Sep 12

Ziua de ieri a fost una plină de evenimente pentru politicienii botoşăneni care s-au dovedit prin limbajul folosit că sunt mai mult politruci bolşevici decât socialişti urmaşi ai lui Charles Fourier.
Să facem o revistă a zilei începând cu „generala” învăţământului botoşănean, Mihaela Huncă. Ea a emis un comunicat conceput într-un limbaj lipsit de consistenţă ideatică. Dacă ar fi trăit şi l-ar fi citit „marele pedagog” sovietic Makarenko,  bietul ar fi făcut infarct de invidie că o româncă a putut folosi limbajul de lemn inventat de bolşevici mai abil decât inventatorii lui.
După un lung şir de vorbe goale lipsite de prezenţa verbelor care să  dea vivacitate textului şi să-l facă atractiv pentru citit, „generala” şi-a încheiat monologul fără a sufla vreo vorbă despre şcolile care stau nefinalizate de peste 8 ani de zile cum este cea de la Sapoveni – Ungureni, despre campusurile şcolare la nivel de temelie din Săveni şi Suliţa, despre lipsa de căldură în sălile de clasă la vreme de iarnă şi despre WC-urile din fundul curţii şcolilor fără uşi şi geamuri etc.
În schimb, am remarcat şi-i mulţumesc, a citit articolul din ediţia de ieri a Jurnalului cum că nu este apă prin şcoli din cauza secetei şi s-a dus la Prefectură să ceară achiziţionarea de distribuitoare de apă în şcoli. Prefectul a lămurit-o pe loc amintindu-i că şcolile au gestiune financiară autonomă şi-şi pot procura aşa ceva fără a fi nevoie să fie implicată Prefectura. Şmecher prefectul, a bătut şaua să priceapă iapa, dacă o fi priceput!
Preşedintele Consiliului Judeţean Costică Macaleţi a preferat să fie prezent la deschiderea anului şcolar de la Şcoala nr. 11 Botoşani, unitate şcoală situată nu departe de locuinţa sa. A fost însoţit de un inspector şcolar şi un comisar şef de poliţie precum pe vremea lui Ceauşescu primii secretari de judeţe. A vorbit scurt, că-i scump la vorbă, folosind acelaşi limbaj de lemn, adică n-a spus nimic. A privit oarecum plictisit la teatrul ieftin oferit de preoţii cu cădelniţă, după care s-a dus de unde a venit.
Senatorul nevastă de şofer Doina Federovici a preferat tot comunicarea pe calea presei. A emis un comunicat formulat în acelaşi limbaj makarenkian dar de pe poziţia lupului moralist. Dacă s-ar fi uitat mai întâi pe notele sale din şcoala primară şi generală cred că ar fi renunţat la a mai dăscăli elevii care deja ştiu să folosească Internetul mult mai bine decât funcţionarii bugetari mucegăiţi prin birouri care ţin pe masă un calculator pe post de decor.
Păcat că nu i-a ţinut isonul cu un comunicat şi liberalul deputat Verginel Gireadă, că şi el ar fi avut de transmis nişte învăţături din experienţa sa de viaţă tinerelor generaţii. De exemplu le-ar fi putut vorbi despre romanul Luceafărul scris de Eminescu care i-a căzut lui la Bac. Le-ar fi putut ţine şi o lecţie de economie capitalistă cu tema „Cum să te îmbogăţeşti gestionând banii publici”.
Odată cu deschiderea anului şcolar s-a deschis şi lista cu viitorii directori de şcoli care vor fi desemnaţi în urma unui concurs. În luna octombrie şi noiembrie se vor susţine examenele de către cei care vor să devină director de şcoală. Pentru siguranţa reuşitei le recomand ca înainte de examen să treacă mai întâi pe la sediul PSD din Botoşani, pe la tovarăşul Gheorghe Vâzdoagă, pentru a li se elibera un carnet de membru PSD, dacă nu-l au. Cu carnetul în mână să treacă apoi prin biroul „generalei” ca să i-l arate, după care se poate prezenta la concurs, având grijă ca nu cumva să calce strâmb şi să nu poată fi prezent sau, ferească Dumnezeu, să dea peste vreo maşină şi ajungă în reparaţii medicale. De restul are grijă „generala”!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia