Sep 07

Mă număr printre puţinii jurnalişti din ţară care au curajul de a dezvălui prin scrierile sale afacerile necurate care se desfăşoară în interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Chiar dacă celor ce poartă sutană de preot nu le convin cele scrise, voi continua să o bfac pentru că nu vreau să fiu părtaş la dezmăţul moral care a cuprins tagma preoţilor de când patriarh a ajuns acest Daniel ce pune banul în faţa credinţei.
Nu cu mult timp în urmă am comentat despre modul în care sunt obligaţi preoţii cu parohii pe raza Protopopiatului Darabani să vândă lumânări  la nivelul unei norme de 100 buc., anual de familie.
Mă aşteptam ca cele scrise de mine să fie aspru combătute de protopopul Constantin Pânzaru dar n-a fost aşa. Protopopul a tăcut mâl iar la prima întâlnire cu preoţii le-a atras at6enţşia ca „nu cumva să afle Rotundu cum distribuie lumânările las biserici”.
Iată că la sfârşitul acestei săptămâni, la postul naţional de televiziune România TV s-a difuzat o ştire care i-a uluit pe mulţi români. Iată cum suna respectiva ştire:
„Şaizeci de preoţi de la parohii din judeţul Bacău au fost “retrogradaţi” în parohii mai sărace pentru că nu au îndeplinit planul financiar impus de Înalt Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.
Preoţii au aflat că trebuie să se mute în localităţi mai îndepărtate şi cu populaţie săracă, informează România TV.
Le este frică să vorbească, dar au mărturisit că decizia vine deoarece nu au reuşit să vândă suficiente lumânări şi incoane, aşa cum li s-a impus.
Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii. De cealaltă parte, reprezentanţii bisericii spun că o astfel de decizie dinamizează şi eficientizează activitatea episcopiilor. Pe raza judeţelor Bacău şi Neamţ sunt 550 de biserici şi mănăstiri şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi.”
Iată dar că ierarhii din judeţul Bacău au trecut de la ameninţarea preoţilor care nu-şi făceau norma de vânzare la lumânări la sancţiuni severe.”
Când am scris despre aceste afaceri ale Bisericii cu lumânările  au fost comentatori care mi-au spus că fabulez. Mai repet şi pentru cei care o fac pe Toma Necredinciosul că eu nu comentez decât fapte despre care ştiu că au un sâmbure de adevăr. Este treaba mea cum aflu aceste dedesubturi dar le aflu!
Am mai comentat că în condiţiile actuale niciun preot nu primeşte parohie decât numai dacă depune la Mitropolie suma de 10 mii euro. Îndeobşte banii se depun prin protopopul pe raza căruia se află parohia râvnită. Sunt mulţi absolvenţi de Seminar şi de Teologie care n-au primit parohii pentru că n-au avut de unde da aceşti bani. Mai mult, dacă au banii ceruţi ei trebuie să-şi găsească singuri parohia unde vor putea sluji.
Tot din surse bisericeşti ştiu că analizele care se fac la nivelul Patriarhiei nu mai sunt concentrate pe creşterea nivelului de credinţă în rândul românilor, pe educaţia lor religioasă,  ci pe modul în care structurile bisericeşti şi-au realizat veniturile financiare.
Patriarhul Daniel ia la rând mitropoliile, arhiepiscopiile şi cere celor care le conduc să raporteze în ce stadiu se află cu încasările. Cine nu realizează veniturile suportă vorbe grele din partea patriarhului. Nu sunt fabulaţii cum ar încerca să spună unii, sunt realităţi care mi-au fost dezvăluite din interior.
Cel mai greu suportă noile orientări ale VOR către veniturile financiare preoţii în prag de pensie, adică cei care pun propovăduirea credinţei pe primul plan şi mai apoi încasările. Ei spun că prin modul de la vedea credinţa un mijloc de venituri financiare îi îndepărtează pe oameni de Dumnezeu.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia