Nov 10

Ca să fiu mai bine şi corect înţeles asupra comentariului de faţă am să încep prin a aduce în prim plan două exemple din viaţa omenească. Are  Anton Pann în Povestea vorbei un pamflet în versuri extrem de sugestiv şi educativ pentru anumite tipuri de comportament uman. Un om bogat s-a prezentat la o nuntă de avuţi îmbrăcat în haine ponosite şi a fost alungat. S-a întors îmbrăcat în haine scumpe şi a fost pus în cap de masă cu multă slugărnicie. Iar invitatul muia mâneca hainei în vasele cu bucate şi o îndemna să mănânce pentru că ea era cea cinstită şi nu omul care o îmbrăcase.
Un alt exemplu de reacţie comportamentală, o lecţie de modestie, le-a dat-o Einstein americanilor. Când Einstein a fost nevoit să părăsească Germania din cauza lui Hitler şi a ajuns în America, cei care l-aui aşteptat pe cheu  au rămas foarte surprinşi să-l vadă pe cel mai mare fizician al lumii îmbrăcat într-un palton ponosit. Einstein le-a explicat că de vreme ce nu-l cunoaşte nimeni în America nu are importanţă cum este îmbrăcat.
După vreo zece ani de stat în America, Einstein a fost văzut la o festivitate îmbrăcat cu acelaşi palton. Mirat, ce-l care-l primise la cheu l-a întrebat de ce umblă cu acelaşi palton iar Einstein i-a răspuns că de vreme ce-l cunoaşte toată America cine este ce importanţă are cum este îmbrăcat.
Şi acum să intru în subiect. Câtă vreme a trăit, soţia a donat mari sume de bani preoţilor de la diferite biserici din Botoşani şi judeţ. Ba a strâns sume de bani şi de la patronii firmelor care aveau contract de prestări servicii pentru evidenţa contabilă şi unii dintre aceşti patroni erau foarte generoşi. Când aveam redacţia Jurnalului pe Pietonalul Transilvaniei veneau frecvent fel de fel de preoţi care plecau cu bani. Pe unii îi cunoşteam, pe alţii nu.
Apoi birourile au fost mutate într-un spaţiu oferit de omul de afaceri Gheorghe Iavorenciuc, ucrainean ca şi soţi şi văr pe deasupra. Şi aici au găsit-o preoţii pentru a pleca cu bani Când corpul ei a fost expus la Capela militară, cu excepţia preotului militar Ştefan Grădinaru care s-a dovedit de o omenie ieşită din comun, nici un alt preot n-a trecut s-o vadă pentru ultima oară pe cea care le-a donat sume importante de bani ani la rând.
A trebuit să fac pomenirea de 40 de zile. Slujba de pomenire s-a desfăşurat la biserica din Cândeşti dar am organizat o mică pomenire şi acasă, invitând vecinii de pe scara blocului cu care soţia a convieţuit aproape 30 de ani. Era zi de sâmbătă iar pomenirea stabilită pentru după amiază, dimineaţa fiind cea de la Cândeşti. Am sunat câţiva dintre preoţii pe care-i cunoşteam că au beneficiat de sponsorizările soţiei să vină doar să binecuvânteze masa. Toţi cei contactaţi aveau botezuri, cununii, deşi ar fi durat vreo 10 minute să vină să binecuvânteze masa şi să se întoarcă la biserică, având pusă maşină la dispoziţie.
Mi-am amintit din nou de ce-a păţit Conţac când nu a mai dat bani celor de la Schitul Vorona. L-au afurisit la slujbă. Nemaifiind rost de pomeni financiare, cei pe care i-am contactat numai nu mi-au spus că nu mai prezint interes pentru ei.
Şi ca o culme a tupeului, ieri, unul dintre ei m-a sunat şi mi-a cerut pe un ton nu tocmai creştinesc că ar fi bine să nu mai difuzez reportajul despre Schitul Zosin că nu ar da bine după ce la sfinţirea bisericii a venit chiar patriarhul Daniel în persoană.
Le avertizeze şi cu această ocazie pe ac este lichele în sutană că nu fac parte din categoria celor care se lasă şantajaţi, mai ales când se încearcă să fiu intimidat cu cretinisme popeşti şterpelite din Biblie sau de aiurea.
Şi fa un făcut, tot ieri, pe mail-ul soţiei a venit un mesaj de la o mănăstire din ţară că trebuie să achite 100 de lei pentru a se continua cu cititul pomelnicului lăsat acolo cu ocazia unei excursii. Aui de primit!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Mesaj pentru lichelele în sutană”

  1. 1. un cititor Says:

    Dumnezeu sa o ierte pe sotia dumneavoastra!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia