Sep 02

N-am cum să nu frac din nou referire la părintele protopop Lucian Leonte pentru că modul în care se succed evenimentele mi-o cere. Despre faptul că părintele protopop i-a făcut papucii dascălului de la biserica Sf. ilie şi l-a adus în loc pe feciorul său Constantin am scris. Am scris şi despre faptul că protopopul a pus ochii pe terenul de joacă al fostei Grădiniţe nr. 8 din bariera Răchiţi, grădiniţă modernizată şi ţinută închisă de primarul Ovidiu Portariuc din motive pe care le-a secretizat.
Vrea protopopul ca pe acest teren să ridice o biserică pentru fecioraşul Constantin, că-i singurul bărbat din familie care n-are o parohie a sa, adică n-are o vacă de muls, una bună de lapte cum ar sta bine pentru un fecior de aşa înaltă faţă bisericească.
Deocamdată consilierii municipali n-au concesionat terenul de joacă al grădiniţei dar o vor face cât de curând. Nu ne mai trebuie grădiniţe de vreme ce avem biserici!
Până când consilierii noştri se vor pune bine cu Dumnezeu, via protopopul Leonte, mai dând o lovitură actului educaţional pentru viitoarele generaţii, părintele protopop n-a stat pasiv.
Duminică, la biserica din Hrişcani, comuna Vlădeni, departe de ochii lumii, Costelulş a fost hirotonit preot, fără a se mai aştepta împlinirea stagiului de diacon. Nici că se cădea ca fecior de protopop ce este să stea la rând cu ceilalţi poftitori la câte o parohie, aşteptând să împlinească oarece vechime de prim stagiu în preoţie cum este cel de diacon.
După ce şi-a hirotonit feciorul, tăticul protopop i-a găsit şi parohie. I-a dat o jumătate de normă în parohia Blândeşti şi o altă jumătate de normă la biserica Sf. Ilie din Botoşani. De vreme ce are parohie, feciorul tatei a putut fi înscris ca lefegiu la stat.
Până acum, la biserica Sf. Ilie slujea cu o jumătate de normă părintele Vladimir, cel ce slujeşte la capela din incinta Spitalului de Psihiatrie Botoşani.  De acum n-o să mai slujească!
Proaspătul preot al familiei protopopului Leonte nu va sta prea mult crăcănat, adică cu un picior la Blândeşti şi cu celălalt în curtea casei părinteşti situată la nici zece metri de biserica Sf. Ilie. Nu va sta pentru că preotul de la parohia Cişmea, comuna Răchiţi, a primit dezlegare de la părintele protopop să se pensioneze.
Ranchiunoşii, tot din interiorul bisericii, susţin că protopopul l-a chemat la ordin pe preotul de la Cişmea şi i-a recomandat pensionarea pe un ton atât de mieros că preotul l-a visat pe necuratul trei nopţi la rând, fiind acum convins că seamănă uimitor de mult cu o înaltă faţă bisericească.
Imediat ce preotul din Cişmea se va pensiona, parohia va fi ocupată de proaspătul hirotoni Constantin Leonte. Şi, uite-a aşa, până când consilierii municipali vor ceda terenul de joacă al grădiniţei către Protopopiat pentru a ridica acolo o biserică, viitorul preot va sta prin apropiere şi va supraveghea desfăşurarea lucrărilor
Una este să fii preot la Cişmeaua Răchiţilor şi altă carte de vizită poţi arăta lumii ca preot la o parohie din Botoşani.
Pentru că prin modul în care protopopul a rezolvat carierea de preot a feciorului şi-a ridicat o ultimă piatră de pe inimă, nu-mi rămâne decât să fiu un bun creştin şi să fac urarea: Să-i fie într-un ceas bun şi cu mult noroc lui Costeluş, părinte protopop!
3.09.3015

written by Ioan Rotundu


One Response to “Să-i fie într-un ceas bun şi cu mult noroc, părinte protopop!”

  1. 1. obiecte bisericesti Says:

    Cuvinte frumoaste am aflat aici. Va urez mult succes in ceea ce v-ati
    propus.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia