Apr 21

Constantin Puiu Beldea este viceprimarul comunei Manoleasa din iunie 2006. A fost ales viceprimar la jumătatea mandatului de primar deţinut de social-democratul Ionel Vatamaniuc.
La alegerile locale din 2008, primarul comunei a devenit liberalul Mircea Mihai care l-a preferat pe Beldea viceprimar poate şi pentru faptul că familiile lor erau apropiate şi chiar s-au înnemurit prin a deveni  cuscri.
Colaborarea dintre cei doi a funcţionat ceas iar la alegerile din 2012, când cetăţenii comunei i-au înnoit lui Mircea Mihai mandatul lui de primar, Beldea a rămas în continuare viceprimar, funcţie deţinută şi în prezent.
Om gospodar şi respectat în comună, Beldea a intrat în atenţia grupării mafiote locale condusă de un decăzut social şi evazionist fiscal Alexandru Boroleanu, lider al PDL care a adus multe necazuri comunei şi a pus piedică atragerii unor importante fonduri europene, el având tot timpul calitatea de consilier local. Cândva om de afaceri cu ceva cheag, Boroleanu şi-a risipit bruma de avere strânsă din evaziune fiscală pe două candidaturi la funcţia de primar, candidaturi nereuşite pentru că sătenii îl percep drept un impostor.
Putred de dator, la Fisc, parteneri de afaceri înşelaţi dar mai ales la Primăria Manoleasa cu peste un miliard lei vechi din impozite şi tace neplătite de ani la rând, Boroleanu l-a studiat atent pe Beldea şi a descoperit la acesta o dorinţă de mărire. I-a speculat această slăbiciune şi l-a atras de partea grupării sale mafiote intoxicându-l cu fixaţia că poate fi viitorul primar.
Boroleanu a pus la cale o lovitură politică împotriva primarului Mircea Mihai, încercând să-i convingă pe cei din PNL Botoşani că Mihai nu va mai fi ales de către săteni şi că noul preferat al fi Beldea. Numai că minciuna are picioare scurte iar cei din PNL nu s-au lăsat manipulaţi de Boroleanu.
Respins de PNL, Boroleanu s-a îndreptat spre UNPR şi l-a făcut pe Beldea candidatul acestui partid. Scopul clar al lui Boroleanu este că dacă-l va face primar pe Beldea, acesta îl va scăpa de datoriile către Primărie. Absolvent al Facultăţii de drept la Spiru Haret, dar lipsit de cunoştinţe juridice ca toţi cei licenţiaţi pe bază de plata taxelor şi nu a asimilării cunoştinţelor, Beldea nu realizează că ce vrea Boroleanu nu va putea să-i rezolve niciodată, fie şi ales primar.
Ieri am trecut prin Manoleasa, în cadrul unei acţiuni de evaluare a potenţialilor primari aleşi prin votul din 5 iunie,  şi am discutat cu cunoscuţii mei mai vechi care mi-au explicat că actualul primar are prima şansă de a fi reales. În schimb l-au compătimit pe Beldea pe care-l considerau un om serios dar a căprui credibilitate este în scădere vertiginoasă pentru că s-a înhăitat cu gaşca lui Boroleanu.
La ieşirea din Primărie am fost abordat de un derbedeu de-al lui Boroleanu care  a avut îndrăzneala să-mi ceară socoteală despre  activitatea mea de jurnalist şi publicist, cerându-mi să-l susţin pe Boroleanu. Derbedeul m-a confundat probabil cu acei reporteri pe care Boroleanu i-a manipulat cum a dorit.
Viaţa mea se desfăşoară după nişte principii morale pe care Boroleanu şi derbedeii care-l înconjoară n-au cum le pricepe pentru că n-au educaţia necesară. Eu nu sunt Lucian Alecsa să-mi bage Boroleanu 100 de lei în buzunar ca apoi să scriu lucruri mizerabile la adresa celui indicat, aducând grave prejudicii interesului comunitar.
Spunea Prof. dr. Petrea Curcă în interviul despre cartea sa „Revoluţia la Botoşani” că sunt un excepţional cunoscător al comunităţii botoşănene. Îi mulţumesc pentru apreciere. Sunt pentru că toată viaţa mi-am petrecut-o printre botoşăneni. Le-am cunoscut necazurile şi bucuriile, le-am cunoscut mizeria morală şi valorile călăuzitoare în viaţă. Am observat cu atenţie care este zestrea noastră morală moştenită din veacuri şi care este contribuţia la această zestre adusă de educaţia generaţiilor ce se succed.
În cărţile mele, care n-au poposit prea mult prin librării pentru că au fost cumpărate, am surprins fragmente din viaţa noastră comunitară cu bunele şi relele ei. În primul volum al trilogiei „Doar politicieni sau şi ticăloşi?” am zugrăvit viaţa politică botoşăneană aşa cum au făurit-o, trăit-o şi-o mai trăiesc politicienii noştri, fără a le exagera meritele sau a le ierta derapajele de la interesul general comunitar în favoarea celui personal sau de grup.
Editorul meu nu mi-a tipărit cărţile în 10 sau 20 de exemplare ca să mă împăunez că sunt scriitor. Au fost tipărite în tiraje de sute de exemplare., primele două „Întâmplări hazlii dar adevărate” şi „Masoneria botoşăneană” în peste 1.000 de exemplare şi mi se cere reeditarea lor.
Aşa stând lucrurile, a-mi asocia numele cu derbedeii de prin comunele judeţului care aspiră la funcţii de decizie pentru a jefui banul public ar fi o jignire gravă adusă celor peste o sută de mii de botoşăneni care-mi urmăresc activitatea publicistică, i-aş jigni fără a fi iertat vreodată pe acei oameni de artă, cultură şi ştiinţă care mă cunosc şi mă onorează prin a mă primi în cercul lor şi mă felicită pentru ceea ce fac în interesul comunitar.
Îl compătimesc pe Beldea că s-a lăsat dominat de gaşca lui Boroleanu numai pentru speranţa că ar putea fi viitorul primar. Cu o astfel de susţinere politică, onestitatea sa, respectul de care se bucură vor suferi o deteriorare greu de cuantificat. Un dialog cinstit şi deschis cu primaru-cuscru poate că ar fi adus o altă rezolvare a dorinţelor sale de mărire, fără a-şi juca la pokerul lui Boroleanu cinstea şi onoarea.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Şi aleşii oneşti pot cădea pradă ticăloşilor”

  1. 1. RF Says:

    De ce nu scrieti ceva despre proiectele europene luate de primaria Manoleasa?ca nu aveti ce?

  2. 2. RF Says:

    Despre D.N.24 C din com.Manoleasa de ce nu scrieti?si pate scrieti cum ne rupem masinile pe D.N.24C sau nu va intereseaza ca nu aveti nimic de castigat de acolo?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia