Sep 17

Ieri, la sediul Rapsodia TV din  Botoşani din str. Kogălniceanu, mai exact în vila închiriată de Gabriel Oprişanu de la Liviu Rădăşanu au avut loc negocieri dure de vânzare-cumpărare a postului Tv SOMAX. Medicul Gabriel Oprişanu, patronul postului Rapsodia TV, a negociat ci Victor Mihalachi, patronul postului Tv SOMAX, cumpărarea acestui post.
Povestea postului Tv SOMAX este una sinuoasă. Licenţa de emisie a fost cumpărată de Victor Mihalachi înainte de anul 2010. Pentru că el nu avea pregătit un studio de emitere a cedat în franciză licenţa de emisie medicului Gabriel Oprişanu care s-a arătat dispus să amenajeze un studio.
După vreun an de emisie, Gabriel Oprişanu a pus la punct o strategie de a-l trage pe sfoară pe Mihalachi în sensul că a declanşat demersurile către CNA de a obţine o licenţă proprie pentru un post al său. Fără a-l pune în temă pe Mihalachi, Oprişanu a pus bazele postului Rapsodia Tv.
Când Mihalachi a aflat că a fost tras pe sfoară era prea târziu să-i mai poată face ceva lui Oprişanu. A fost bucuros că Oprişanu a acceptat să emită programe şi pe Tv SOMAX ca el să nu piardă licenţa.
Între timp Mihalachi a amenajat un studio propriu şi a intrat în emisie prin primăvara anului 2014. Numai că audienţa scăzută din cauza programelor lipsite de consistenţă şi profesionalism dar mai ales a cheltuielilor mari angajate, Victor Mihalachi a declarat societatea în insolvenţă şi a întrerupt emisia din iunie acest an.
Pentru că licenţa de emisie expiră prin 15 octombrie şi ar trebui reînnoită, dar şi pentru a recupera o parte din banii investiţi, Victor Mnihalachi este dispus să vândă studioul lui Gabriel Oprişanu. În culise se vorbeşte că în nici două săptămâni tranzacţia va fi perfectată.
Cum Oprişanu nu poate muta aparatura din studioul amenajat de Mihalachi în propriul său spaţiu, Oprişanu are varianta de a cumpăra studioul cu tot cu spaţiu sau de a închiria spaţiul de la Mihalachi, aducând în el şi aparatura postului Rapsodia Tv.
Dar să analizăm ce se poate ascunde în spatele acestei tranzacţii. Gabriel Oprişanu, medic dar şi feroce om de afaceri, a decis să intre în politică înainte de anul 2008 şi s-a înscris în PNL. La alegerile parlamentare din 2008 a candidat pentru un post la Senat dar botoşănenii nu s-au înghesuit să-l voteze.
Simţind că balanţa puterii se înclină spre USL-ul fondat de Ponta şi Antonescu, Oprişanu a sărit din PNL în PSD. La alegerile locale din 2012 s-a luptat în PSD cu Ovidiu Portariuc ca să obţină desemnarea de candidat la Primăria Botoşani. L-a învins Portariuc pentru că cei din PSD nu-l priveau cu ochi buni pe parvenitul de la liberali chiar dacă se lăuda cu postul SOMAX la acea dată.
La anul avem două rânduri de alegeri: locale şi parlamentare. Probabil că Oprişanu vrea să-şi întărească poziţia în PSD, aducând ca zestre postul SOMAX pe care să-l folosească în scop electoral în favoarea PSD.  Încă nu am suficiente informaţii ce anume urmăreşte Gabriel Oprişanu în alegerile de la anul. Vrea din nou să fie candidatul PSD la Primăria Botoşani, având în vedere că Portariuc este compromis? Nici dacă-şi va cumpăra încă cinci posturi de televiziune botoşănenii nu-l vor alege primarul lor.
Cel mai probabil este că va urmări un post de parlamentar, mai ales că s-a revenit la candidaturile pe listă. La banii pe care i-a primit de la ACTA în urma vânzării reţelei sale de cablu deţinută de firma COCO SRL (după unii 1,8 milioane euro, după alţii mai sceptici doar 700 mii euro) îşi poate cumpăra orice post pe lista de parlamentari a PSD Botoşani. Nimic nu-l mai poate opri din drumul său spre Parlamentul României decât doar dacă vreun procuror curios va dori să redeschidă dosarele în care Oprişanu a fost urmărit penal şi soldate cu NUP.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia