Sep 04

Nea Mitică pentru apropiaţi este de fapt ditamai şeful de Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi se numeşte Dumitru Aioanei. Nea Mitică, ne permitem să-i spunem aşa pentru că-l considerăm un apropiat al Jurnalului, încă mai este un activ personaj aflat tot timpul în mijlocul actelor de corupţie. Unde s-a comis vreo evaziune fiscală şi evazionistul n-a dat Cezarului ce i s-a juruit, hop şi nea Mitică ca să-l ajute pe evazionist să-l aducă pe drumul cel bun, adică al respectului faţă de naş.
Viaţa lui nea Mitică n-a fost una prea uşoară. De loc din satul Zlătunoaia, nea Mitică a avut o copilărie nefericită. Privea pe la nunţile din sat şi nu înţelegea de ce se pune la meseni farfurii cu borş precum la praznice, că doar era prilej de distracţie şi nu de pomenire. Apoi, nu înţelegea de ce pe masă se punea numai câte o lingură de familie. Mânca mai întâi bărbatul, după care dădea lingura să mănânce şi femeia iar bărbatul se ocupa de sticla cu rachiu aflată în faţa sa.
Avea Mitică să înţeleagă lucrurile astea abia când s-a pus problema să devină şi el om în viaţă. Fiind fiu de ţăran colectivist şi din pătura de jos, adică din rândul celor din talpa ţării, i s-a deschis repede drumul spre şcoala de miliţian. Mai ales că nu trebuia prea multă ştiinţă de carte ci mai degrabă abilitate în mânuirea bastonului şi prinderea banditului de ţăran ce luase doi ştiuleţi de porumb din lanul CAP-ului ca să-şi îngraşe găinile de acasă pe care refuza să le dea statului.
Distingându-se cu astfel de merite şi capacităţi profesionale de miliţian, Mitică a fost repartizat miliţian la Postul de Miliţie Flămânzi, la acea vreme o comună care încă dădea bătăi de cap guvernului prin cerbicia ţăranilor de a-şi iubi pământul.
La Flămânzi, Mitică s-a căsătorit cu o fată din Cordun, asemenea lui ca ştiinţă de carte şi de viaţă. Numai că democraţia i-a deschis ochii fostului miliţian devenit poliţist care a prins gust de mărire.
Nea Mitică n-şa citit Ciocoii vechi şi noi a lui Nicolae Filimon, deci n-a aflat cine a fost Dinu Păturică dar, ciudat, viitorul său profesional şi de familie seamănă izbitor cu a lui Păturică. Dorinţa lui Mitică a fost să ajungă la Poliţia din Botoşani şi musai la Serviciul Economic. Ambiţios precum conu’ Dinu, şi-a împlinit visul. Privind în jur a observat cum te poţi face deştept obţinând contra unor atenţii bine ţintite hârtia doveditoare, aşa că şi-a procurat şi el destule.
Cu ţidulele trebuitoare, Mitică a promovat repede în categoria ofiţerilor. Noua uniformă i-a deschis alte perspective în viaţă. Mai întâi a divorţat de nevastă, că nu se mai potrivea cu statutul său de ofiţer. Degrevat de povara nevestei rurale, Mitică a fost repede însurat de către omul de afaceri Tonino, care i-a vârât în pat secretara sa.
Cu uniformă de ofiţer, cu nevastă de oraş şi cu perspectiva promovării în faţă Mitică s-a pus pe treabă. Harnic poliţist! Un control al celor de la ANI l-au găsit cu venituri nejustificate faţă de câştigurile sale legale  în sumă de 805 mii lei, adică ceva peste 8 miliarde lei vechi. Când s-a aflat de isprava celor de la ANI, un coleg a lui Mitică s-a pus pe un râs nebun. Cică inspectorii de la ANI s-au făcut de râs găsind numai 8 miliarde de lei nejustificaţi când Mitică este băiat de milioane de lei noi. Aşa o fi, dar ANI a verificat averea pe numele său nu şi pe a celorlalţi din preajma sa.
Problema însă nu-i de tratat cu superficialitate. Cu experienţa acumulată pe vremea când era un personaj principal al evaziunii cu alcool şi când a scăpat de cercetarea penală ca prin urechile acului ar trebui să-şi ia inima în dinţi şi să se ducă spăşit la cei de la DNA, luând-o înainte celor de la ANI.
Ajuns la DNA, să-i dea pe goarnă pe toţi cei cu care s-a dedat la acte de corupţie, şefi şi subalterni, cerând în schimb clemenţă. Denunţul la DNA, cel puţin până în momentul de faţă, a dat rezultate în sensul că mai toţi au ieşit de după gratii, aşteptând acasă plăcinta finală.
Spre ştiinţa lui Mitică, personajul lui Filimon, conu Dinu, şi-a dat duhul într-o ocnă de sare trimis acolo de hoţi cu rang mai mare ca al lui. Mitică riscă să stea după gratii băgat chiar de cei cu care a făcut avere. Iată de ce-i mai bine să le-o ia înainte dându-i pe goarnă la DNA. Paza bună trece primejdia rea, başca îi mai înmoaie pe procurorii DNA când aud rostire nume mari ca fiind implicate în acte de corupţie. Iar nea Mitică poate rosti nume foarte mari. Hai, curaj nea Mitică, că de intri pe mâna Fiscului rămâi fără milioanele negăsite de inspectorii ANI!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia