el vorbea despre cutremure, ceea ce este cu totul altceva.
Numai că de dragul senzaţiei, media a preluat şi răstălmăcit spusele părintelui şi l-au declarat prezicător de cutremure. Multă vreme am dat vina pe preoţi că inventează fel de fel de capcane de tip minune pentru a-şi atrage pe credincioşii lipsiţi de o anumită educaţie şi a le lua bruma de bani de care mai dispun.
Dar toate aceste minuni inventate de preoţi n-ar avea nici un efect dacă cretinii din presă n-au umfla realitatea şi n-ar face din ţânţar armăsar. Să ne amintim de câteva „minuni” mediatizare îndelung de presă. După 1990, pe lângă Buzău, apa dintr-o fântână a fost considerată că vindecă orice boală. Credulii au făcut rând, dormind sub cerul liber şi donând sume importante de bani preotului paroh care a pus stăpânire pe fântână, numai pentru a primi o sticlă cu apa chioară. Când presa s-a plictisit să mai scrie, nici apa din fântână n-a mai făcut minuni.
Nu mai ştiu pe unde, ştire recentă, o icoană începuse a plânge. Iarăşi creştinii religioşi au dat năvală s-o atingă pentru a se lecui. Ce nu ştiu aceşti bigoţi lipsiţi de educaţie este că prostia n-o vindecă puterile miraculoase ale unei icoane preparată de nişte şarlatani să plângă. Prostia se poate lecui numai dacă deschizi ochii minţii şi nu te mai laşi păcălit de escroci.
Dar să dau şi un exemplu de la noi din judeţ. După 1990, presa locală şi apoi cea centrală scris de zor că la Horodiştea există o piatră pe care dacă o atingi te vindeci de orice boală. Veneau fraierii din mai toate colţurile de ţară să atingă piatra iar localnicii din Horodiştea şi Crăiniceni se mirau de ce vin nişte domni bine îmbrăcaţi să mângâie o piatră pe care ei din generaţii n-au luat-o în seamă.
Dar şi de această dată s-a găsit o minte popească să susţină că piatra ar avea legătură cu puterile miraculoase ale sfântului Ioan Iacob Hozevitul.  Când ştirea cu piatra vindecătoare  a dispărut, au dispărut şi pelerinii.
Revenind la arhiepiscopul de Argeş, dacă este aşa de bun vizionar al cutremurelor de ce n-a anunţat creştinii din timp ca să nu le pice casa în cap? De ce nu şi-a anunţat subalternii să consolideze bisericile ca să nu se dărâme?
Şi mai am o nedumerire. Probabil părintele simte numai cutremurele care se declanşează în limba română că pe cele din alte limbi, cum este cea nepaleză, nu le poate anticipa.
Cred că boala asta a cretinismului religios ar trebui tratată începându-se cu cei din media care preiau astfel de năstruşnicii ce înfloresc precum salcâmii în mai şi le prezintă drept adevăruri şi nu şarlatanisme ale unor profitori de ignoranţa celor lipsiţi de educaţie.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia