Sep 06

Dan Doboş a luat note maxime la concursul pentru postul de manager al Orchestrei Rapsozii Botoşanilor, atât la teorie cât şi la partea practică. N-am habar cine au fost examinatorii dar după cum l-au notat pe concurent îmi dau seama că tot concursul n-a fost decât îndeplinirea unei formalităţi ordonată de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, social-democratul Costică Macaleţi.
Dan Doboş a obţinut al doilea mandat de manager fără ca în primul mandat să fi înregistrat rezultate manageriale măcar la nivel  modest. A preluat Orchestra de la maestrul Ioan Cobâlă într-o perioadă când formaţia avea deja un prestigiu naţional şi internaţional, era invitată la Televiziunea Naţională, la festivaluri de muzică populară în ţară şi în străinătate.
Din momentul în care la cârma orchestrei a fost numit Dan Doboş, prin voinţa personală a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, ajuns infractor cu iminent statutul de recidivist, Orchestra Rapsozii Botoşanilor n-a mai fost luată în seamă.
Solist vocal de duzină şi cu un repertoriu format cântând pe prispă la nunţi, Dan Doboş s-a dovedit a fi abil în a se pune bine cu politicienii ajunşi în funcţii de decizie. I-a cântat lui Ţurcanu pe la întrunirile electorale de prin judeţ „Frumuşel îi ciobănaşul” iar Ţurcanu l-a răsplătit cu funcţia pe care, iată, o va mai deţine patru ani.
Dacă orchestra a ieşit din elita muzicii populare româneşti odată cu pensionarea forţară a maestrului Ioan Cobâlă, în schimb ea s-a remarcat prin cântec şi voie bună pe la festivalurile din judeţ organizate de primari. Când era de cântat la un festival unde în faţa scenei luau loc liderii PSD-ului, Dan Doboş ieşea în pagubă pentru că nu îndrăznea să ceară bani. Dacă se nimerea ca primarul să fie liberal, negocia tariful, aşa cum a făcut şi la spectacolele organizate de primarul comunei Coţuşca, Dan Vezeteu, Doboş neţinând cont că fiind fiu al satului ar fi putut cânta şi fără plată.
În momentul de faţă membrii orchestrei pot fi întâlniţi pe la nunţi, spectacolele organizate în municipiul Botoşani, pentru botoşăneni, fiind tot mai rare spre deloc.
Pentru notele proaspăt primite şi reinvestirea în funcţie Doboş a devenit adânc îndatorat preşedintelui Costică Macaleţi, şeful său de la judeţ care-i asigură păpica, aşa că imediat ce va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, vocalistul nostru manager va putea fi întâlnit dând spectacole în beneficiul electoral al PSD-ului.
M-am săturat să tot repet că de opt ani încoace instituţiile botoşănene de cultură au fost politizate iar profesioniştii în domeniu trecuţi la munca de jos. Cât a fost preşedinte le Consiliului Judeţean Botoşani, liberalul Mihai Ţâbuleac a decapitat de specialişti Memorialul Ipoteşti, punând manager un economist format la şcoala muncitorească de la fostul Mecanex, specializat în numărarea şuruburilor La Direcţia Judeţeană de Cultură l-a pus director pe un profesoraş de ţară, Dan Huţu, care nici astăzi n-a priceput care-i este rostul în această funcţie.
Pe Ţâbuleac l-a urmat liberal Florin Ţurcanu care l-a păstrat pe economistul muncitoresc Miluţă Jijie la Memorial şi în plus l-a scos pe lipitorul basarabean de cioburi de la subsolul Muzeului Judeţean şi l-a pus director la Centrul Judeţean de Promovarea Tradiţiilor Populare, promovându-l apoi director la Muzeul Judeţean Botoşani.
Costică Macaleţi, proaspătul social-democrat ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani i-a pus gând rău profesoarei Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani. Cică trebuie pensionată. Sunt curios pe cine a pregătit PSD-ul să-i ia locul. Oricine ar fi, ce a făcut profesoara Viziteu pentru promovarea comorilor ascunse în rafurile bibliotecii, pentru susţinerea culturii botoşănene, nu va reuşi un altul decât numai dacă va fi un specialist în domeniu şi nu un trimis al partidului, ca recompensă pentru serviciile aduse.
În momentul de faţă este dificil să mai vorbim de o activitate culturală adevărată la nivel de judeţ. Avem comori culturale nevalorificate  pentru că cei care ar trebui să le dea rost, adevăraţii specialişti, sunt ţinuţi la distanţă de politic.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Meritele lui Dan Doboş, apreciate politic”

  1. 1. botosanean Says:

    Merita ca în locul acestei poze penibile să o puneți pe cea de la Crăciunul în care acest „talentat” interpret împreună cu la fel de talentata lui cologă Cornelia Ciobanu îi cântau colinde la ureche ciobănoiului chiar în biroul pe care il ocupă acum Macaleți. Merita poate să le amintiți botoșănenilor cine erau primii la pupat inelul cănd s-a instalat Țurcanu președinte: Huțu și Miluță. Melniciuc este fără doar și poate omul pus de același Țurcanu director la două instituții de cultură în mai puțin de doi ani fară să aibă habar nici de una nici de cealaltă. Să vedem ce urmează la Ipotești….

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia