Jun 21

În anunţata şedinţă de Consiliu Local Municipal Botoşani consilierii vor lua din nou în discuţie cererea protopopului Lucian Leonte de a i se transfera la Protopopiat clădirea Grădiniţei nr. 8 şi terenul în suprafaţă de 12 ari în vederea ridicării unei noi biserici în această zonă a oraşului Botoşani numită Parcul Tineretului.
De ce-o vrea părintele să fie sacrificată o clădire care a avut destinaţie educativă pentru copii locuitorilor din cartier, zonă a oraşului unde educaţia cetăţenilor este o problemă mai veche, putem lesne descurca căile încurcate ale protopopului. Terenul este extrem de valoros iar părintele mai are în familie un băietan de vreo 30 de ani, pe nume Constantin,  care este absolvent de seminar şi Teologie şi care acum l-a pus dascăl la biserica Sf. Ilie, dându-i papucii vechiului dascăl.
În zona respectivă mai sunt două biserici situate la numai 50 metri una de alta, biserici frecventate de câteva babe şi câţiva moşnegi de prin cartier. Dar părintele protopop este uns cu mult mir în a manipula conştiinţe. El susţine că are solicitări de la cetăţenii din cartier să ridice biserica. Este vechea practică preluată de la regimul comunist. Voiai să-l sacrifici pe unul din funcţie, să-l dai jos ca să-i iei locul, puneai de-o reclamaţie semnată de mai mulţi semianalfabeţi care habar nu aveau ce semnează dar se bucurau că sunt coautori la o reclamaţie. Reclamaţia bine ticluită o trimeteai la partid şi gata, cel reclamat era ca şi demolat.
Obişnuit cu manipularea de conştiinţe umane de pe vremea când era preot paroh la Dobârceni şi-i turna la partid sau securitate pe cei spovediţi, fapt ce mi l-a confirmat primăriţa de atunci, Olga Ciubotaru, protopopului i-a venit acum uşor să pună de un tabel cu semnături ca să-şi susţină interesul de familie.
Nu l-am auzit niciodată pe părintele Leonte să ceară socoteală autorităţilor de ce nu sunt grădiniţe şi şcoli la nivelul necesităţilor cetăţenilor din oraş. Nu l-am auzit niciodată protestând că în cartierul Cişmea nu există şcoală dar a avut grijă să fie biserică înainte de a se forma cartierul.
Cum spuneam, copii din zona Parcului Tineretului au nevoie de grădiniţă pentru că numai integrându-i de mici pe copii de ţigani în sistemul educaţional îi vom integra social. Mi s-a spus că printre semnatari sunt mulţi ţigani. Părintele Leonte şi-a adăugat un mare păcat, pe lângă cele acumulate până acum, manipulând nişte oameni fără prea multă ştiinţă de carte şi baricadându-le dreptul la a-şi educa copii.
Dar, până la toată urma, ca reprezentant al Bisericii , este dreptul părintelui să încerce să obţină ce vrea, când vine vorba de familia sa nemaiîncăpând şi  valorile sociale sau ale moralei creştine. Să faci ce-ţi spune popa, nu ce face el! este deviza cu care preoţii pun lacăt la gură oricărui creştin care ar încerca să protesteze la nedreptăţile comise de preot.
Totul se află acum la puterea de judecată, de înţelepciune a consilierilor locali din opoziţie, că primarul şi consilierii PSD au tot interesul să predea terenul Protopopiatului pentru că preotul Leonte este de-al lor. Corupt la corup trage şi împreună jefuiesc banul şi averea publică în numele credinţei.
Vae victis! A rostit Brennus când a aruncat sabia pe cântar şi le-a luat romanilor aurul în schimbul libertăţii. Vai de cei învinşi de puterea manipulatorie a religiei iar ca anticul Brennus, preotul Leonte a arunca peste altarul educaţiei cu încă o biserică menită să restrângă actul educaţional.
Cum spuneam, sper ca opoziţia să-şi mobilizeze forţele iar consilierii ei să respingă la vot dorinţa protopopului ca să nu se ducă dracului şi educaţia aşa cum s-a poziţionat religia ortodoxă a neîndestulatului patriarh Daniel.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia