May 27

În cursul zilei de ieri am fost sunat de către Simona Ioniţă, nimeni alta decât actuala nevastă a procurorului şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani.  Doamna a ţinut să-mi ceară socoteală asupra articolului publicat în Jurnalul intitulat  „Concubinaj juridic de ordin penal la Judecătoria Darabani” şi apărut sub semnătura lui Adrian Marcu.
În acel articol, considerat un ciot, s-a sintetizat opinia cetăţenilor de pe raza Judecătoriei Darabani cu privire la modul în care se împarte dreptatea, începând de la cercetările poliţiştilor conduşi de comisarul Mihai Rizac, trecând pe la procurorii conduşi de Nicu Ioniţă şi finalizându-se cu judecătorii reprezentaţi de preşedintele Gerogel Mardar.
Din câte ştiu Simona Ioniţă a absolvita Facultatea de drept la Filiala Spiru Haret Braşov în urmă cu vreo doi ani, deci se poate spune că are proaspete în memorie cunoştinţele asimilate şi cunoaşte că reporterii de investigaţii lucrează sub pseudonim iar numele real al acestora nu-l poate cere instanţele de judecată pentru că este protejat prin lege.
Dialogul s-a aprins repede şi tot atât de repede s-a calmat, doamna înţelegând cum stau lucrurile atunci când vine vorba despre opiniile exprimate la adresa unor persoane publice. Mai ales că i-am dar şi nişte exemple proaspete în sensul că procurorul şef al DNA Laura Codruţa Koveşi este insultat şi denigrat seară de seară la Antena 3, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat-o grav de abuz de putere pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fostul preşedinte Băsescu este tăvălit seară de seară la Antena 3 deşi nu mai are vreo funcţie publică şi m-a suspendat sau desfiinţat nimeni postul Tv Antena 3 şi nici n-a fost arestat vreun jurnalist sau politician pentru că şi-a exprimat opinii negative despre activitatea persoanelor publice cu funcţii de mare răspundere şi decizie.
Căutând să mă convingă că soţul său, procurorul şef, nu execută indicaţiile primite de la baronul local al PSD şi primar de Conceşti, Costel Nazare, doamna mi-a furnizat informaţii la care nu mă aşteptam. De exemplu, ea a recunoscut că este vecină cu familia Nazare, că sunt în relaţii apropiate, dar că soţul său nu este controlat politic de Nazare. Din moment ce se întâlnesc şi discută anumite situaţii juridice, înseamnă că nemulţumiţii despre cum se împarte dreptatea la justiţia din Darabani nu aduc acuzaţii nejustificate.
Dar partea cea mai interesantă, mai ales că doamna ne-a ameninţa cu un proces, mi s-a părut modul în care soţul său, procurorul şef, a procedat în cazul Viorel Nichiteanu, primarul comunei Rădăuţi Prut.
După absolvirea facultăţii, Simona Ioniţă a fost angajată bibliotecară la Biblioteca comunală Rădăuţi Prut, angajare supervizată de primarul Viorel Nicgiteanu. Fiind navetistă, prezenţa doamnei Ioniţă la program era cu absenţe frecvente. Pentru că a născut de curând, acum doamna Ioniţă este în concediul maternal. În ultima duminică din aprilie, Simona şi Nicu Ioniţă  au cununat şi l-au invitat la nuntă, din partea naşilor, pe primarul Viorel Nichiteanu carte a dat pe masă un dar consistent. Numai că a doua zi, luni dimineaţă, primarul a avut surpriza ca locuinţa sa să fie supusă unei percheziţii efectuată de un procuror din subordinea lui Nicu Ioniţă.
În facultate al învăţat un curs intitulat „Etica juridică”, curs pe care mi l-a predat prof.univ.dr. Doru Tompea. La acest curs am învăţat cum trebuie să se comporte un magistrat în relaţiile cu persoanele din societate, adică în viaţa extraprofesională.
Dacă procurorul şef Nicu Ioniţă ştia că primarul Viorel Nichiteanu are unele probleme legate de respectarea lefii, etica profesională îl obliga să nu-l invite la nuntă din partea sa.
Nu mai spun că prin angajarea soţiei sale ca bibliotecară, deja procurorul şef îşi crease o anumită obligaţie de ordin moral faţă de primar.
Toate aceste aspecte doamna Simona Ioniţă nu le-a avut în vedere când m-a sunat că poate ar fi renunţat să mă mai contacteze. O mai informez pe doamna că nici un jurnalist de investigaţii nu-şi va publica toate informaţiile legate de persoanele vizate, păstrându-şi asul din mânecă.
Eu am convingerea că procurorul şef Nicu Ioniţă nu ştie de gafa soţiei sale. Este prea inteligent ca s-o fi lăsat să mă sune.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia