Oct 11

Câtă vreme sicriul cu trupul neînsufleţit al soţiei a fost depus la Capela Militară din Botoşani, sutele  de botoşăneni care au cunoscut-o sau care au dorit să-mi fie alături la durere au trecut pe la sicriu şi au sărutat icoana aflată pe capacul frigorific ce acoperea trupul pentru a-l conserva.
Am observat atunci cu groază cum icoana a fost sărutată şi de persoane pe care le ştiam bolnave de boli molipsitoare sau care s-au tratat pentru TBC. După sărutul lor alte persoane sănătoase au sărutat aceiaşi icoană fără a-şi lua măsuri de protejare. Doar la cinci persoane din cele câteva sute am observat că au folosit batista, ştergând icoana înainte de a o săruta.
La slujba ţinută de către cei şase preoţi în frunte cu protopopul de Rădăuţi Bucovina î n biserica din Cândeşti iarăşi cei veniţi la înmormântare au trecut pe la sicriu şi au sărutat icoana. Din nou am observat o persoană vârstnică care avea buzele pline de salivă şi care a umezit abundent icoana. Fără nicio jenă următorul a sărutat icoana luând cel mai probabil pe buze din saliva celui de dinainte.
Ieri am privit pe la televiziunile naţionale panarama religioasă de la Iaşi, la acei nefericiţi pelerini care stau la rând zile şi nopţi pentru a se amăgi cu speranţe deşarte. Toţi trec şi sărută ce apucă a prinde de pe raclă sau racla. Microbii trec de la unul la altul fără nicio oprelişte.
Cred că a sosit momentul ca civilizaţia europeană să fie mod de viaţă şi pentru noi. În primul rând ar trebui ca de la nivelul Ministerului Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică să se introducă reguli de igienă sanitară foarte stricte şi pentru manifestările religioase.
Astfel de aglomeraţii şi sărutatul aceleaşi icoane de către mii de pelerini sunt focare de boli transmisibile care trebuie stopate. Se pot găsi alte forme de manifestare a credinţei faţă de un sfânt, de o raclă cu moaşte şi nu neapărat sărutatul obiectelor de cult fără nicio formă de protecţie sanitară. De vreme ce s-au putut lua măsuri de respectarea normelor de paza şi stingerea incendiilor la toate bisericile, se pot lua şi măsuri de protecţie sanitară.
Privind ieri la televizor ce se întâmplă la Iaşi am constatat că se repetă la indigo în fiecare an aceiaşi situaţie. Aglomeraţie, busculade, cazuri medicale, echipaje SMURED blocate din activitate, sute de jandarmi aduşi să păstreze ordinea. Într-un cuvânt spus, scene demne de Evul Mediu în plină civilizaţie europeană. Iată ce arătăm, străinilor, ţărilor civilizate şi ne plângem că nu suntem respectaţi şi apreciaţi.
Cu astfel de scene intrarea României în Spaţiul Schengen rămâne un deziderat care se îndepărtează tot mai mult spre deznădejdea milioanelor de români care muncesc prin ţările europene şi care nu pot beneficia de anumite facilităţi din cauza celor rămaşi acasă prizonierii propriei ignoranţe..

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Pericolul pupatului de icoane”

 1. 1. Vlad Says:

  Draga domnule Rotundu,am citit expunerea dumneavoastra si m-am intristat,sincer!De aceea va dau un sfat- meditati la faptul ca din sfantul potir se impartasesc oameni multi si foarte bolnavi la sfintele liturghii din orase si sate cateodata sute de persoane ;dupa aceea preotii consuma ce ramane in potir folosind aceeasi lingurita si slava Domnului sunt grasi si sanatosi.Oare de ce?!

  Nu mai spun ca Mantuitorul a scuipat si din pamant a facut un fel de lut cu care a uns ochii orbului si acesta a vazut!
  B.O.R.-ul a luminat poporul roman prin tiparirea de carti,invatamant gratuit,burse pentru tineri…
  Iar alt subiect de meditatie pentru dumneavoastra ar fi: de ce de vreo cativa anisori buni vin la sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva,Sfanta Vineri,vin 2 000 000 de oameni fara sa-i forteze nimeni,fara sa le ofere nimeni nimic…si totusi vin….si or sa vina….
  In rest de acord cu dumneavoastra…vai de ea de administratie locala care nu s-a aplecat mai atent la acest mare eveniment…

 2. 2. dorohoian de Spania Says:

  stiut fiind faptul ca nu sunt in relatii tocmai bune cu cele sfinte si cu trecutii si actualii votanti PSD,sunt de parere ca ar trebui lasati enoriasii sa pupe cat vor icoanele,fara restrictii din partea M Sanatatii.REZULTATUL IL VOM VEDEA LA URATOARELE ALEGERI PARLAMENTARE DE DUPA 2016.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia