May
26
|
Un grup de parlamentari au iniţiat un proiect de lege prin care contractantul de credit imobiliar care nu-şi mai poate plăti ratele să-şi stingă datoria către bancă prin cedarea către aceasta a imobilului construit cu banii din credit sau cu cel ipotecat. Ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României a ieşit în public şi a declarat că voce-i lipsită de inflexiuni şi cu cuvinte bine alese pentru a-şi ascunde gândul viclean că o astfel de lege dacă va fi aprobată va produce o catastrofă bancară.
Isărescu susţine că băncile nu ar mai acorda credite ipotecare, că piaţa imobiliară ar avea grav de suferit şi că nimeni nu-şi va mai construi locuinţe. Nu l-am auzit niciodată pe acest Isărescu să iasă în public şi să acuze băncile de rapacitate financiară, că întocmesc contracte cu clauze ascunse şi înrobitoare, că îşi înşeală clienţii aplicându-le pe parcursul rambursării creditului fel de fel de noi tarife de operaţiuni, unele inventate pur şi simplu.
În schimb, de fiecare dată când se punea problema iniţierii unei legi care să-l apere şi pe client împotriva abuzurilor băncii, acest Isărescu ieşea repede şi ne anunţa că dacă se votează o astfel de lege se va prăbuşi sistemul bancar, vor pleca băncile străine, se va retrage capitalul şi multe alte droburi de sare pe care le anunţa că ne vor cădea în cap.
Anii au trecut, bancherii străini n-au plecat, dar în schimb şi-au bătut joc de noi practicând dobânzi cu mult peste cele practicate în Europa, inventând taxe peste taxe. Şi Legea insolvenţei persoanei fizice era anunţată de Isărescu ca o catastrofă pentru bănci. Legea s-a aprobat şi nimic din catastrofa anunţată de Isărescu nu dă semne că s-ar produce.
O lege prin care banca să preia în contul împrumutului imobilul ipotecat şi prin acest transfer de patrimoniu creditul să fie stins şi banca să nu mai poată urmări şi alte bunuri sau venituri ale debitorului ar fi echitabilă. N-are decât banca să nu mai acorde credite ipotecare în baza unor garanţii umflate prin evaluări şi nici să închidă ochii la veniturile reale ale solicitantului de credit, ofiţerii de credite învăţându-i pe clienţi cum să-şi ajusteze veniturile ca să se încadreze în condiţiile de creditare.
Nu vor dispărea creditele imobiliare cum susţine Isărescu, dimpotrivă, acestea vor deveni mai sigure pentru bănci iar dezvoltatorii (constructorii de locuinţe cu destinaţie de vânzare sau chirie) vor fi şi mai căutaţi pentru că mulţi români, nemaiputând a se încadra în cerinţele băncii, cerinţe care vor deveni reale şi nu cosmetizate, vor apela la dezvoltatori pentru a-şi face rost de-o casă.
Băncile nu vor înregistra pierderi de pe urma preluării imobilului ipotecat pentru că atunci când se va trece la o astfel de operaţiune, debitorul va avea deja rambursat o parte din credit. Banca va rămâne cu banii recuperaţi şi cu imobilul preluat spre valorificare, în pierdere rămânând clientul.
Nici piaţa imobiliară nu se va prăbuşi pentru că băncile vor fi mai atente în a-şi valorifica imobilele confiscate decât modul în care aceste ipoteci se confiscă şi valorifică în prezent prin executorii judecătoreşti care fac fel de fel de aranjamente cu licitaţiile organizate.
Ori de câte ori am avut prilejul, am spus că Mugur Isărescu este un avocat al băncilor, un avocat extrem de pervers, de abil şi care nu are niciun fel de milă pentru clientul ajuns la ananghie şi nu mai poate rambursa băncii creditul.
O astfel de politică financiară promovau pe vremuri bancherii evrei, jecmănindu-i pur şi simpli pe români şi luând şi pielea de pe ri. Nu ştiu dacă Mugur Isărescu este evreu, aşa cum l-a declarat Vadim Tudor, dar politica sa de acum este uimitor de asemănătoare cu cea a evreilor din perioada ante şi interbelică.
Prin predarea ipotecii către bancă şi stingerea definitivă a creditului, clientul mai are o şansă să-şi refacă viaţa. În condiţiile actuale este rob al băncii pentru toată viaţa, în unele cazuri şi rudele sale.
Recent Comments