Mar 01

Cu ceva timp în urmă, trecând pe la sediul Editurii Agata Botoşani, directorul Ion Istrate mi-a dăruit un volum proaspăt ieşit de sub tipar. Volumul purta semnătura directorului dar din lipsă de timp n-am avut posibilitatea de a arunca o privire şi asupra conţinutului pentru a-mi da seama ce cuprinde.
Duminică am reuşit să mă edific asupra conţinutului şi am rămas profund impresionat de modul în care directorul Istrate a găsit de cuviinţă să pună în valoare creaţiile şi meritele unor personalităţi botoşănene.
Intitulat „Gheorghe Burac – seva din rădăcinile gliei strămoşeşti” volumul deschide începutul colecţiei intitulată „Marcăm stejarii”, colecţie în care autorul Ion Istrate îşi propune să prezinte acele personalităţi ale judeţului care s-au remarcat printr-o contribuţie creativă meritorie la îmbogăţirea tezaurului cultural al judeţului Botoşani pe secţiunea, pornind de la scrieri literare şi monografice până la cele publicistice şi de ştiinţă.
Volumul dedicat lui Gheorghe Burac înmănunchează mai multe articole apărute de-a lungul timpului în publicaţiile botoşănene şi care definesc personalitatea complexă a profesorului Burac, un autor de carte şi scrieri monografice de o rigurozitate şi meticulozitate ştiinţifică exemplară.
Modul în care a fost conceput volumul pune în evidenţă calităţile autorului Ion Istrate de a fi un atent observator asupra mijloacelor media pentru a localiza acele scrieri care fac trimiteri la personalităţile locale, a le selecta şi arhiva pentru ca apoi, cum am precizat, să formeze un volum care să apară în colecţia deja inaugurată cu Burac şi intitulată „Marcăm, stejarii”.
Iniţiativa este una unicat în istoria culturii botoşănene postdecembriste şi de o remarcabilă valoare prin reconstituirea personalităţii celui vizat pe baza consemnărilor publicistice apărute de-a lungul vremii.
Volumul dedicat profesorului Burac este o arhivă preţioasă care va menţine vie pentru mult timp de acum înainte imaginea profesorului dar şi împrospătarea cunoştinţelor cititorului despre vechile publicaţii botoşănene în care au găzduit acele articole.
Salut iniţiativa directorului Editurii Agata, Ion Istrate şi aştept ca şi alte nume de personalităţi să fie aşezate în colecţia „Marcăm stejarii”, ridicându-i valoarea documentară.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia