Oct 25

Un comentariu postat sâmbătă la articolul de deschidere intitulat “Reportajul „Mănăstire sau fermă zootehnică?” a fost amânat la difuzare” îmi atrăgea atenţia că „Primarul Stratulat a trecut la ameninţări. I-a ameninţat pe oieri că face el ordine cu ei.”  Mi s-a părut a fi un comentariu răutăcios la adresa primarului, aşa că l-am contactat telefonic pe Ciprian Avasiloaie, cel care m-a solicitat să vin la Băluşeni pentru filmări.
Avasiloaie mi-şa confirmat că vineri după amiază l-a vizitat acasă primarul Neculai Stratulat şi că l-a sfătuit să se liniştească şi să-i lase în pace pe călugări că s-a rezolvat cu reportajul care nu va mai fi difuzat. Am dedus de la Avasilaoaie că primarul i-a dat de înţeles că dacă nu se linişteşte cu vorbă bună are el ac de cojocul lui şi al celorlalţi oieri nemulţumiţi de atitudinea călugărilor de la Schitul Zosin.
Aşadar, primarul Neculai Stratulat face şi acum ce făcea pe timpul comunismului când era directorul Băncii Agricole Botoşani şi-i ameninţa cu preşedinţii de CAP-uri şi directorii de IAS-uri că-i dă pe mâna Securităţii şi a Primului-secretar al Comitetului Judeţean al PCR dacă nu execută ce le spune el.
Când am filmat reportajul la Băluşeni, în faţa primăriei şi a viceprimarului Dinu Câşlaru mai mulţi oieri mi-au relatat cum sunt ameninţaţi de primar şi şeful de poliţie cetăţenii dacă merg mai mult de doi pe stradă. Imediat sunt chemaţi la ordin şi întrebaţi ce pun la cale.
Despre primarul comunei Băluşeni, Neculai Stratulat, care ar fi trebuit să stea acasă şi să-şi mănânce pensia barosană cu care a fost răsplătit de regimul comunist şi cel neocomunist al lui Iliescu, n-am auzit vorbe de apreciere decât de la cei din generaţia sa. Comuna Băluşeni este una îmbătrânită iar primarul le oferă acestor bătrâni pachete sociale şi premii cu ocazia diverselor evenimente, asigurându-se de votul lor.
Îmi spuneau tinerii din comună, cu multă deznădejde în glas,  că sunt prizonierii votului acestor bătrâni ai satelor şi că ei nu pot face nimic ca să scape comuna de un primar cu gândire totalitară şi care ţine în loc dezvoltarea localităţilor.
Am revăzut lista cu actualii primari de oraşe şi comune şi am constatat ceea ce bănuiam : primarul Stratulat este singurul rinocer comunist aflat în fruntea unei comune. Alegerea sa în funcţie s-a făcut de fiecare dată într-o atmosferă de scandal, bătăi şi diversiuni la adresa contracandidaţilor. Strategia i-a reuşit de fiecare dată şi am convingerea că-i va reuşi şi în alegerile de la anul. Dacă nu s-o gândi Dumnezeu să-i răsplătească fidelitatea faţă de călugării de la Schitul Zosin , pedepsindu-i pe tinerii din comună, revoltaţi împotriva aceloraşi călugări,  să nu-l mai aibă de primar că nu-l merită!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia