Sep 27

Dispariţia din peisajul botoşănean al media a postului Tv SOMAX a lăsat un gol care nu va putea fi umplut într-o perioadă apropiată. Primul post local de televiziune din Botoşani, SOMAX a avut un drum sinuos, cu succese şi căderi, dar a rezistat şocurilor. Se pare că de această dată a fost înmormântat definitiv.
În 15 iulie patronul postului, omul de afaceri Victor Mihalachi, a decis încetarea emisiei şi trecerea în insolvenţă a societăţii prin care asigura finanţarea postului. Motivul a fost nivelul ridicat al cheltuielilor şi veniturile extrem de scăzute.  Un alt motiv se spune că ar fi fost ca insolvenţa să-i ofere calea legală de a scăpa de o parte din personalul angajat care se dovedise că nu corespundea cu politica redacţională.
Nici bine nu s-a declarat insolvenţa că SOMAX-ul a fost amendat de către CNA cu suma de 10 mii lei pentru difuzarea unor emisiuni gen pamflet în care limbajul folosit a fost unul care ar fi umilit şi limbajul de cartier.  Cei doi realizatori ai emisiunilor de tip pamflet, Ionuţ Manole şi Lucian Alexa s-au dovedit a fi responsabili de limbajul execrabil folosit dar amenda a fost aplicată persoanei juridice, adică societăţii.
Iniţial, Victor Mihalachi a urmărit ca prin insolvenţă să curăţe schema de personal de cei doi realizatori şi de alţi angajaţi nepricepuţi în munca de televiziune şi să reia emisia în cursul lunii septembrie pentru a nu pierde licenţa de emisie a postului.
A mai apărut şi intenţia medicului Gabriel Oprişanu de a cumpăra SOMAX-ul dar negocierile au căzut definitiv în momentul în care Oprişanu a pierdut procesul cu firma lui Constantin Pitorac şi se află în situaţia de a-i restitui acestuia suma de peste 400 mii lei.
În 15 octombrie licenţa de emisie expiră iar dacă postul nu reia emisia licenţa este pierdută şi a obţine una nouă înseamnă să fie reluate toate procedurile de la zero, proceduri care sunt extrem de costisitoare. Cum Victor Mihalachi este suspectat de procurorii DNA că l-ar fi mituit pe Florin Ţurcanu ca să obţină anumite lucrări şi să grăbească decontările pentru lucrările efectuate, numai de redeschiderea postului Tv SOMAX nu-i mai are în momentul de faţă.
Tv SOMAX nu-i mitica pasăre Phoenix ca să renască din propria cenuşă, aşa că, răutăcios fiind, tot se are bine Victor Mihalachi ci protopopul Lucian Leonte aşa că-l poate solicita să-i cânte prohodul. Păcat! Păcat de banii investiţi, de efortul depus de către puţinii profesionişti pe care postul i-a avut, de botoşănenii care se obişnuiseră să urmărească anumite emisiuni.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Tv SOMAX nu poate fi ca pasărea Phoenix”

  1. 1. AndreeaZamfir Says:

    Uite ca aflat un text prea bun redactat intr-un mod greu de aflat in netul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia