Nov 12

Pompierii din cadrul ISU Botoşani au interzis organizarea de nunţi în corturile pe care le au amenajate unele localuri. S-a interzis organizarea de nunţi inclusiv în cortul amenajat pe malul unui mic lac în interiorul cartierului Alfa Land. S-a mai dispus suspendarea activităţilor şi la alte unităţi economice şi comerciale pe motiv că nu sunt autorizate  de pompieri. Sunt măsuri menite să acopere urmele şpăgii, aşa cum şi mâţa îşi acoperă murdăria.
Un lucru este clar şi pentru cei mai greu de cap. Toate aceste spaţii interzise acum au funcţionat de ani de zile şi nici un pompier n-a găsit de cuviinţă să le închidă. Mai mult, există încheiate procese verbale de control din care nu rezultă că cel controlat nu are aviz ISU şi nici nu s-au dat termene de intrare în legalitate. De ce? pentru că şpaga a rezolvat pe loc orice constatare deficientă a pompierului venit în control.
Brusc şi peste noapte pompierii au trecut la măsuri radicale, fără ca măcar să-i avertizeze pe cei în culpă pentru a intra în legalitate într-un termen dat.
Dacă tot pompierii au scos la vedere unităţile pe care le-au şpăguit ca să nu fie sancţionaţi patronii.  corect ar fi ca procurorii de la DNA Suceava să se autosesizeze şi să emită mandate de aducere la audieri. Nu-i drept ca la Bucureşti doi ofiţeri de pompieri să fie arestaţi pentru primire de şpagă iar cei de prin ţară, precum şi la Botoşani, să fie trataţi cu altă măsură juridică.
Şi mai trebuie discutată o problemă pompieristică care funcţionează de ani buni, nucleul la Bucureşti şi tentacule în toate judeţele ţării. Extinctoarele care trebuie să fie în dotare se pot cumpăra numai de la o unitate controlată de Pompieri, lipsind total concurenţa şi posibilitatea cumpărătorului de a alege. Un extinctor costă enorm de mult tocmai pentru că nu este permisă concurenţa pe piaţă. Ori, firesc ar fi fost ca aceste extinctoare să aibă chiar preţ subvenţionat de stat ca să poată fi cumpărat de toţi cei care au nevoie de aşa ceva.
Şi schimbarea încărcăturii se face tot la o unitate indicată de Pompieri. Niciunde în lumea civilizată nu se mai procedează aşa. Ar trebui ca procurorii de la DNA Bucureşti să se autosesizeze şi să deschidă o anchetă. Sunt convins că firele duc undeva sus, la vârful ISU şi la factori de comandă cu multe şi mari stele pe umărul uniformei de militar.
Dacă în urmă cu câteva zile ministrul Educaţiei recunoştea că 93% din şcoli n-au autorizaţie ISU, ieri s-au găsit deja subterfugii şi motivaţii cum că toate şcolile construite până în anul 1998 n-au nevoie de autorizaţie ci numai de un aviz. Şi pentru că veni vorba de autorizaţie, preţul acesteia este extrem de ridicat, mai ales întocmirea documentaţiei. Este un mod neruşinat şi lipsit de responsabilitate prin care statul adună bani la buget în dauna creării unor condiţii cât mai facile ca spaţiile cu caracter public: de producţie, comerciale, turistice, culturale sau cu caracter distractiv să poată fi protejate contra incendiilor.
Vor pompierii la aceste spaţii cel puţin două guri de evacuare. Dar eu le dau un exemplu de care se lovesc zilnic. Dacă la o scară de bloc se declanşează un incendiu la parter şi focul se extinde la etajele superioare cei de aici vor arde ca şobolanii pentru că nu au nicio posibilitate de evacuare. Iar incendii la blocuri avem aproape zilnic şi nu se impune măsura unei scări de incendiu. În schimb se cer mii de euro pentru a se întocmi o documentaţie de autorizare ISU la o şcoală. Acest jaf financiar asupra instituţiilor publice ale statului a fost pus la cale de corupţii aflaţi în structurile de comandă. Este un jaf cu acte asupra banilor publici dar n-am auzit pe nimeni din Guvern sau dintre politicieni să ceară stoparea acestui jaf iar cei care l-au pus la cale să fie încătuşaţi.
Nu m-aş mira ca să aud în aceste zile de norme ale PSI care să interzică hornoaica la casele particulare, acoperişul din stuf, şindrilă sau carton pe motiv că sunt materiale uşor inflamabile. Ne vor oferi pompierii materiale de acoperiş printr-o unitate agreată de ei cu preţuri pe măsură.  Deja p0rintre pompieri se discută acest aspect şi se pune problema reglementării lui.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Precum mâţa, cei de la ISU Botoşani acoperă urmele şpăgilor primite”

  1. 1. Ora Exacta Says:

    Uitandu-ma pe netul din Romania iata ca am aflat pe saitul dvs..
    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea articolelor
    de pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia