Nov 09


În primul rând egoismul politic. În împrejurări dificile pentru poporul român, mai ales atunci când gruparea mafiotă a PSD-ului a dat semne clare că urmăreşte reinstaurarea dictaturii în România prin controlul total asupra pârghiilor puterii în stat, preşedintele Klaus Iohannis n-a reacţionat în virtutea prerogativelor constituţionale, ci a lăsat la evenimentele să evolueze în direcţia dorită de PSD, urmărind să crească ura românilor asupra alianţei ALDE – PSD şi a guvernelor ei. Practic, în astfel de împrejurări, preşedintele a pus interesul personal deasupra celui naţional.
N-a dat dovadă de consecvenţă nici în lupta împotriva corupţiei. În această direcţie îi imput două chestiuni esenţiale asupra cărora n-a acţionat în interesul naţional: Prima chestiune este lipsa sa de implicare în apărarea protocoalelor încheiate de către Parchetul General, DNA pe de-o parte şi SRI de partea cealaltă, lăsând asaltul dat de PSD pentru desecretizarea acestora şi declararea nulităţii lor să creeze corupţilor un ascendent puternic în faţa legilor. De când aceste protocoale au fost anulate, corupţia a luat amploare în toate structurile statului, dar cel mai periculos în interiorul justiţiei.
Klaus Iohannis n-a avut nicio reacţie la deciziile Curţii Constituţionale prin care i-au diminuat vădit abuziv o parte din prerogative şi care a dat decizii favorabile corupţilor din PSD în frunte cu Liviu Dragnea. Chiar dacă aceste decizii îl obligau să le respecte, obligaţie constituţională, avea dreptul să le critice public pentru a da semnal românilor că şi el constată abuzurile judecătorilor CCR dar că funcţia îl o0bligă să le respecte.
Cu riscul de a fi fost suspendat, deşi personal nu cred că PSD-ul ar fi luat această decizie, preşedintele nu trebuia s-o demită pe Codruţa Koveşi din fruntea DNA. Dimpotrivă, trebuia să iasă public şi să declare că decizia CCR este una dictată din interiorul PSD-ului, cel mai corupt partid postdecembrist, ţi că el, preşedintele, susţine lupta împotriva corupţiei indiferent de ce consecinţe va suporta.
Mai am a-i reproşa preşedintelui faptul că, deşi şi-a creat o imagine internaţională credibilă şi chiar demnă de luat în seamă, n-a insistat la Bruxelles să intrăm în Spaţiul Schengen ca să nu mai fim umiliţi de către vameşii unguri ori de câte ori ne ducem în Europa.
Întâlnirile sale cu Donald Trump au fost cordiale, chiar amicale. N-a profitat de această relaţie nemaiavută de vreun preşedinte român cu cel american, pentru a ne fi ridicate vizele. Americanii n-au a se teme de o invazie a ţiganilor cu,m s-a întâmplat în Europa, pentru că legile lor sunt prea dure ca ţiganii să rişte să-şi facă meandrele pe meleagurile americane.
Avem în America români care deţin funcţii importante atât în marile companii cât şi în structuri statale şi federale, unele cheie. Pe holurile Microsoft, a doua limbă vorbită după engleză este româna. În domeniul Spaţial iar avem români în funcţii extrem de importante. Toate aceste forţe umane româneşti ar fi putut fi o monedă de schimb pentru a ne fi ridicate vizele, numai că preşedintele Klaus Iohannis n-a avut tactul diplomatic de a le folosi.
Calmul său ardelenesc este bun în anumite împrejurări, atunci când este nevoie de mai multă chibzuinţă, dar forţa rapidă de reacţie trebuie să fie pentru un preşedinte de ţară pe primul plan. Preşedintele ţării este şi comandantul Armatei Române. La o acţiune militară ostilă nouă, şeful de stat nu ţine discursuri de un calm proverbial, ci ia pe loc decizia cuvenită.
Şi un ultim aspect ce nu-l găsesc potrivit unui şef de stat, mai ales al României, este aerul arogant afişat uneori. Este acea trufie caracteristică nemţilor dar mai puţin apreciată pe la români.
Va primi duminică sau peste două săptămâni un nou mandat de 5 ani. Nimic nu-l mai împiedică de acum înainte să sancţioneze operativ orice derapaj guvernamental, orice greşeală a diplomaţiei româneşti, orice gest al politicienilor români în plan internaţional care poate afecta negativ imaginea ţării. Dar prioritar acestui mandat să-i fie rezolvarea a trei probleme cruciale pentru viitorul nostru ca naţiune guvernată de principiile statului de drept ce au la bază valorile democraţiei: ridicarea MCV-ului pe justiţie pentru că suntem oaia neagră a Uniunii Europene, intrarea în Spaţiul Schengen şi ridicarea vizelor de către SUA.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia