Mar 13

Sâmbătă, verificându-mi cutia poştală, printre plicurile cu corespondenţă pe care le primesc în mod obişnuit de la cetăţeni din judeţ prin care sunt informat cu diverse probleme cu care se confruntă, am dat şi peste un plic pe care adresa mea era scrisă la imprimantă. În schimb mi-a trebuit ceva timp să descifrez scrisul dezlânat care indica adresa expeditorului.
Pentru că eu n-am avut niciodată de-a face cu Serviciul  Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Botoşani, am deschis plicul cu o anume curiozitate, mai ales că la pipăit arăta a avea un conţinut consistent..
Înăuntru am găsit un formular intitulat „Cerere pentru acordarea  unor beneficii de asistenţă socială din bugetul local sub formă de tichete sociale acordate pensionarilor cu venituri reduse”. Formularul conţine patru pagini şi solicită o sumedenie de date contra sumei de 50 de lei la Paşti şi 50 lei la Crăciun sub formă de tichete.
Alături de formular  s-a ataşat şi o scrisoare semnată de primarul Ovidiu Portariuc care să laudă către pensionarii săraci că el este tătuca lor care are grijă să le facă viaţa frumoasă. O scrisoare cu conţinut vădit electoral şi asta expediată destinatarilor pe banii publici.
De ce a fost nevoie de o astfel de risipă de bani din bugetul local, câteva zeci de mii de lei, ca să-mi trimită acasă formularul când s-a anunţat public că cine consideră că vrea să primească aceste tichete se prezintă la SPAS din str. Săvenilor şi completează cererea? Cheltuiala, adică risipa financiară, a fost pentru ca primarul Portariuc să-şi facă campanie pe banii publici. O astfel de manieră este de fapt o ilegalitate gravă şi ar trebui ca adormiţii din opoziţie să ia atitudine publică şi să sesizeze DNA-ul.
În ce mă priveşte, aşa cum am mai spus, nu am oficial nici un fel de venituri pentru că numai aşa i-am liniştit pe cei poftitori la procese de intimidare ca să nu mai dezvălui matrapazlâcurile lor. Dar sunt dispus să plătesc eu de două ori câte 50 lei celor de la SPAS numai să nu completez un formular de patru pagini excesiv de birocratizat şi inutil de vreme ce cuponul de pensie ar fi fost dovada celui doritor de pomana primarului că are pensia mai mică de 700 lei lunar   şi o declaraţie sumară că nu are alte venituri sau bani economisiţi.
Cu respect, domnule primar, nu am nevoie de pomana pe care o faceţi din impozitele şi taxele plătite de botoşăneni, adică din munca altora. Mai intraţi prin crâşmele şi barurile zoioase de prin cartiere şi o să-i găsiţi pe aceşti „săraci” cu votca în faţă şi nevasta alături. Nu alimente iau ei de la magazine ci băutură sau chiar bani lăsând un ciubuc consistent patronului de magazin.
Practic, ajutorul pe care credeţi că-l daţi celor „săraci” este de fapt o risipă din banii publici menită să vă aducă voturi neremritate, menită să vă acopere lipsa de pricepere în a administra oraşul, adică incompetenţa.
Dar dacă tot sunteţi aşa darnic în preajma alegerilor locale ce-ar fi să fiţi darnic şi cu plata obligaţiilor pe care vi le-aţi creat în decembrie anul trecut. De exemplu, Asociaţia  culturală „Demostene Botez” pe care o reprezint, are de primit de la Primăria Botoşani suma de 800 lei încă din decembrie 2015. Dumneavoastră v-aţi rugat de mine să vă furnizeze anumite servicii şi nu eu de dvs. Măcar fiţi onest şi plătiţi-vă datoriile. De mită electorală nu am nevoie, folosiţi aceşti bani în interesul întregii comunităţi municipale cum ar face orice alt primar priceput în treburile administraţiei publice locale.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia