Apr 06

La instalarea în funcţia de prefect Dan Nechifor a declarat presei locale că el nu a ajuns să ocupe funcţia cu sprijinul politic al vreunui partid. Am scris în acele zile că prefectul minte şi că el a ajuns în funcţie cu sprijinul politic al PNL, mai exact al deputaţilor liberali Costel Şoptică, Verginel Gireadă şi al fostului preşedinte PNL Florin Ţurcanu.
Cu toate că i-am arătat clar cine l-a făcut prefect, Dan Nechifor a continuat să susţină că el este independent politic deşi prin modul în care a acţionat până acum a demonstrat că nu face altceva decât să execute comenzile politice primite de la naşii care l-au pus în funcţie.
Este încă proaspăt cazul primarului de la Călăraşi acuzat că ar fi avut un comportament inadecvat faţă de un angajat iar prefectul a trimis imediat la primărie o echipă de control. Tot proaspăt este şi cazul primarului Marcel Chelariu de la Suharău care refuză cu ostentaţie şi abuziv să respecte legea în cazul însoţitorilor pentru bolnavii cu handicap. Deşi fapte mult mai grave la Suharău, prefectul n-a trimis vreun control, dimpotrivă, s-a situat pe baricada abuzivă a primarului Chelariu.
La Călăraşi a trimis control pentru că aşa i-au cerut Şoptică şi Gireadă care la început de an s-au prezentat la primăria Călăraşi şi i-au ceru primarului Elena Vrajotis să-i sprijine la conducerea consiliului judeţean. Vrajotis le-a spus deschis că devreme ce nu au ajutat cu nimic comuna nu le acordă nici ea sprijin. La Suharău n-a trimis control pentru că aşa i-a cerut Şoptică a cărui firme au făcut afaceri bănoase cu primarul Chelariu.
Dar dovezile sunt mult mai multe şi mai vechi. În campania anului 2008, când Florin Ţurcanu a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul Săveni, Dan Nechifor şi cu Doru Alupoaie, ambii cu funcţii în cadrul direcţiei Finanţelor Publice Botoşani, au umblat prin judeţ cu maşina cu portavoce şi i-au făcut campanie lui Ţurcanu. La fel şi în campania alegerilor locale din 2012 când Ţurcanu a candidat la şefia Consiliului judeţean.
Dan Nechifor şi Doru Alupoaie au deţinut în DFP funcţii mărunte şi de umplutură pe la Dorohoi şi apoi la Botoşani. Deveniţi amici cu florin Ţurcanu şi dovedind fidelitate politică faţă de acesta, li s-a promis promovare. După alegerile parlamentare din toamna anului 2012 când USL a preluat puterea, Nechifor şi Alupoaie i-au cerut lui Ţurcanu să-i pună şi pe ei în ceva funcţii.
Exact când se spărgea USL-ul, Florin Ţurcanu i-a trimis la Ministerul finanţelor pe fratele său Mihai Ţurcanu şi Ionică Nechifor, atunci ambii cu funcţii în Guvernul Ponta, să aducă subiectele de examinare pentru Nechifor şi Alupoaie. Aşa a ajuns Nechifor să ocupe funcţie la Iaşi iar Doru Alupoaie să fie promovat şef în DFP.
Ionică Nechifor a devenit apropiat al lui Florin Ţurcanu imediat ce a fost pus la şef la Popăuţi şi i-a schimbat berbecii tatălui său Florea de la Dracşani cu unii de rasă de la Popăuţi. Ionică Nechifor., deşi din Unţeni ca şi prefectul Dan Nechifor nu este rudă cu acesta dar se consideră şi el contribuitor la numirea acestuia în funcţia de prefect. Aşa se explică faptul că atunci când cei de la Popăuţi au reclamat la prefect că Ionică Nechifor şi actualul director de la Popăuţi devalizează unitatea, Ionică Nechifor s-a aşezat alături de prefect şi a preluat conducerea şedinţei. Din acuzat, Ionică Nechifor s-a transformat în acuzator iar prefectul îl aproba tăcut.
Marţi, prin sediul Finanţelor din Botoşani au fost văzuţi deputatul Verginel Gireadă şi Radu Judele de la Consiliul Judeţean Botoşani. Cei doi au intrat în biroul lui Doru Alupoaie, înainte trecând prin biroul prefectului Dan Nechifor. Ce-au pus la cale cei doi? Se spune că două ar fi fost problemele dezbătute. Compromiterea lui Gheorghe Sorescu ca şi candidat al PNL la şefia CJ, iniţiativă şi a lui Radu Judele iar Verginel Gireadă se pare că s-a plâns de controlul pe care cei de la curtea de Conturi îl execută la Primăria Mihai Eminescu unde primar este soţia sa Aneta Gireadă.
Pe surse am aflat că inspectorii Curţii de Conturi au descoperit lucruri nu tocmai legale iar familia Gireadă a intrat în alertă. Aneta Gireadă l-a sunat pe Neculai Lupu – directorul Curşii de Conturi Botoşani şi s-a plâns că inspectorii au un comportament agresiv faţă de persoana sa. Diplomat, directorul Lupu şi-a cerut scuze dar se pare că pe partea cealaltă le-a cerut inspectorilor să-şi facă datoria.
Iată dar cât de independent politic este prefectul Dan Nechifor şi cât de mult şi serios a muncit el profesional la uşa lui Florin Ţurcanu şi a acoliţilor acestuia ca să ajungă să fie promovat.
Dar ce am dezvăluit aici sunt doar numai câteva aspecte de suprafaţă. Caracatiţa corupţiei este mult mai adâncă şi cu rădăcini extrem de răsfirate. Iar capul caracatiţei nu se află în sediul PNL ci în acel al PSD. Luaţi aminte!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia